Nogometom protiv visokog tlaka

nogometni-fitnes

Danski koncept nogometnog fitnessa se pokazao učinkovitim poput tableta za liječenje hipertenzije. Osim toga, žene koje sudjeluju u projektu imaju koristi od poboljšanja fizičke spremnosti, smanjenja postotka tjelesne masti i jačanja kostiju.

Profesor Peter Krustrup sa Sveučilišta Južne Danske tvrdi da nogometni fitness uvijek pobjeđuje s rezultatom od 4:0 za zdravlje. To je pokazalo istraživanje učinka jednosatnog nogometnog treninga 2-3 puta tjedno tijekom godine dana, uz sudjelovanje 31 žene u dobi od 35-50 godina i objavljeno je u Scandinavian Journal of Medicine and Science in Sports.

Pozitivni učinci su se pokazali na:

Sprječavanje “lifestyle” bolesti

Prema profesoru Krustrupu, rezultati ovog projekta, temeljeni na 14-godišnjem istraživanju nogometa, pokazuju da se nogomet može koristiti za učinkovitu prevenciju i liječenje velikog broja “lifestyle” bolesti (bolesti izazvanih životnim stilom), uključujući kardiovaskularne bolesti i dijabetes tipa 2. Rezultati potkrepljuju sve više dokaza da tjelesna aktivnost dovodi do većeg smanjenja faktora rizika za kardiovaskularne bolesti od tradicionalnog farmakološkog liječenja.

nogometom-protiv-visokog-tlaka

Nogometni fitness

Nogometni fitness sadrži aerobni trening, trening izdržljivosti i trening snage, što objašnjava zašto su žene polučile tako značajan učinak širokog spektra na tjelesnu kondiciju i zdravlje, igrajući nogomet godinu dana.” kaže profesor Krustrup, “Štoviše, žene su uživale u treningu i stope izostanka su bile zanemarive”

Koncept “Vježbanje za život”

Bent Clausen, potpredsjednik Danskog nogometnog saveza (DBU) vidi velike mogućnost primjene nogometnog fitnessa u sprječavanju “lifestyle” bolesti, kako na domaćem, tako i na međunarodnom terenu. “Nogometni fitness je trenutno organiziran u 275 danskih nogometnih klubova i dio je koncepta “Vježbanje za život” čiji je cilj pridobiti što više aktivnih Danaca.” kaže Clausen, “No time ambicije ne prestaju, pilot projekti se već provode na Farskim otocima, u Norveškoj, Srbiji, Velikoj Britaniji i Brazilu. Rezultati su toliko pozitivni da je realno očekivati kako će koncept dobiti međunarodno priznanje, a to je fantastično”

Članak objavljen:

Saznajte više o vježbanju u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu