Podloga za puder i kako ju odabrati

nanosenje-podloge-za-puder

Podloga za puder (eng. foundation) možda zvuči zbunjujuće, no zapravo se radi o nazivu za tekući puder. Osim u tekućem obliku, podloga može biti u sticku ili u prahu poput mineralne podloge. Naziv je dobila po tome što su žene prije koristile samo puder u kamenu za prekrivanje nepravilnosti i uljepšavanje lica. U nastavku saznajte kako odabrati podlogu koja odgovara vašem tipu kože te kako ju pravilno nanijeti i koristiti.

Podloga, ili najčešće, tekući puder pomaže prekriti nepravilnosti kako bismo dobili ljepšu i zaglađenu kožu lica. Mnogo žena ga svakodnevno koristi, a posebice je koristan prilikom važnog događaja gdje bi nas mogao uhvatiti pokoji objektiv.

Podloga također služi za zaštitu lica od vanjskih utjecaja zimi te sprječava isušivanje kože ako nakon nje nanosimo puder u kamenu. Može nam pružiti i SPF zaštitu tijekom ljeta, ali to ovisi o proizvođaču pa svakako proučite pakiranje prilikom kupovine.

Također, kod odabira podloge, važno je odrediti što odgovara vašem tipu kože jer pojedini proizvodi ne odgovaraju svakome. Na svu sreću, proizvođači/marke koje možete naći u većini drogerija poput DMa, Bipe ili Müllera u svome asortimanu imaju podloge za različite tipove i stanja kože.

Imajte na umu da podloga nije isto što i primer za lice, koji se koristi još prije same podloge kako bi zagladio/popunio proširene pore i omogućio besprijekoran izgled te dugotrajnost same podloge. Više o primerima možete pročitati ovdje.

Odabir podloge za puder s obzirom na tip kože

Kao što smo već prethodno naveli, podloga može biti tekuća, u sticku ili u prahu. Kako biste odabrali što bolju opciju, uvijek je poželjno uzeti tester prije kupovine pune veličine proizvoda kako biste mogli vidjeti odgovara li vam prilikom korištenja i na licu.

Podloga za suhu kožu

S time da podloga u prahu može isušiti kožu, osobe s izrazito suhom kožom ne bi je trebale koristiti. Ako baš želite isprobati mineralne podloge, pokušajte pronaći neku u tekućem obliku ili prirodnijeg sastava jer podloge u prahu iz asortimana prirodne kozmetike mogu sadržavati ulja koja će pomoći protiv isušivanja. Što se tiče tekućeg pudera ili podloge u sticku, birajte one koje ne daju mat efekt jer bi na suhoj koži mogli istaknuti suhe dijelove te izgledati loše poprilično brzo nakon nanošenja.

podloga-za-lice

Podloga za mješovitu kožu

Mješoviti tip kože najteže je zadovoljiti jer je T zona uglavnom masna ili se zamasti tijekom dana, a obrazi su suhi. Kod ovog tipa kože možete kombinirati nekoliko podloga ili “učvrstiti” T zonu puderom u kamenu/fiksacijskim puderom ako želite jednu podlogu za cijelo lice. Također, računajte da će za mješoviti tip kože biti potrebna metoda pokušaja i pogreške dok ne pronađete odgovarajuću podlogu.

Podloga za masnu kožu

Kod masne kože lica preporučuje se tekuća podloga s mat finišem, u suprotnom ju je bolje izbjegavati. Tekuću podlogu će također biti potrebno ojačati puderom u kamenu, a za osobe čija koža ne zahtijeva posebno prekrivanje preporučuje se korištenje samo mineralnih podloga u prahu ili pudera u kamenu.

Podloga za problematičnu ili osjetljivu kožu

Problematičnoj ili osjetljivoj koži ne odgovaraju teške podloge za lice poput tekućih pudera. Unatoč tome što je problematičnoj koži sklonoj aknama potrebno prekrivanje, bolje je odabrati kvalitetan korektor nego uzrokovati daljnje začepljenje pora. Kod ovih tipova kože najbolje je koristiti kvalitetnije (nažalost i skuplje) proizvode koji se prodaju u ljekarnama i specijalizirani su za njegu reaktivne kože.

Nanošenje podloge na lice

Podlogu možete nanositi četkicom, spužvicom ili prstima. U zadnje vrijeme je popularna beauty blender spužvica koja pomaže izjednačiti ten i eventualne prijelaze podloge na lice. Također, spužvicom se bolje nanosi proizvod i duže ostaje na licu ako već ne posjedujete primer za lice. Sve o kistovima za puder možete pročitati ovdje.

Poznato je nanošenje i četkicom, no taj način može ostaviti nejednake tragove po licu dok nanošenje prstima nije higijenski način. Ukoliko vam je nanošenje prstima najjednostavnije, temeljito operite ruke prije kontakta s licem kako biste spriječili razvoj bakterija ili akni.

S današnjim širokim izborom proizvoda koje nanosimo na lice, uvijek je preporučljivo koristiti proizvode sa što manje štetnih sastojaka. Osim toga, koristite podlogu kada idete u poseban izlazak, a za svakodnevno nanošenje izaberite lagane formule poput BB ili CC krema s prirodnijim sastojcima i SPF zaštitom.

Članak objavljen:

Saznajte više o njezi lica u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: podloga za puder, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu