Depilacija lica i nausnica – brzo i učinkovito uklanjanje dlačica

depilacija-lica

Neželjene dlačice gotovo uvijek predstavljaju problem, a poteškoće postaju još veće kada se one pojave na licu. Mnoge žene se nakon 30. godine života susreću s pojačanim rastom i vidljivošću dlačica na licu, a neke čak i ranije. Dlačice se većinom javljaju na bradi, iznad usana te na stranama lica.

Dlačice na licu nisu neuobičajena pojava jer ih zapravo svi imamo. Kod žena su one većim dijelom života toliko svijetle i tanke da se rijetko mogu uočiti, no u kasnijim godinama može doći do njihovog zadebljanja i jače vidljivosti. Dlačice postaju deblje i gušće na području iznad usnica, na bradi te na stranama lica iza obraza. 

Uklanjanje dlačica stoga je najjednostavnije upravo putem depilacije jer se za razliku od pincete, depilacijom zahvaća mnogo veća površina i broj dlačica. Depilacija lica stoga se može provoditi pomoću voska ili šećerne paste, dvije metode koje se već dugi niz godina koriste za uklanjanje dlačica na ostalim dijelovima tijela.

depilacija-lica-nausnica

Dobrobiti depilacije lica voskom ili šećernom pastom

  • Kratko trajanje depilacije.
  • Bolje pokrivanje većeg područja.
  • Čak do 5 tjedana bez dlačica.
  • Brže provođenje postupka.
  • Mali troškovi u salonu ljepote.
  • Uklanjanje dlačica raznih veličina,
  • Mogućnost depilacije kod kuće.

Depilacija lica i nausnica voskom

Depilacija lica voskom brza je i učinkovita, a koristiti možete topli ili hladni vosak. Kod toplog voska poželjno je pripaziti da ne radite s pretjerano vrućim voskom jer može doći do opeklina. Za depilaciju toplim voskom, često se koriste patrone koje zagrijavaju vosak, a on se potom ravnomjerno nanosi na koži i uklanja trakama.

Prilikom korištenja hladnog voska, najpoznatiji izbor su trake s voskom koje zagrijemo trljanjem između ruku nekoliko sekundi, a zatim nalijepimo na područje s kojeg želimo ukloniti dlačice. Trake za depilaciju lica većinom su manje od onih za depilaciju tijela, no možete ih skratiti uz pomoć škara te prilagoditi veličini područja koje depilirate. 

Loše strane depilacije voskom

Depilacija lica i nausnica uz pomoć voska odlična je zbog jeftinog materijala te jednostavnosti postupka. Nažalost, vosak može uzrokovati pojavu uraslih dlačica koje su na licu osobito nepoželjne. Urasle dlačice nisu samo odbojne izgledom i upaljenim područjem kože, već za sobom ostavljaju crne mrljice i diskoloracije koje se teško uklanjaju. Također, depilacija voskom može biti poprilično bolna kao i uzrokovati gnojne male prištiće.

depilacija-nausnica

Depilacija lica i nausnica šećernom pastom

Šećerna pasta je srodna metoda depilaciji voskom, no za uklanjanje dlačica koristi se pasta napravljena od šećera, limuna i vode. Formulaciji paste moguće je dodati još aktivnih sastojaka, ali nije potrebno za samo djelovanje na čupanje dlačica iz korijena. Depilacija šećernom pastom smatra se boljom alternativom od depilacije voskom jer smanjuje mogućnost uraslih dlačica i nježnija je za kožu. 

S time da je koža lica izuzetno osjetljiva, šećerna pasta smanjuje iritacije jer zahvaća samo dlačice, a ne i kožu oko njih. Za najbolje rezultate prilikom depilacije šećernom pastom, poželjno je posjetiti salon ljepote u kojemu će se profesionalci pozabaviti uklanjanjem vaših dlačica. Ova metoda depilacije uklanja dlačice za minimalno 4-6 tjedana bez pojave novih.

Loše strane depilacije šećernom pastom

Šećerna pasta je poprilično ljepljiva i potrebno je nekoliko pokušaja depilacije prije nego svladamo tehniku koja nam najbolje odgovara. Također, pastu je nešto teže napraviti kod kuće, a one kupovne mogu nam zadavati muke kada je riječ o zagrijavanju i nanošenju na kožu. Zbog moguće pojave podljeva na koži ukoliko čupanje dlačica ne uspije iz prve, prepoučljivo je depilaciju provesti u salonu. 

Njega kože nakon depilacije također je ključna kako bismo izbjegli moguće nuspojave ili loše reakcije. Zbog osjetljivosti same kože lica, nakon depilacije tijekom ljetnih mjeseci poželjno je izbjegavati sunce barem 24h. Također, kožu nakon depilacije nemojte njegovati bilo kakvim proizvodima osim čiste aloe vere ili protuupalnih ulja za lice poput jojobe, ploda divlje ruže ili sjemenki grožđa.

Ostale metode:

  • Depilacija krema – imajte na umu da ne postoji krema za trajno uklanjanje dlačica s lica ili tijala,
  • Lasersko uklanjanje dlačica – lasersko uklanjanje dlačica nije išto što i IPL depilacija. Više informacija pročitajte ovdje.
  • Elektroepilacija – trajno uklanjanje dlačica. Više informacija pročitajte ovdje.
Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.13 / 5   8

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu