Mezoterapija lica – kako se provodi, dobrobiti i cijena

mezoterapija

Mezoterapija je proces revitalizacije kože koji pomaže hidratizirati i obnoviti kožu te djeluje na mnoge probleme kože lica i tijela. Proces mezoterapije izvodi se iglom pomoću koje se u dublje slojeve kože unose aktivne tvari poput antioksidansa, vitamina, bjelančevina i mnogih drugih. 

Iako je ovaj postupak poznat još od prošlog stoljeća, u zadnje se vrijeme sve češće provodi u estetske svrhe. Mezoterapijom se zapravo adresiraju razni kožni problemi, a najčešće su to ublažavanje bora i starenja kože, pigmentacijskih promjena te uklanjanje strija ili celulita.

Mezoterapiji se mogu podvrgnuti sve osobe, a proces nije bolan niti neugodan. Prije nego se odlučite na mezoterapiju, potrebno je pažljivo odabrati polikliniku ili profesionalni kozmetički salon koji će savjesno obaviti svoj posao. U nastavku pročitajte kako se provodi mezoterapija, koji su mogući rizici te kako se pripremiti za postupak i njegovati kožu nakon njega.

Dobrobiti mezoterapije za kožu lica

 • Pomaže pomladiti kožu.
 • Štiti kožu od vanjskih utjecaja – primarno zbog antioksidansa.
 • Revitalizira kožu.
 • Pomaže kod pigmentacijskih promjena.
 • Obnavlja stanice kože.
 • Smanjuje proširene kapilare na površini kože.
 • Potiče proizvodnju kolagena.
 • Smanjuje prve bore i spriječava njihov nastanak.
 • Aktivne tvari prodiru duboko u kožu.
 • Djeluje na ciljana područja .
mezoterapija

Mezoterapija je zbog svog djelovanja poprilično individualna, a prethodno je potrebno odrediti stanje i potrebe kože. S time da se postupkom unose potrebne tvari na određena mjesta u koži, on se provodi u nekoliko navrata i mnogo je učinkovitiji od drugih tretmana koji djeluju samo na površinski sloj kože.

Priprema i proces mezoterapije

Prije nego se podvrgnete mezoterapiji, stručnjaci trebaju odrediti stanje vaše kože i sukladno time njene potrebe. Kožu nije potrebno posebno pripremati već se ona samo dezinficira prije tretmana. 

Tijekom postupka koriste se vrlo tanke i male igle čiji ubod nije bolan i ne stvara nelagodu. S obzirom na individualne potrebe, u kožu se mogu unositi antioksidansi, vitamini, hijaluronska kiselina, minerali i sl. aktivne tvari. Cilj tretmana je ravnomjerno raspoređivanje aktivnih sastojaka laganim ubodima kože.

Prilikom tretmana se mogu koristiti razne injekcijske tehnike, no većinom se radi o više uboda tankom iglicom ili pak primjena tupe igle. Nakon uboda igle, moguća su blaga oticanja i crvenilo koje ne traje dulje od nekoliko sati te nakon tretmana nije potreban poseban oporavak. 

Moguće komplikacije i mjere opreza

Preporučuje se limitirano izlaganje suncu ili potpuno izbjegavanje UV zračenja nakon tretmana, dok je u vrlo rijetkim slučajevima moguća pojava podljeva ili alergijskih reakcija. Ukoliko se isto dogodi, možete zatražiti savjet stručnjaka koji je provodio mezoterapiju.

Za potpunu sigurnost, mezoterapiju provodite kod stručne osobe koja je prošla obuku za sam postupak i koristi kvalitetne proizvode (aktivne tvari) formulirane posebno za ovaj tretman.

Mezoterapiju je preporučljivo izbjegavati u trudnoći, ako bolujete od autoimunih bolesti ili kakve zarazne bolesti poput aktivnog herpesa, infekcija kože i sl.

mezoterapija-bez-igle

Mezoterapija bez igle 

U zadnje vrijeme je također popularan tretman mezoterapije koji se ne provodi iglom već se aktivni sastojci unose u dublje slojeve kože pomoću elektične energije. Mezoterapija bez igle naziva se još i akvaforeza te omogućuje prodiranje hranjivih tvari duboko u kožu zbog električnih impulsa

Akvaforeza također pospješuje cirkulaciju i limfnu drenažu što dovodi do ljepšeg izgleda same kože. Ova metoda se, osim u estetske svrhe, koristi i za ublažavanje bolova i često se koristi kod osoba koje se profesionalno bave sportom.

Obje metode mezoterapije su podjednako učinkovite, a na vama je da se odlučite koja vam se više dopada. U svakom slučaju, mezoterapija spada među najbolje tretmane estetske dermatologije jer pomaže dovesti kožu u najbolje stanje, spriječiti oštećenja, revitalizirati kožu i usporiti proces starenja

Gdje obavljati mezoterapiju i po kojoj cijeni?

S obzirom da se radi o unošenju tvari u dublje slojeve kože, potreban je izniman oprez prilikom odabira stručnjaka koji su za ovakve tretmane obučeni. Najsigurniji tretman možete provesti u poliklinikama ili profesionalnim kozmetičkim salonima gdje će vas stručno osoblje provesti kroz postupak i savjetovati o njezi kože.

Cijena tretmana mezoterapije kreće se od 600 kn za manja područja pa sve do nekoliko tisuća kuna za veća područja. Imajte na umu da se cijena tretmana razlikuje od poliklinike do poliklinike, a većinom se radi o nekoliko tretmana koje je potrebno odraditi po određenom protokolu. 

Članak uređen:

Saznajte više o njezi lica u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4 / 5   5

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Mezoterapija lica – kako se provodi, dobrobiti i cijena

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.