Čitajte knjige – produžit ćete život

citanje-knjige

Čitatelji knjiga među starijom populacijom žive dulje. Knjige imaju bolji učinak od novina i revijalnih izdanja. Zaštitno djelovanje čitanja knjiga se odvija bez obzira na spol, imovinsko stanje, obrazovanje ili zdravlje.

U jednom američkom istraživanju o navikama čitanja ispitivano je 3635 osoba starijih od 50 godina. Nakon toga, te su osobe promatrane tijekom sljedećih 12 godina. Duhovna aktivnost se višekratno procjenjivala kognitivnim testovima, a podaci o smrti su se preuzimali iz nacionalnog registra umrlih.
U skupini čitatelja knjiga prevladavale su žene, osobe s višim razinama obrazovanja i boljeg imovinskog stanja.

Paralelno su ispitivane i osobe s navikom čitanja revijalnih tiskovina.

Sudionici ovog istraživanja su provodili prosječno 3,9 sati uz knjigu i 6,1 sati uz revijalne tiskovine.

muskarac-cita-knjigu

Jedno poglavlje dnevno smanjuje smrtnost za 23 posto

Rezultati su pokazali sljedeće: u periodu promatranja, umrlo je 33 posto osoba koje nisu čitale knjige i 27 posto „čitača“. Učinak na produljenje života je imao veze s „dozom“, odnosno dužinom vremena provedenog uz knjigu. Smrtnost se smanjila za 11% kod osoba koje su čitale do 3,49 sati tjedno, a kod onih koji su to činili više od 3,5 sati, čak za 23%.

Učinak na produljenje života čitatelja revijalnih izdanja se uočava tek kod onih koji listajući tiskovine provedu više od sedam sati tjedno.

U ispitivanju je uočena pozitivna veza između čitanja knjiga i spoznaje. Očigledno, knjige su jače od revijalnih tiskovina „podizale“ duh i to je, prema mišljenju autora, utjecalo na produljenje života.

Pretpostavlja se da čitanje knjiga pokreće kognitivne procese koji omogućavaju preživljavanje. Intenzivno čitanje potiče mentalnu agilnost i budi empatiju, njeguje društvenu percepciju i emocionalnu inteligenciju. Svi ovi čimbenici zajedno mogu povoljno utjecati na dulji životni vijek.

Šteta što su ispitivanjem bili obuhvaćeni samo čitatelji tiskovina, a ne i sve popularnijih online izdanja. No i bez znanstveno potkrijepljenih činjenica, mi smo sigurni da redovito čitanje tekstova na krenizdravo.dnevnik.hr poboljšava zdravlje, kvalitetu i duljinu života.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu