Što je točnije BMI ili mjerenje postotka masti u tijelu?

masti

Indeks tjelesne mase (BMI) je zlatni standard za predviđanje cjelokupnog zdravlja. Pacijenti i liječnici rutinski računaju BMI, a neki poslodavci čak ga koristite kako bi se utvrdili troškovi zdravstvene zaštite.

Neke novije studije ističu da visok BMI zapravo može biti povezan s dugovječnošću. Iako se o ovom “paradoksu pretilosti” i dalje raspravlja, čini se jasnim da BMI ne daje uvijek najtočniju procjenu sadržaja tjelesne masti.

Nova studija, objavljena u časopisu Annals of Internal Medicine, proučavala je oko 5.000 žena i 1.000 muškaraca koji su bili na testiranju mineralne gustoće kosti. Istraživači su koristili njihove nalaze za drugu namjenu, osim za procjenu gustoće kostiju, također su i izračunali postotak masti u tijelu.

Masno tkivo

Visoki postotak masnog tkiva je značio veće šanse od smrti od bilo kojeg uzroka – unatoč tomu što visok BMI nije na to ukazivao. Nizak BMI bio je povezan s većim rizikom od smrti od svih uzroka.

Rezultati upućuju na to da BMI nije dobra mjera za cjelokupno zdravlje i da ga ne možemo koristiti kao sredstvo za mjerenje postotka masti u tijelu.

Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: index masti u tijelu, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Što je točnije BMI ili mjerenje postotka masti u tijelu?

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.