Je li kozmetika koju koristite zaista prirodna?

Sastojci u kozmetici

Ukoliko na kremi za lice koju koristite piše da je “prirodna” to ne mora nužno značiti da ne sadrži supstance poput parabena, da je u potpunosti biljnog sastava i da ne sadrži alhohol, već može primjerice samo značiti da je u njenom sastavu ekstrakt neke biljke!

Pri odabiru prirodne kozmetike vodite se sljedećim savjetima:

Sve što ne možete pojesti – nije 100% prirodno!

Prirodna ulja za njegu kože (poput maslinovog, bademovog ulja, ulja divlje ruže), kakaov maslac, shea (karite) maslac, groždjana mast i drugi maslaci biljnog porijekla, jestivi su – dakle, to su 100 % prirodni proizvodi za njegu kože.

Dajte prednost prirodnim sapunima

Za higijenu kože dajte prednost prirodnim sapunima, u odnosu na gelove za tuširanje. Prirodni sapuni na bazi kakako i shea (karite) maslaca, sa biljnim primjesama poput lavande, kamilice, kore narandže i eteričnih ulja citrusa prava su blagodat za kožu. Pri odabiru sapuna provjerite sadrži li u svom sastavu parabene i natrij (sodium) – lauril – sulfat. Ukoliko da, to znači da sapun sadrži konzervanse, dakle nije 100% prirodan.

Možete li izgovoriti sastojke?

Julia Roberts izjavila je u jednoj epizodi popularnog Oprah Show-a da ne bi stavila ruž na usne čije sastojke ne može izgovoriti. Mudro rečeno! Pri odabiru kozmetike, potrudite se da uvijek pogledate sastojke (ingredients), kako biste provjerili što se nalazi u kozmetičkom proizvodu koji želite kupiti. Kozmetika biljnog porijekla uglavnom se sastoji od biljnih maslaca, eteričnih ulja, te ekstrakata biljaka. Prave biljne sastojke lako ćete prepoznati, iako su na latinskom jeziku (olea-ulje, algae-alge, calendula-neven, aloe, lavandula…).

Konzervansi koje treba izbjegavati

Izbjegavajte kozmetiku koja u svom sastavu sadrži parabene (metil-paraben, propil-paraben, butyl-paraben), natrijum-lauril-sulfat, formaldehid (nekada pod nazivom “formalith”, “lysoform” ili “formlain), octyl methoxicinnamate i phenoxyethanol. Svi ovi sastojci koriste se za konzerviranje kozmetičkih preparata, tako da se ne bi kvarili. Ovi sastojici  mogu biti štetni po zdravlje (posebno formaldehid).

Potražite oznaku “Vegan”

Ukoliko kozmetički proizvod sadrži ovu oznaku, to u pravilu znači da ne sadrži supstance životinjskog porijekla, te da nije testiran na životinjama. Naziv prirodna kozmetika ne znači da ista ne sadrži ne-biljne sastojke,  poput karmina.

Možda ste se pitali zašto se ruž za usne u žargonu naziva “karmin”? To je zbog istoimene boje, koja se industrijski dobiva od insekata (pročitaje više o karminu ovdje: Aditivi u hrani koje vegetarijanci trebaju izbjegavati)

Prirodne zamjene za kozmetičke preparate

Kremu za njegu kože možete zamijeniti biljnim maslacem (karite maslac ili kakaov maslac). Biljni maslaci dat će koži vrhunsku njegu i možete biti sigurni da je ono što ste stavili na kožu 100% prirodno. Biljna, hladno prešana ulja, poput maslinovog, bademovog, kokosovog, ulja divlje ruže mogu zamijeniti losione za njegu kože (sa ektraktima masline, kokosa ili badema i većinskim udjelom drugih sastojaka).

Karite maslac ili grožđana mast idealan su, prirodni balzam za usne. Talk ima svojstva antiperspiranta i sprjecava iritaciju koze usljed znojenja (više o talku pročitajte ovdje: Talk (baby puder) za kožu sklonu znojenju i iritacijama).

Nekoliko kapljica eteričnog ulja lavande prirodni je parfem. U Južnoj Indiji žene kosu ukrašavaju cvijećem jasmina (osim prelijepog ukrasa na kosi, ima i efekt parfema).

Tajne ljepote naših baka

Sok od krastavca prirodni je tonik za čišćenje lica, a kolutići krastavaca od davnina su bili sredstvo za umanjivanje podočnjaka. Porazgovarajte s vašom bakom ili starijom ženom u okolini. Upitajte ih kako su one njegovale kožu u doba kada nije bilo industrijske kozmetike.

Znajte što kupujete

Ukoliko razvijete naviku da prije nego sto zavedeni lijepom etiketom i oznakom “prirodno” stavite kozmetički proizvod u košaricu, pogledate listu sastojaka, nakon nekog vremena bit će vam lako reći je li kozmetika uistinu prirodna, što sadrži i odgovara li vašem tipu kože, pa čak i kako miriše (bez otvaranja kreme).

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu