Konturiranje lica – vodič za početnike

konturiranje

Konturiranje lica, koje je danas sve popularnije, žene diljem svijeta žele primjenjivati ne bi li savršeno osjenčale lica baš kao Kim Kardashian ili Jennifer Lopez.

Ova metoda šminkanja naizgled djeluje vrlo komplicirano i sigurno mislite kako će vam oduzeti puno vremena, no istina je da konturiranje lica oduzima samo desetak minuta vremena dnevno. Provjereno! 🙂

Cilj većine žena, pa tako i jedne od popularnih konturacija koju smo izdvojili za vas jest naglašavanje prirodnih crta lica, koje je vrlo važno suptilno iscrtati.

Ovom metodom ćemo vizualno stanjiti nos i naglasiti jagodice što je posebno značajno za žene koje nemaju naglašene crte lica, ali i za one koje ih žele dodatno naglasiti.

Koji proizvodi su potrebni za konturiranje lica?

Prije nego počnete primjenjivati ovu metodu šminkanja, vrlo je bitno da odaberete proizvode za šminkanje namijenjene vašem tipu lica.

Konturiranje lica – proizvodi koje preporučujemo su tekući, odnosno tekući puderi i korektori, a rumenilo koje nanosimo na kraju neka bude u kamenu.

Paleta za konturiranje lica sadrži sve što biste mogli zatrebati. To uključuje tamnije, rumenila i highlightere. 

Puder u boji kože

Za početak je najbitnije da odaberete puder namijenjen vašem tipu kože. Ako imate suhu kožu, odaberite puder na bazi ulja, odnosno malo masniji puder, a ako je koža već masna, odaberite mat pudere koji neće dodatno zamastiti vašu kožu.

Vrlo je bitno i da izaberete nijansu pudera prilagođenu boji vaše kože, a da izbjegnete crvene i narančaste tonove.

Svijetli korektor

Sljedeći proizvod koji će vam biti potreban jest korektor, odnosno highlighter koji se nanosi na područja lica koje želimo dodatno posvijetliti.

Za razliku od pudera koji nanosimo prethodno, korektor mora biti 2 do 3 nijanse svjetliji od vaše kože.

Tamniji puder

Sljedeći proizvod je tamniji puder, odnosno puder 2 do 3 nijanse tamniji od vaše kože, kojeg nanosimo prvenstveno kako bi naglasili jagodice.

Postoji način na koji si možete olakšati konturiranje tamnim puderom, a to je da nacrtate broj tri počevši od vlasišta preko obraza do brade. To je prikazano na slici ispod. 

Konturiranje

Rumenilo

Rumenilo kao završni dio svakog šminkanja izaberite u nježnim crvenim, smeđim ili rozim tonovima.

Nježne crvene i smeđe tonove preporučujemo ženama tamnije puti i kose, dok bi roze tonove trebale koristiti žene svjetlije puti i kose.

Make up spužvica i kist

Kistovi za nanošenje šminke su vrlo bitan dio konturiranja lica. Prvo što će vam trebati jest make up spužvica za nanošenje pudera koja je od velike važnosti za konturiranje jer savršeno razmazuje puder, pa će tako i vaše konturacije biti suptilne.

Upravo je ova spužvica sve što vam treba, odnosno ono najbitnije kod konturiranja lica, a onima znatiželjnima preporučujemo i korištenje kistova.

Kod kupovine kistova uvijek pripazite da je dlaka kista nježna i zaobljena, svakako izbjegavajte krute kistove. Jedan manji kist vam može poslužiti za razmazivanje tamnijeg pudera, a drugi koristite za rumenilo koje ćete staviti pred sam kraj šminkanja.

Kist za šminkanje

Kistovi za konturiranje lica trebaju biti čisti, posebno ako ste ih prije koristili za nanošenje neke druge šminke. Nečisti kistovi bi mogli izazvati probleme na koži poput prištića ili začepljenih pora.

Više o kistovima za puder pronađite ovdje

Kako konturirati lice?

Nanesite puder u boji vaše kože na lice te dobro umasirajte make up spužvicom ili rukama. Zatim nanesite svijetli korektor na područja ispod očiju, ispod jagodica, po sredini nosa, a zatim sve do čela te na bradu.

Nakon što ste nanijeli svijetli korektor, posegnite za tamnijim puderom te ga nanesite na jagodice, s obje strane nosa odmah pored svijetlog korektora te na liniju odmah ispod rasta kose.

Konturiranje okruglog lica zahtijeva fokusiranje tamnog pudera na područja oko sredine obraza, vlasišta, nosa i brade. Tamni puder nanesite direktno na područje čeljusti, a ne ispod. To bi moglo dodatno zaokružiti lice.

Svijetli puder nanesite na sredinu čela i sredinu nosa. Na obrazima pratite trag tamnog pudera tako da se lice vizualno izduži, a to će biti lakše ako konture ne budu okomito nego lagano ukošene prema dolje. 

Konturiranje dugog lica uključuje nanošenje tamnog pudera malo ispod vlasišta te izjednačavanje prema vlasištu te nanošenje tamnog pudera na vrh brade te izjednačavanje prema vratu.

Osim toga, tamni puder nanesite na područje sredine obraza te izjednačavajte kistom ili spužvicom prema ušima. Svijetli puder nanesite na vrhove obraza, direktno uz liniju čeljusti, na sredinu nosa te sredinu čela. 

Kada nanesete sve proizvode vaše konturacije bi trebale izgledati kao i ove na slici. Jednostavno, zar ne? 🙂

Konture lica

Nakon što ste uspješno konturirali lice make up spužvicom lagano umasirajte korektor i puder kako bi se stopili s vašim licem.

Za svijetli korektor svakako koristite make up spužvicu kako bi s područjem oko očiju postupali nježno, a za tamniji puder koristite manji zaobljeni kist ili drugu make up spužvicu.

Za kraj, nanesite rumenilo prilagođeno vašem tipu kože na jagodice. Na vrhove jagodica iznad rumenila i malo ispod obrva nanesite svjetlucavi prah ili tekući iluminator. To je izvrstan proizvod koji će dodatnno istaknuti kosti lica i šminku koju ste nanijeli.

Konturiranje lica će svakako istaknuti vaše crte lica, a posebno jagodične kosti koje će dati vašem licu sasvim novu dimenziju. Isprobajte ovu metodu konturiranja lica i pokažite se u svom najboljem izdanju.

Sljedeći korak može biti šminkanje očiju, a kako najljepše našminkati oči saznajte ovdje.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.63 / 5   24

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: konturiranje lica, kontura lica, konturiranje, konture lica, kako konturirati lice, šminkanje lica, proizvodi za konturiranje lica, konture lica make up, konturiranje lica za pocetnike, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu