Kukui ulje – dobrobiti, primjena i gdje kupiti

kukui orah ulje

Kukui ulje odnedavno je poznato na našim područjima, dok zapravo potječe iz Havaja gdje se već stoljećima koristi za njegu kože i kose. Ovo kvalitetno biljno ulje pruža mnoge dobrobiti za njegu kože čitavog tijela i kose, posebice jer sadrži esencijalne masne kiseline i protuupalno djelovanje.

Ulje kukui oraha na našim se područjima rijetko koristi, no predstavlja pravu riznicu dobrobiti za kožu i kosu. Kukui orah potječe s Havaja te je već 50-ak godina i službeni simbol Havajskog otočja. Zbog svojih dobrobiti se koristilo u narodnoj medicini domaćeg stanovništva, a danas je poznato po blagotvornom djelovanju na zdravlje kože i kose.

Kukui ulje spada u “suha ulja”, što znači da se brzo upija uz veoma dobro hranjenje kože i kose. Samo ulje je zapravo slično ulju jojobe i više naliči vodenoj otopini nego ulju. Unatoč tome, veoma je hranjivo stoga se preporučuje za njegu svih tipova kože, kao i dehidrirane. Zbog nestabilnosti ulja, preporučljivo je čuvanje ulja u hladnjaku nakon otvaranja.

Dobrobiti kukui ulja

kukui orah

Kako smo već prethodno naveli, kukui ulje pruža brojne dobrobiti zahvaljujući svome sastavu. Ovo ulje sadrži esencijalne masne kiseline (linolne i linolenske kiseline) koje su važne za održavanje zdrave kože lica i tijela. Zbog brzine upijanja i svojstava “suhog ulja”, kukui ulje može se koristiti za njegu mješovite i masne kože lica.

  • Protuupalno djelovanje – smanjuje iritacije, ekceme, psorijazu i sl.,
  • Dubinski hrani kožu – pogodno za njegu i suhe te dehidrirane kože,
  • Smanjuje crvenilo – posebice kod opeklina od sunca,
  • Pruža glatkoću koži – idealno i za masaže te kožu koja slabo upija ulja,
  • Dubinski njeguje kosu – lako se upija u strukturu kose i njeguje vlasište,
  • Pomaže upijanju drugih ulja – kod ulja koja se sporije upijaju i teže prodiru u kožu.

Kukui ulje za lice i tijelo

Zbog jako hranjivog djelovanja i lagane teksture, kukui ulje savršeno odgovara suhoj te dehidriranoj koži. Koža ga brzo upija i ulje ne ostavlja mastan trag, što ga čini pogodnim i za njegu mješovite ili masne kože. Hladno prešano i kvalitetno kukui ulje može se nanositi direktno na kožu ili u kombinaciji s drugim njegujućim uljima.

Kod osoba čija koža ne voli suviše teška ulja, a samo kukui ulje i dalje nije dovoljno hidrirajuće, preporučuje se mješavina težih ulja poput argana, badema ili lješnjaka. Primjerice, koristite 60% kukui ulja i 40% težeg ulja po izboru za optimalno njegovanje kože.

kukui ulje

Kukui ulje je neutralnog mirisa te se može koristiti bez problema na licu i tijelu. Kod njege kože tijela posebice se preporučuje za masaže ili kod kože koja slabo upija ulja. Možete ga pomiješati i s nekim cjenovno prihvatljivijim uljem poput ulja koštica marelice, a dodate li nekoliko kapi eteričnog ulja po izboru, kreirat ćete odlično prirodno ulje za tijelo.

Kukui ulje za kosu

Ulje kukui oraha se osim za kožu, veoma preporučuje za njegu kose. Bilo da joj je potrebno samo malo sjaja ili pak želite potpuno obnoviti suhu i dehidriranu kosu uslijed kemijskih tretmana, bojenja i korištenja toplinskih alata za oblikovanje.  

Preporučuje se korištenje ovog ulja u pakunzima za dubinsku njegu kose tijekom noći ili minimalno nekoliko sati prije pranja kose. Naša preporuka je kukui ulje u kombinaciji s kokosovim uljem za pakung kojim ćete dobro natopiti kosu i vlasište te ga ostaviti da djeluje preko noći. Ujutro kosu operite kako biste inače i uživajte u nahranjenim i sjajnim vlasima.

Kukui ulje – gdje kupiti i cijena

Ovo dragocjeno ulje je nešto skuplje na našim područjima, dok se na Havajima smatra uljem u nižem cjenovnom rangu. Zbog toga je također relativno teško za pronaći kod nas, dok je najbolje mjesto za kupovinu ovog ulja biljna ljekarna ili trgovine specijalizirane za dodatke prehrani i prirodnu kozmetiku (kao i sastojke za njenu izradu).

kukui

Cijena kukui ulja može varirati ovisno o proizvođaču i količini u pakiranju, no većinom cijena za 100 ml ulja iznosi 80 do 90 kuna. Za najbolju kvalitetu, također se preporučuje kupovina hladno tiještenog ulja čija se hranjiva svojstva nisu umanjila kao prilikom obrade s povišenom temperaturom.

Članak objavljen:

Saznajte više o njezi i zaštiti kože:

Saznajte više o njezi lica u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu