Pužev gel za smanjenje ožiljaka, strija i bora

puzev-gel

Kozmetička industrija konstantno otkriva nove proizvode potvrđujući da su žene i muškarci spremni na ekstremne stvari kako bi njihova koža ostala lijepa i mlada. Ideja mazanja puževom sluzi mnoge će odbiti, no kliničke studije potvrdile su dobrobiti puževe sluzi koja poboljšava i omogućuje zdrav izgled kože.

Povijest primjene puževe sluzi

U samim počecima, puževa sluz se propisivala u Antičkoj Grčkoj kao tretman kod upalnih stanja kože.

Prvi put su se pojavile kreme s puževom sluzi na tržištu Južne Amerike nakon što su uzgajivači puževa (čileanski farmeri) uočili vidno poboljšanje izgleda ruku i brže zacjeljivanju ožiljaka. Nedugo nakon toga korejsko tržište je u potpunosti preuzelo taj trend gdje čak postoje spa tretmani s pravim puževima.

spa-saloni-tretman-puzem

Helix aspera je posebna vrsta puža čiji se sekret koristi u puževom gelu. Puževi prolaze kroz poseban proces ekstrakcije (vađenja) puževog sekreta (sluzi) kako bi se zadržala najveća čistoća. Proces ekstrakcije ne šteti puževima.

Što se nalazi u puževom sekretu?

Od otkrića puževe dobrobiti za kožu, mnoge kozmetičke kompanije su se upustile u proizvodnju proizvoda s puževom sluzi. Premda sami procesi i pakiranje mogu biti različiti, srž puževog gela čine sljedeći sastojci:

  • kolagen,
  • glikolna kiselina,
  • hijaluronska kiselina,
  • peptidi,
  • elastin,
  • vitamini.

Kolagen i elastin su tvari koje se nalaze u dubljim slojevima kože. Oni omogućavaju elastičnu, podatnu i mladoliku kožu. Tijekom starenja prirodno se gubi količina tih sastojaka u koži što uzrokuje opuštenu kožu i pojavu bora.

Primjena kolagena i elastina dat će koži potreban poticaj i potporu kako bih se usporio preuranjeni proces starenja.

Glikolna kiselina prirodni je sastojak koji pomaže stimuliranju proizvodnje kolagena. Također učinkovito odstranjuje odumrle stanice kože, umanjuje vidljivost ožiljka od akni i mrlja od sunca (sunčevih pjega).

Dobrobiti puževog gela za kožu

puzev-gel

Pužev gel koristi se kao anti-age proizvod. Budući da dolazi od prirodne tvari koju izlučuje puž, šanse za nuspojave su vrlo male. Dokazano je njegovo djelovanje u sprječavanju nastanka novih strija i ublažavanju postojećih.

Tretiranje opeklina

Ekstrakt puževe sluzi pomaže u liječenju opeklina. U znanstvenom časopisu “The Journal of Dermatological Treatment” ekstrakt puževe sluzi se koristio u liječenju 43 pacijenta s opeklinama. Jedna skupina ispitanika je koristila kremu za opekline dok je druga skupina koristila pužev gel s ekstraktom puževog sekreta. Rezultati su pokazale vidljivo poboljšanje u stanju kože i bržu regeneraciju kože kod pacijenata koji su primjenjivali pužev gel.

Površinski anestetik

Zbog specifičnih sastojaka, pužev gel smanjuje bol, stoga se može koristi kao blagi lokalni anestetik.

Ostale dobrobiti korištenja puževe sluzi su:

  • hidratacija usana,
  • vlaženje i hidratacija kože,
  • smanjenje vrećica ispod oka,
  • uklanjanje sitnih linije i borica.
Članak objavljen:

Saznajte više o njezi i zaštiti kože:

Ocijenite članak

4 / 5   4

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu