Norwoodova ljestvica: Alopecija pogađa milijune žena i muškaraca diljem svijeta! Evo u kojem je stadiju moguće spriječiti gubitak kose

Alopecija pogađa milijune žena i muškaraca diljem svijeta

Alopecija je uobičajeno stanje koje pogađa milijune žena i muškaraca diljem svijeta. Karakterizira ga predvidljiv obrazac gubitka kose, a najistaknutija karakteristika je opadanje kose i stanjivanje na tjemenu.

Kako bi se sustavno klasificirali stupnjevi muške ćelavosti, razvijena je Norwoodova ljestvica. Ova široko prihvaćena ljestvica služi kao vizualna pomoć i pacijentima i liječnicima za procjenu opsega gubitka kose i planiranje odgovarajućih tretmana.

U nastavku ćemo istražiti pojedinosti Norwoodove ljestvice, njezinu povijest i način na koji je revolucionirala razumijevanje i liječenje ćelavosti kod muškaraca.

Povijest Norwoodove ljestvice

Ovu ljestvicu izradio je 1950-ih James B. Hamilton, američki liječnik, stručnjak za ljudsku anatomiju i istraživač muških hormona. Zatim ju je 1970-ih ažurirao drugi američki liječnik, O’tar Norwood, te tako potaknuo napredak medicinskih istraživanja.

Revolucionarni rad Hamiltona i Norwooda (zbog čega se ljestvica još naziva Hamilton-Norwoodovom ljestvicom) na polju klasifikacije gubitka kose proizašao je iz njihove želje da pruže standardizirani okvir za procjenu muške ćelavosti. Opsežno istraživanje i klinička opažanja doveli su do razvoja jasnog i sveobuhvatnog vizualnog prikaza progresije ovog stanja.

Norwoodova ljestvica
FOTO: Shutterstock

Razumijevanje Norwoodove ljestvice

Norwoodova ljestvica sastoji se od osam primarnih faza od kojih svaka prikazuje različitu razinu progresije gubitka kose. Važno je napomenuti da se ljestvica prvenstveno usredotočuje na mušku ćelavost i da se možda ne može primijeniti na druge oblike gubitka kose ili alopecije.

Faza I

Faza I na Norwoodovoj ljestvici predstavlja najraniju fazu muške ćelavosti. U ovoj fazi obično nema vidljivog gubitka kose. Linija kose je dobro definirana i nalazi se malo iznad najviše točke čela. Većina muškaraca u mladosti spada u ovu kategoriju.

Faza II

U drugoj fazi, osobe počinju doživljavati blago povlačenje linije kose, posebno oko sljepoočnica. To se često naziva “sazrijevanjem linije kose”, a ne značajnim gubitkom kose.

Faza III

Faza III označava prvu značajnu progresiju gubitka kose. Udubljenje na sljepoočnicama postaje izraženije, a linija kose formira “M”, “U” ili “V” oblik. Stanjivanje na tjemenu, iako nije jako, također može postati vidljivo. Upravo u ovoj fazi mnogi pojedinci traže stručni savjet za moguće intervencije.

Faza III označava prvu značajnu progresiju gubitka kose
FOTO: Shutterstock

Verteks III stupnja

Ovu podkategoriju faze III karakterizira izraženije stanjenje na tjemenu ili vrhu vlasišta. Dok prednja linija kose možda neće pokazati značajne promjene, stanjivanje na tjemenu postaje očitije.

Faza IV

Faza IV karakterizira izraženiji “M” oblik u liniji kose, a stanjivanje tjemena nastavlja napredovati. Most kose koji razdvaja prednji i gornji dio tjemena postaje uži.

Faza V

U fazi V most kose koji je prije odvajao prednje i tjemene dijelove vlasišta dodatno se sužava. Opadanje kose i stanjivanje su ozbiljniji, ostavljajući veće, otvoreno područje na vrhu glave.

Faza VI

Faza VI predstavlja značajan napredak u gubitku kose, uz preostalu samo usku vrpcu kose koja povezuje bočne strane vlasišta. Most kose sada je gotovo potpuno izgubljen, a preostala kosa oblikuje uzorak “potkove” oko strana i stražnjeg dijela glave.

Faza VII je najnaprednija faza na Norwoodovoj ljestvici
FOTO: Shutterstock

Faza VII

Faza VII je najnaprednija faza na Norwoodovoj ljestvici. Gubitak kose je opsežan, ostavljajući samo uski pojas kose sa strane i stražnjeg dijela glave. Ovu fazu često karakterizira potpuna ćelavost na vrhu glave.

Norwood klasa A

Varijacija klase A Norwoodove ljestvice predstavlja rjeđe opažen obrazac gubitka kose. Naime, odstupa od tipičnog napredovanja na nekoliko ključnih načina. Glavne razlike su u tome što se linija kose ravnomjerno povlači unatrag, bez ostavljanja “otoka” kose u sredini, a nema ćelavog područja na vrhu. Umjesto toga, linija kose napreduje izravno od naprijed prema natrag.

Možemo li spriječiti ćelavost u nekoj od ovih faza?

Potpuno sprječavanje ćelavosti može biti izazovno jer na istu prvenstveno utječu genetika i hormonalni čimbenici. Međutim, postoje različite strategije i tretmani koji mogu pomoći usporiti ili ublažiti napredovanje ćelavosti u različitim fazama koje opisuje Norwoodova ljestvica.

Faza I i II

U ovim ranim fazama, održavanje zdravog načina života može biti korisno. To uključuje uravnoteženu prehranu bogatu esencijalnim nutrijentima, redovitu tjelovježbu te izbjegavanje pušenja i prekomjerne konzumacije alkohola.

Osim toga, korištenje nježnih preparata za njegu kose, uz izbjegavanje jakih kemikalija i izbjegavanje toplinskog stiliziranja, može pomoći u očuvanju zdravlja postojeće kose.

Alomax
FOTO: Workapic Studio

Faza III i verteks faze III

Budući da u tim fazama gubitak kose postaje vidljiviji, preporučljivo je potražiti stručni savjet od dermatologa ili trihologa. Oni mogu preporučiti lokalne tretmane, kao što je Alomax (minoksidil), za koji se pokazalo da usporava gubitak kose i potiče ponovni rast.

Ovaj lijek je neinvazivna opcija tretmana za različite oblike gubitka kose. Stimulira folikule dlake, potiče rast i usporava gubitak kose. Lako se nanosi kao otopina za kožu, a zahtijeva minimalan napor da se integrira u dnevne rutine njege kose. Ovaj lijek pogodan je za muškarce i žene koji imaju različite vrste alopecije.

Alomax također povećava postojeću debljinu i gustoću kose.

Faza IV, VII i Norwoodova klasa A

U kasnijim fazama ćelavosti transplantacija kose je jedna od opcija. Ovaj kirurški postupak uključuje transplantaciju folikula dlake s donorskih područja (obično sa stražnje i bočne strane glave) na područja stanjivanja ili ćelavosti.

Suvremene tehnike, poput ekstrakcije folikularnih jedinica (FUE) i transplantacije folikularnih jedinica (FUT), uvelike su poboljšale uspješnost i prirodan izgled ovih postupaka.

U kasnijim fazama muške ćelavosti transplantacija kose je jedna od opcija
FOTO: Shutterstock

Kozmetička rješenja

Za one koji možda nisu kandidati ili zainteresirani za kirurške intervencije, na raspolaganju su kozmetičke mogućnosti. To uključuje korištenje uložaka za kosu, perika ili proizvoda od vlakana za kosu koji daju izgled punije kose.

Osim toga, mikropigmentacija vlasišta je neinvazivna procedura tijekom koje se pigmenti nanose na vlasište kako bi se stvorila iluzija usko ošišane frizure.

Promjene načina života

Održavanje uravnotežene prehrane, upravljanje razinama stresa i redovito vježbanje mogu podržati cjelokupno zdravlje kose. Izbjegavanje grubog stiliziranja i zaštita vlasišta od pretjeranog izlaganja suncu također može pomoći u očuvanju postojeće kose.

Bez obzira na fazu ćelavosti, ključno je potražiti savjet dermatologa ili trihologa koji se bavi gubitkom kose
FOTO: Shutterstock

Konzultacije sa stručnjacima

Bez obzira na fazu ćelavosti, ključno je potražiti savjet dermatologa ili trihologa koji se bavi gubitkom kose. Oni mogu pružiti personalizirane preporuke na temelju specifičnih okolnosti, uključujući povijest bolesti, genetiku i način života.

Važno je napomenuti da nisu sve intervencije prikladne za svakoga, a učinkovitost tretmana može varirati od osobe do osobe. Osim toga, rana intervencija obično daje najbolje rezultate, stoga je preporučljivo potražiti stručni savjet čim se primijeti gubitak kose.

Alomax - otopina za njegu vlasišta
FOTO: Workapic Studio
Alomax 5 % otopina
FOTO: Workapic Studio

Alomax 5 % otopina sadrži minoksidil. Otopina za kožu vlasišta. Za vanjsku primjenu.

Alomax 2 % otopina sadrži minoksidil. Otopina za kožu vlasišta. Za vanjsku primjenu.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svojeg liječnika ili ljekarnika.

*Plaćeni oglas o lijeku.

Nova StudioSadržaj napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Belupo po najvišim profesionalnim standardima.
Članak objavljen:
  1. Johnson, J. (2023). What to know about the Norwood scale and male pattern baldness. Medical News Today.
  2. O’Keefe Osborn, C. (2018). What Is the Norwood Scale? Healthline.
  3. Gupta, M. i Mysore V. (2016). Classifications of Patterned Hair Loss: A Review. Journal of Cutaneous and Aesthetic Surgery, 9(1): 3–12. 

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu