Nogometom protiv visokog tlaka

nogometni-fitnes

Danski koncept nogometnog fitnessa se pokazao učinkovitim poput tableta za liječenje hipertenzije. Osim toga, žene koje sudjeluju u projektu imaju koristi od poboljšanja fizičke spremnosti, smanjenja postotka tjelesne masti i jačanja kostiju.

Profesor Peter Krustrup sa Sveučilišta Južne Danske tvrdi da nogometni fitness uvijek pobjeđuje s rezultatom od 4:0 za zdravlje. To je pokazalo istraživanje učinka jednosatnog nogometnog treninga 2-3 puta tjedno tijekom godine dana, uz sudjelovanje 31 žene u dobi od 35-50 godina i objavljeno je u Scandinavian Journal of Medicine and Science in Sports.

Pozitivni učinci su se pokazali na:

Sprječavanje “lifestyle” bolesti

Prema profesoru Krustrupu, rezultati ovog projekta, temeljeni na 14-godišnjem istraživanju nogometa, pokazuju da se nogomet može koristiti za učinkovitu prevenciju i liječenje velikog broja “lifestyle” bolesti (bolesti izazvanih životnim stilom), uključujući kardiovaskularne bolesti i dijabetes tipa 2. Rezultati potkrepljuju sve više dokaza da tjelesna aktivnost dovodi do većeg smanjenja faktora rizika za kardiovaskularne bolesti od tradicionalnog farmakološkog liječenja.

nogometom-protiv-visokog-tlaka

Nogometni fitness

Nogometni fitness sadrži aerobni trening, trening izdržljivosti i trening snage, što objašnjava zašto su žene polučile tako značajan učinak širokog spektra na tjelesnu kondiciju i zdravlje, igrajući nogomet godinu dana.” kaže profesor Krustrup, “Štoviše, žene su uživale u treningu i stope izostanka su bile zanemarive”

Koncept “Vježbanje za život”

Bent Clausen, potpredsjednik Danskog nogometnog saveza (DBU) vidi velike mogućnost primjene nogometnog fitnessa u sprječavanju “lifestyle” bolesti, kako na domaćem, tako i na međunarodnom terenu. “Nogometni fitness je trenutno organiziran u 275 danskih nogometnih klubova i dio je koncepta “Vježbanje za život” čiji je cilj pridobiti što više aktivnih Danaca.” kaže Clausen, “No time ambicije ne prestaju, pilot projekti se već provode na Farskim otocima, u Norveškoj, Srbiji, Velikoj Britaniji i Brazilu. Rezultati su toliko pozitivni da je realno očekivati kako će koncept dobiti međunarodno priznanje, a to je fantastično”

Članak uređen:

Saznajte više o vježbanju u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Nogometom protiv visokog tlaka

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.