Znanstvenici upozoravaju: Većina dijelova svijeta bit će zahvaćena ekstremnim vrućinama do 2100., evo tko je najugroženiji

Većina dijelova svijeta bit će zahvaćena ekstremnim vrućinama do 2100.

Većina dijelova svijeta bit će zahvaćena “ekstremnim vrućinama” do 2100. godine, prema najnovijem istraživačkom radu objavljenom u časopisu Communications Earth & Environment.

Procjene pokazuju da će tropski i suptropski krajevi, uključujući Indijski potkontinent, velike dijelove Arapskog poluotoka i subsaharsku Afriku, do kraja ovog stoljeća imati opasno visoke temperature većinu dana u godini, navodi se u radu koji prenosi novinska agencija Anadolija.

To će se vjerojatno dogoditi čak i ako na neki način uspijemo ograničiti globalno zagrijavanje na 2 °C iznad predindustrijske razine, upozorava studija. Rečeno je da će regije srednje geografske širine diljem svijeta, u najmanju ruku, doživjeti intenzivne toplinske valove svake godine.

Pročitajte članak “Ne ginu nam ekstremne vrućine, suše, požari, tuča i poplave: Trenutne razine ugljičnog dioksida nisu viđene milijunima godina“.

Najugroženiji su starije osobe, siromašni i radnici na otvorenom

U američkom gradu Chicagu, na primjer, istraživači predviđaju 16-erostruko povećanje opasnih toplinskih valova do kraja stoljeća:

Ekstremna vrućina pridonosi kroničnim bolestima i povezana je s gubicima radnog vremena na otvorenom i … ima potencijal ugroziti nastanjivost velikih dijelova kopnene površine Zemlje, ako se emisije stakleničkih plinova ne ograniče.
Najugroženiji su starije osobe, siromašni i radnici na otvorenom
FOTO: Shutterstock

Najosjetljiviji na ozbiljne zdravstvene probleme uzrokovane ekstremnim vrućinama su starije osobe, siromašni i radnici na otvorenom, dodaje se. 

Na kraju se zaključuje:

Bez mjera prilagodbe ovo bi uvelike povećalo učestalost bolesti povezanih s vrućinom i smanjilo radnu sposobnost na otvorenom u mnogim regijama gdje je uzgoj poljoprivrednih kultura za vlastite potrebe važan.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu