Kako prepoznati je li kozmetici istekao rok trajanja?

kozmetika

Čak i vaša šminka ima životni vijek! Saznajte kako procijeniti da je vašoj maskari, puderu i drugim kozmetičkim proizvodima istekao rok trajanja.

Maskara

Stalno izvlačenje/uvlačenje aplikatora u cijev uzrokuje ulazak više zraka u proizvod, a s time i potencijalnih mikroba. To dovodi do brzog isušivanja maskare. Ako primijetite da se na vašoj maskari stvaraju grudice ili da ima čudan miris, vrijeme je za bacanje.

Datum isteka: Dva do tri mjeseca

Sjenilo za oči

Kombinacija korištenja potencijalno prljavog aplikatora i primjena proizvoda blizu očima donosi rizik od kontaminacije. Ako se vaše sjenilo raspada, isušuje ili gubi svoju pigmentaciju, vrijeme je da ga zamijenite.

Datum isteka: Jedna do dvije godine

Olovka za oči

Kao i kod sjenila, primjenjivanje proizvoda blizu oka može dovesti do širenja bakterija. Čuvajte olovku na hladnom i suhom mjestu te pazite da je šiljilo za olovku uvijek čisto.

Datum isteka: do dvije godine

Rok trajanja kozmetike

Tuš za oči

Ista stvar kao kod maskare. Zbog stalnog uvlačenja i izvlačenja aplikatora, stvara se plodno tlo za bakterije. Stara šminka može izazvati iritacije i infekcije oka, stoga pazite!

Datum isteka: Dva do tri mjeseca

Tekući puder

Ako koristite svoje ruke, prljave četkice ili spužvice, možete uzrokovati i propadanje prije roka. Ako puder dobije čudan miris i promijeni boju, svakako bi ga trebali baciti.

Datum isteka: Šest mjeseci do jedne godine

Ruž

Ruževi za usne sadrže ulja koja će se pokvariti nakon nekog vremena, što dovodi do promjene u teksturi ruža. Sušenje je jedan od pokazatelja isteka, ali još jedan rječit znak je čudan miris – ako je vaš ruž je istekao, sigurno ga ne želite blizu lica.

Datum isteka: Godinu dana

Članak uređen:

Ocijenite članak

4 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Kako prepoznati je li kozmetici istekao rok trajanja?

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje
    • Poštovana,
      rok trajanja neotvorenog dezodoransa je obično 2 godine, a ako je otvoren i korišten, onda ga možete koristiti 1 – 2 godine od trenutka otvaranja. Svakako provjerite je li na samom dezodoransu označen rok trajanja zato što ta informacija može ovisiti i o proizvođaču te samim sastojcima.