Sprej za zaštitu kose od topline

sprej za kosu

Dio uređivanja vaše kose zasigurno sadrži i primjenu topline – bilo da se radi o fenu, pegli, uvijaču ili nekom drugom proizvodu. Iako nakon toga izgledate fantastično, upotreba ovih proizvoda može znatno oštetiti kosu. Zato je vrlo važno zaštiti kosu prije sušenja i stiliziranja.

U nastavku saznajte zašto i kako koristiti sprej za zaštitu kose od topline, kako napraviti sprej kod kuće i koja je cijena spreja u trgovinama.

Zašto koristiti sprej za zaštitu kose od topline?

Upotreba topline na kosi uništava keratin, protein od kojeg se kosa sastoji. Ovaj proces uzrokuje slabljenje kose, što ju čini pogodnijom pucanju. Osim toga, upotreba topline uništava i vanjski sloj vlasi, kutikulu, što doprinosi beživotnom izgledu kose.

Kako biste izbjegli negativan utjecaj topline na kosi, potrebno ju je zaštiti, a to možete napraviti sprejom za zaštitu kose od topline koji stvara zaštitni sloj. Osim toga, sprej omogućava zadržavanje vlažnosti te zaglađuje vanjski sloj vlasi, kutikulu.

Prednosti upotrebe spreja za zaštitu kose od topline su:

 • njegovana i mekša kosa,
 • zaštita od oštećenja,
 • lakše oblikovanje kose.

Imajte na umu da sprej ne sprječava u potpunosti oštećenje kose uslijed primjene topline, već samo minimalizira negativni učinak topline na kosu.

peglanje kose
Foto: Stockphoto Secrets

Kako koristiti sprej za zaštitu kose od topline?

Sprej za zaštitu od topline trebali biste koristiti prije bilo kakve primjene topline, pa čak i prije feniranja kose.

Sprej je potrebno nanijeti na vlažnu kosu, po cijeloj dužini. Nemojte pretjerivati s količinom.

Sprej možete nanijeti i prije upotrebe pegle ili uvijača. Ako koristite peglu/uvijač nakon sušenja kose, ohladite kosu uz pomoć postavke za hladni zrak na fenu te ponovno nanesite sprej na kosu. Pričekajte nekoliko minuta da se sprej osuši prije upotrebe pegle/uvijača. Ako čujete cvrčanje prilikom peglanja/kovrčanja kose, pričekajte još par minuta da se sprej osuši.

Nakon nanošenja spreja možete proći prstima ili četkom kroz kosu kako biste osigurali ravnomjeran nanos proizvoda.

Ako koristite kupovni sprej za zaštitu kose, provjerite je li namijenjen za upotrebu na mokroj i/ili suhoj kosi.

sprej za kosu
Foto: Stockphoto Secrets

Kako napraviti sprej za zaštitu kose od topline

Kućna izrada spreja za zaštitu kose od topline ima nekoliko prednosti u odnosu na kupovinu gotovog spreja. Prije svega sprej koji napravite kod kuće ne sadrži umjetne kemikalije, što je posebno pogodno za osobe s osjetljivim vlasištem i alergijama. Osim toga, kućni sprej za zaštitu kose od topline može biti značajno jeftiniji od kupovnog, te možete prilagoditi miris svojim preferencijama.

Ipak, imajte na umu da su sprejevi za zaštitu kose od topline koje možete u kupiti u trgovinama snažniji i time mogu pružiti bolju zaštitu vašoj kosi.

Sprej za zaštitu kose od topline je vrlo jednostavno napraviti kod kuće, a potrebna su samo dva sastojka – voda i bazno ulje po izboru. Ulje je potrebno razrijediti u vodi, a najčešće se preporučuje omjer 1:5. Ulja koja se preporučuju za izradu ovog proizvoda su sljedeća:

Nakon što odaberete ulje potrebno ga je pomiješati u vodi, a potom prebaciti smjesu u bocu s dispenzerom. Prije svake upotrebe protresite bočicu za slučaj da se ulje odvoji od vode.

U svoj domaći sprej za zaštitu kose od topline možete dodati i par kapi eteričnog ulja po izboru, kako bi vaša kosa imala još ljepši miris.

Sprej za zaštitu kose od topline – cijena i gdje kupiti?

Sprej za zaštitu kose od topline možete potražiti u obližnjoj drogeriji. Odabir spreja za kosu bazirajte na svojem tipu i teksturi kose.

Prilikom kupovine spreja za kosu dobro proučite sastav. Neke od štetnih kemikalija koje biste trebali izbjegavati, a mogu se naći u sprejevima za zaštitu kose od topline su sljedeće:

 • akrilati,
 • quaternium-70,
 • dimethicone,
 • hidroksipropil polisiloksan

Cijene spreja za zaštitu kose od topline kreću se od 15 do 320 kn, a najčešće dolaze u pakiranjima od 150 – 250 ml.

Članak objavljen:

Izvori

 1. Bellemore, M. (2018). What Does Heat Protection Spray Actually Do For Your Hair?ELLE Australia
 2. Lake, H. (2019). DIY Heat Protectant: What Are Your Options?Hair World Magazine
 3. Ravi, A. (2020). Heat Protectant Spray: Why Is It A Must & How To Use It?SkinKraft
 4. Sebastian, A. (2020). How to Straighten Hair with Heat Protection SpraywikiHow
 5. Wells, K. (2020). Natural Heat Protectant Spray for HairWellness Mama

Ocijenite članak

3 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu