Podočnjaci – kako ih se riješiti, djeluju li kreme?

podocnjaci

Podočnjaci nisu samo estetski, već mogu biti i zdravstveni problem. Prije nego vam serviramo sve mogućnosti za borbu protiv podočnjaka važno je odrediti uzrok nastanka podočnjaka.  

Podočnjaci mogu biti uzrokovani zdravstvenim problemima, primjerice:

 • Alergijama – ako vam se tamni podočnjaci javljaju u određeno doba godine sa simptomima hunjavice, kihanja i sl. onda je vjerojatni uzrok problema alergija. Tada treba liječiti alergiju pa će podočnjaci sami proći.
 • Problemima s bubrezima – problemi s radom bubrega mogu se manifestirati u tamnim krugovima pod očima. Opet, rješenje je provjeriti stanje bubrega i liječiti ih pa će i podočnjaci proći.
 • Intolerancijom na gluten – ovo je oblik alergije koji često ostavlja tragove na očima. Intolerancija na gluten dijagnosticira se krvnom pretragom.

Neuredan stil života također može uzrokovati pojavu podočnjaka

 • Premalo sna – ovo nam je svima poznato. Zato je dulji san dobio naziv ”beauty sleep” (jer dobro djeluje na oči i ljepotu općenito)
Umor
Foto: Photo Secrets

I loše navike za posljedicu mogu imati tamne krugove ispod očiju:

 • Nezdrava prehrana i previše kave
 • Alkohol i cigarete
 • Nedostatak fizičke aktivnosti

Genetske predispozicije

 • Pojava podočnjaka može biti i naslijeđena. Neke osobe su sklonije podočnjacima od drugih.

Djeluju li kreme za podočnjake?

Sredstvo koje se nanosi na kožu za uklanjanje podočnjaka treba smirivati i hidrirati. Krema za podočnjake nanosi se na kapke i ispod njih, mora se nanositi nježno jer je to nježno područje. Ona može privremeno pomoći umornoj koži.

Ipak, trajno rješenje je naći i tretirati pravi uzrok pojave podočnjaka. Krema za podočnjake pomoći će da izgledate ljepše, ali poput većine kozmetičkih proizvoda, djeluje kratkoročno.

Krema za područje oko očiju koja sadrži vitamin K i retinol djeluje blago i smiruje upale. Dobra krema stimulira cirkulaciju oko očiju.

Korektor za podočnjake

Na tržištu je puno korektora i kreću se od najjeftinijih pa do jako skupih (čak i preko 3 000 kuna). Naš savjet je da koristite fini kist kako biste trebali manje korektora, a i izgled će biti prirodniji.

Prirodna sredstva koja ublažavaju tamne podočnjake

Njega očiju
Foto: Unsplash
 • Krastavac je vrlo dostupno i efikasno prirodno sredstvo protiv podočnjaka. Narežite 2 tanka kruga krastavca, lezite, zatvorite oči i položite krastavce na oči. Ostanite tako 10 do 15 minuta.
 • Hladni oblozi – hladnoća umiruje kapke i kožu pa mnogi za smanjivanje tamnih podočnjaka koriste ovu tehniku. Možete metalnu žlicu ohladiti u hladnjaku i položiti na oko ili koristiti ledeni oblog. Tretman ponavljajte svakodnevno, a trajanje je 10 do 15 minuta.
 • Masaža sljepoočnice umiruje očne mišiće i razbuđuje, daje vam bistriji pogled.

Pročitajte nastavak teksta: Podočnjaci – riješite ih se prirodnim metodama

Članak objavljen:

Saznajte više o alergijama u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.50 / 5   6

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: krema za podočnjake, najbolja krema za podočnjake, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu