Sprej za kosu u boji – prekrivanje izrasta i pastelni trendovi

sprej u boji

Sprej za kosu u boji novi je hit u beauty svijetu, a razlog je tomu što se ispire i omogućuje eksperimentiranje bez trajnih posljedica. Omogućuje čak i prekrivanje sijedih te izrasta ukoliko ne stignete na dogovoreni termin u frizerski salon. Ako vas zanima kako se koristi, je li siguran i po kojoj ga cijeni možete pronaći, čitajte dalje.

Sprej za kosu u boji poznat nam je još od 90-ih godina, a prva asocijacija nam može biti sprej za bojenje kose u jarke boje poput zelene, srebrne i sl. Sprej za kosu u boji ipak se ne koristi samo za maškare, a današnja proizvodnja omogućuje nam privremeno bojenje kose za mnoge prilike.

U zadnje je vrijeme također postao popularan trend obojenih vrhova kose u različite nijanse pastelnih boja. Najčešće je riječ o ljubičastim ili ružičastim nijansama koje su mlađim generacijama itekako zanimljive.

Osim toga, novi proizvodi u spreju omogućuju lako i jednostavno prekrivanje sijedih ili brzinsko prekrivanje izrasta kada propustimo termin u frizerskom salonu.

sprej za izrast

Sprej za prekrivanje izrasta i sijedih (Root CoverUp/Root TouchUp)

Najnoviji proizvod na tržištu nakon pribora za flamboyage pramenove kod kuće (o kojima čitajte ovdje) je dakako sprej za prekrivanje izrasta i sijedih vlasi. Ovaj inovativni proizvod odlično je imati pri ruci kada ne stignemo obnoviti svoju boju, a želimo izgledati dotjerano i sakriti nekoliko centimetara izrasta ili pojedine sijede koje se naziru unatoč bojenju kose.

Uobičajeno dolaze u nekoliko nijansi, od crne do plave (blond) boje kose i jako su pigmentirani kako bi prekrili sve sijede. Izrast je na ovaj način mnogo lakše održavati i kod puštanja svoje prirodne boje jer u važnim trenutcima možemo zavarati ujednačenom bojom.

Root CoverUp ili Retouch sprejevi također su pogodni za osobe kojima kosa jako brzo raste jer često bojenje kose ili izrasta može naškoditi tjemenu te isušiti kosu. U svakom slučaju poželjno ga je imati pri ruci u situacijama kada “zagusti”.

Kako pravilno nanijeti Retouch sprej?

Sprejevi za prekrivanje izrasta uobičajeno imaju vrlo precizan aplikator, odnosno pumpicu s raspršivačem. Poželjno je proizvod promućkati prije uporabe i čitavo ga vrijeme držati u uspravnom položaju.

Odaljite sprej barem 10-15 centimetara i ogrnite ramena starim ručnikom kako biste izbjegli bojanje odjeće. Raspršivač precizno prekriva manja područja, dok je poželjno krenuti s kraćim raspršivanjem kako bi izbjegli nanošenje previše proizvoda.

U pretjeranim količinama sprej se može “nataložiti” na kosi te ju otežati ili čak zamastiti. Prije prvog korištenja možete isprobati jedno špricanje kako biste ustanovili koji je raspon prekrivanja na papirnatom ručniku.

Novi trend – sprej za kosu u jarkim ili pastelnim bojama

sprej za kosu boji

Iako je sijeda kosa trenutno popularna i među mlađim generacijama, još su poznatiji sprejevi u pastelnim bojama. Jarke boje ostaju za one veoma hrabre koji se žele istaknuti s nekoliko pramenova druge boje, a odlično se slažu s frizurama poput pletenica gdje je jedan pramen različit.

Čak su i zvijezde u Hollywood-u nosile nekoliko pramenova druge boje ili čak napravili ombre s pastelnim bojama. Sprejeve kojima možete postići ovakav izgled također možemo naći u raznim drogerijama ili posebnim frizerskim salonima.

Sprej tako može biti u bojama od srebrne, ljubičaste, ružičaste, plave, zelene, zlatne i mnogih drugih. Sprej za kosu u jarkoj boji svakako je bolja opcija pravog bojenja kose, posebice ukoliko ste neodlučni.

Najbolje će rezultate ipak imati osobe svijetle kose, posebice ako je posvijetljena izbjeljivanjem (blajhom) jer je tada vlas više porozna i boje prima boju. Kod tamnije boje kose, u najboljem slučaju postići ćete odsjaj željene boje, dok će vidljivu promjenu napraviti srebrni ili bijeli sprej u boji.

Kako sigurno nanijeti sprej u boji?

sprej za kosu boja

S obzirom da je sprej u bojama može pružiti i neželjeni efekt, poželjno je prethodno isprobati boju na manjem pramenu kose. Po mogućnosti na zatiljku ili nekom manje vidljivom mjestu za slučaj da vam se rezultat ne dopadne. Prilikom nanošenja spreja u boji, zaštitite odjeću ili obucite staru odjeću koje vam neće biti žao ukoliko se oboji.

Kopčom ili gumicom za kosu maknite ostatak kose koji ne želite obojati te koristite sprej u prozračnoj prostoriji ili na balkonu/terasi. Ako je potrebno, zamolite ukućane za pomoć. Odaljite sprej barem 10-15 centimetara i nanosite sprej dok ne postignete željeni efekt.

Što trebate znati prije korištenja sprejeva za kosu u boji?

Ako još uvijek niste sigurni želite li koristiti sprej za kosu u boji, ohrabrit će vas činjenica da se sprej ispire u roku nekoliko pranja. Root Cover Up ili sprej za prekrivanje izrasta i sijedih traje isključivo do sljedećeg pranja i nemate brige da bi mogao dulje ostati.

Kod sprejeva u pastelnim ili jarkim bojama, moguće je zadržavanje boje do nekoliko pranja. U svakom slučaju boja će se postupno isprati, dok će već prvim pranjem izgubiti na intenzitetu.

Djelovanje spreja u boji također je različito ovisno o vašoj boji kose. Svjetlije boje poput svijetlo smeđe, pepeljaste, sive i plave boje kose odlično će primiti svaku boju, dok se preporučuje izbjegavanje zelene ili jarko plave zbog mogućnosti zadržavanja boje.

Na tamnijoj kosi najbolje će se zadržati ljubičasta boja spreja te srebrna, bijela ili siva boja. Također je preporučljivo izbjeći kišu jer bi boja s kose mogla obojiti odjeću ukoliko pokisnete.

sprej za kosu u boji

Sprej za kosu u boji – sigurnost i nuspojave

Sprejevi za kosu u pravilu ne bi trebali biti štetni, no ipak je riječ o plinu koji omogućuje raspršivanje. Sprej za kosu u boji možete doživljavati kao lak za kosu koji ujedno i mijenja boju kose.

Kod osjetljivih osoba se stoga preporučuje oprez jer je moguća pojava alergije ili reakcija, posebice na koži tjemena ukoliko sprej nanosite blizu vlasišta. Također, riječ je o kemikalijama, a sprej za kosu u boji s prirodnijim sastojcima je još uvijek vrlo teško pronaći u prodaji.

Isto poput laka za kosu, sprej u boji može djelovati isušujuće na kosu, posebice ukoliko se učestalo koristi. Kod prirodne boje kose također ne biste trebali imati problema s ispiranjem, no prirodna netretirana boja kose slabije prima boju iz spreja.

Kod kemijski tretirane te izbjeljivane kose (blajhom), poželjno je izbjegavati zelene, plave i ljubičaste sprejeve jer bi se mogli dulje zadržati u kosi i vrlo teško ispirati. S ružičastim ili breskva bojama je nešto sigurnije korištenje, dok se ljubičasta može tijekom ispiranja pretvoriti u zelenu boju.

sprej u boji ispiranje

Gdje kupiti sprej za kosu u boji i po kojoj cijeni?

Sprejeve za prekrivanje izrasta i sijedih proizvode poznati brandovi proizvoda za njegu kose poput L’Oreala, Syossa, Keratherapy i sl. Mogu se pronaći u svim drogerijama i ponekim trgovačkim centrima, dok cijena iznosi od 40 do 80 kn.

Sprej za kosu u boji možete pronaći u brojnim trgovačkim centrima, prodavaonicama pribora za bavljenje hobby-ima te čak i drogerijama poput DM, Bipa ili Muller. Ponuda je svakako poboljšana u vrijeme karnevala i kostimiranja za maškare.

Cijene sprejeva u boji se kreću od 30 kuna na više, ovisno o kvaliteti proizvoda. Najčešće je riječ o proizvodima koji se proizvode u Kini te ne garantiraju kvalitetu sastojaka.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.83 / 5   6

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu