Koji tretman odabrati za uklanjanje podočnjaka?

podocnjaci

Podočnjaci skoro najviše narušuju izgled lica, odaju umor lica i teško se prikrivaju. Možemo reći da se pitanje kako ukloniti podočnjake smatra među najvećim izazovima za estetsku korekciju koja svaki danom nalazi nova efikasna rješenja njihova uklanjanja.

Do danas ne postoji prihvaćena podjela o podočnjacima niti definicija što su podočnjaci. Još manje se zna o uzrocima. Zna se da genetika, stil života i nespavanje, pojedine oblike podočnjaka pogoršavaju. Danas se razne stvari ubrajaju među podočnjake. Primjerice, kesice očiju neki smatraju podočnjacima, što nije istina. Pigmentacije ispod očiju smatramo podočnjacima što nije točno.

Što su podočnjaci?

Ako bi htjeli najtočniju definiciju podočnjaka onda bi mogli reći da se radi o gubitku volumena ispod donjeg kapka. Dolazi do povećanja razmaka između ruba obraza i donjeg kapka bilo zbog starenja, mršavljenja ili niza drugih razloga. Centralno mjesto kada nekoga gledamo u lice je područje očiju radi prosudbe nečije starosti.

Mogu li se podočnjaci ukloniti operacijski?

Operacije nemaju mjesto u rješavanju podočnjaka jer operacija može ukloniti višak kože ili masne jastučiće. Jedino ako se radi lifting obraza možemo reći da se smanjuju podočnjaci tako što se smanjuje razmak između ruba obraza i donjeg kapka.

Nekada se samo obrazi smanje ili spuste te korekcijom obraza automatski rješavamo i podočnjake. U svrhu dizanja obraza koristimo mezoniti, Silhouette soft, punjače, masno tkivo ili pomlađivanje kroz usta s laserom.

Ako su se obrazi smanjili tada moramo prvo popuniti obraze pa tek onda rješavati podočnjake.

Vrste podočnjaka i kako ih ukloniti?

Lažni podočnjaci

Radi se o gubitku volumena odnosno udubljenju ispod donjeg kapka od razine zjenice prema očnom unutarnjem kutu. Kod pravog podočnjaka to udubljenje se proteže cijelom dužinom donjeg kapka. Rješenje je popunjavanje udubljenja masnim tkivom ili hijaluronskom kiselinom.

Pravi podočnjaci

Cilj je popuniti udubljenje s masnim tkivom ili hijaluronskom kiselinom.

Pigmentirani podočnjaci

Pigmentacija nastaje kao posljedica izlaganja suncu, a može se ukloniti laserima ili peelingom. Drugi slučaj pigmentacija ispod očiju je neurodermatitis gdje PRP tretman s vlastitom krvi jako pomaže, pogotovo u kombinaciji s laserom. Tu je jako bitna njega kože, da ne bude suha, da se izbjegava voda na licu te se izbjegava trljanje rukama ispod očiju.

Očne kesice

Pored operacije frakcijski co2 laser daje najbolje rezultate. Može se koristiti uređaj Venus Legacy ako kesice nisu jače izražene.

Podočnjaci koji natiču

Ovo je najveći izazov jer se najteže uklanjaju. Često su obiteljski izraženi. Potrebno je isključiti bolesti štitnjače, srca i bubrega. Savjetuje se pojačan unos antioksidansa. Može se koristiti frakcijski co2 laser u kombinaciji s uređajem Venus Legacy.

Pogledajte kako izgleda tretman za uklanjanje podočnjaka:

Koliko je tretmana potrebno?

Potrebno je raditi 2 do 3 tretmana održavanja godišnje.

Svaki podočnjak je zaseban i treba mu pristupiti individualno. Potrebno je sagledati cijelo lice prije tretmana kako bi se odabrao odgovarajući tretman ili kombinacija tretmana.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4 / 5   4

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: Uklanjanje podocnjaka, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu