Poliglutaminska kiselina za njegu kože – prednosti i kako koristiti

njega kože

Poliglutaminska kiselina je aminokiselinski polimer koji se sve češće nalazi u proizvodima za njegu kože. Popularnost upotrebe poliglutaminske kiseline je u tome što hidratizira kožu te smanjuje znakove starenja.

Više o prednostima upotrebe poliglutaminske kiseline te kako je koristiti i mjere opreza prilikom upotrebe saznajte u nastavku.

Poliglutaminska kiselina – prednosti

Najistaknutiji učinak poliglutaminske kiseline je hidratacija. Djeluje tako da privlači vlagu iz okoline u gornje slojeve kože, stvara zaštitni sloj na koži te zadržava vlažnost u stanicama kože.

U studiji objavljenoj 2015. godine u časopisu Microbiology zaključeno da je primjena poliglutaminske kiseline može potaknuti dodatnu proizvodnju drugih hidratizirajućih sastojaka, kao što su karboksilna kiselina, mliječna kiselina, pirolidon i urokanska kiselina.

Osim toga, upotreba poliglutaminske kiseline može pomoći kod smanjenja znakova starenja kože. S obzirom da hidratizira kožu, ova kiselina ujedno može i smanjiti vidljivost bora i dehidrirane kože.

Još jedna potencijalna prednost upotrebe poliglutaminske kiseline jest mogućnost bržeg zarastanja rana, ali ova tvrdnja zahtijeva potvrdu dodatnih studija.

Razlika između poliglutaminske i hijaluronske kiseline

Poliglutaminska i hijaluronska kiselina su vrlo slične. Obje služe za hidratizaciju kože i privlače vodu u stanice kože. Ipak, razlikuju se u svojem djelovanju na kožu.

Za razliku od hijaluronske kiseline, poliglutaminska kiselina se ne pojavljuje prirodno u tijelu. Smatra se da poliglutaminska kiselina može zadržati do 4 puta veću količinu vlage u koži, u odnosu na hijaluronsku kiselinu.

Ovu tvrdnju podržali su rezultati studije objavljene 2014. godine u časopisu Saudi journal of biological sciences. U spomenutoj studiji zaključeno je da poliglutaminska kiselina zaista ima jači učinak na hidratizaciju kože u odnosu na hijaluronsku kiselinu.

To ne znači da je jedna kiselina bolja od druge te da biste trebali izabrati jednu umjesto druge. Obje kiseline mogu biti dio vaše njege kože.

Više o hijaluronskoj kiselini i prednostima koje ima za kožu lica možete saznati ovdje.

ciscenje lica
Foto: Stockphoto Secrets

Poliglutaminska kiselina – kako se koristi?

Poliglutaminska kiselina za njegu kože nanosi se topički, a može se nalaziti u različitim proizvodima za njegu kože.

Možete je pronaći u serumu za kožu lica. U tom slučaju serum možete nanositi jednom ili dva puta dnevno (ujutro i/ili navečer), prije kreme za lice, kako biste koži pružili dodatnu hidrataciju.

Osim toga, poliglutaminsku kiselinu možete pronaći i u proizvodima kao što su kreme, gelovi i tonici. Ovaj sastojak često se nalazi u proizvodima za smanjenje znakova starenja. Za najbolji učinak preporučuje se upotreba poliglutaminske kiseline u proizvodima koje ne treba isprati nakon upotrebe.

Proizvode s poliglutaminskom kiselinom mogu koristiti osobe svih tipova kože, ali najviše prednosti primijetit će osobe sa suhim tipom kože. S obzirom da se radi o nježnom sastojku, mogu je koristiti i osobe s osjetljivom kožom, ali se preporučuje oprezno uvođenje ovog proizvoda u rutinu njege kože.

Proizvode s poliglutaminskom kiselinom možete kombinirati i s drugim proizvodima za njegu lica, pogotovo s proizvodima koji su bazirani na vodi te proizvodima koji sadrže vitamin C, retinol ili niacinamid.

Poliglutaminska kiselina – mjere opreza

Prilikom uvođenja novog sastojka u rutinu njege kože potrebno je malo opreza. Iako se smatra sigurnom za upotrebu, poliglutaminska kiselina može izazvati alergijsku reakciju. Simptomi alergijske reakcije uključuju:

  • crvenilo kože ili diskoloracija,
  • otok,
  • peckanje,
  • svrbež,
  • itd.

Kako biste izbjegli alergijsku reakciju i oštećenje kože, proizvod koji sadrži poliglutaminsku kiselinu nanesite na mali dio kože. Nakon 24 sata provjerite jesu li se razvili simptomi alergijske reakcije na tom dijelu kože.

Članak objavljen:

Izvori

  1. Berohn, K. (2020). Everything You Need to Know About Polyglutamic Acid, Your Skin’s New Hero HydratorGood Housekeeping
  2. Lawrenson, A. (2020). Polyglutamic Acid Is the Buzzy New Ingredient for Thirsty SkinByrdie
  3. Lee, N. R., Go, T. H., Lee, S. M., Jeong, S. Y., Park, G. T., Hong, C. O., & Son, H. J. (2014). In vitro evaluation of new functional properties of poly-γ-glutamic acid produced by Bacillus subtilis D7. Saudi journal of biological sciences, 21(2), 153-158.

  4. Ogunleye, A., Bhat, A., Irorere, V. U., Hill, D., Williams, C., & Radecka, I. (2015). Poly-γ-glutamic acid: production, properties and applications. Microbiology, 161(1), 1-17.

  5. Yetman, D. (2021). How Polyglutamic Acid Is Used in Skin CareHealthline

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu