Kako prepoznati je li kozmetici istekao rok trajanja?

kozmetika

Čak i vaša šminka ima životni vijek! Saznajte kako procijeniti da je vašoj maskari, puderu i drugim kozmetičkim proizvodima istekao rok trajanja.

Maskara

Stalno izvlačenje/uvlačenje aplikatora u cijev uzrokuje ulazak više zraka u proizvod, a s time i potencijalnih mikroba. To dovodi do brzog isušivanja maskare. Ako primijetite da se na vašoj maskari stvaraju grudice ili da ima čudan miris, vrijeme je za bacanje.

Datum isteka: Dva do tri mjeseca

Sjenilo za oči

Kombinacija korištenja potencijalno prljavog aplikatora i primjena proizvoda blizu očima donosi rizik od kontaminacije. Ako se vaše sjenilo raspada, isušuje ili gubi svoju pigmentaciju, vrijeme je da ga zamijenite.

Datum isteka: Jedna do dvije godine

Olovka za oči

Kao i kod sjenila, primjenjivanje proizvoda blizu oka može dovesti do širenja bakterija. Čuvajte olovku na hladnom i suhom mjestu te pazite da je šiljilo za olovku uvijek čisto.

Datum isteka: do dvije godine

Rok trajanja kozmetike

Tuš za oči

Ista stvar kao kod maskare. Zbog stalnog uvlačenja i izvlačenja aplikatora, stvara se plodno tlo za bakterije. Stara šminka može izazvati iritacije i infekcije oka, stoga pazite!

Datum isteka: Dva do tri mjeseca

Tekući puder

Ako koristite svoje ruke, prljave četkice ili spužvice, možete uzrokovati i propadanje prije roka. Ako puder dobije čudan miris i promijeni boju, svakako bi ga trebali baciti.

Datum isteka: Šest mjeseci do jedne godine

Ruž

Ruževi za usne sadrže ulja koja će se pokvariti nakon nekog vremena, što dovodi do promjene u teksturi ruža. Sušenje je jedan od pokazatelja isteka, ali još jedan rječit znak je čudan miris – ako je vaš ruž je istekao, sigurno ga ne želite blizu lica.

Datum isteka: Godinu dana

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu