Brinete li o vidu svoje djece? Novo istraživanje otkriva kako zaustaviti napredovanje kratkovidnosti pomoću posebnih naočala

Kratkovidnost postaje sve učestalija u svim razvijenim zemljama

Kratkovidnost postaje sve učestalija u svim razvijenim zemljama i zato pojava dioptrijskih naočala koje koče razvoj kratkovidnost u djece budi nadu da će se moći stati na kraj poremećaju koji postaje sve veći problem za javno zdravstvo.

Dioptrijske naočale koje mogu zaustaviti napredovanje kratkovidnosti

Caroline Boudet, redaktorica u Nantesu, je rekla:

Prije dvije godine učitelj našeg sina, koji je tada imao 10 godina, obavijestio nas je da Paul ne vidi na školsku ploču.

Optičarka kojoj su odveli dijete otkrila im je da odnedavno postoje dioptrijske naočale koje mogu zaustaviti napredovanje kratkovidnosti ili miopije, poremećaja vida kod kojeg su jasniji i izoštreniji bliži objekti, a udaljeniji mutni. 

Boudet je istaknula:

Nakon godine dana rezultat je pozitivan jer se čini da mu se vid stabilizirao.

Ta stakla koja “koče” kratkovidnost prodaju se u Francuskoj već dvije godine, a zapravo djeluju integrirano – korigiraju vid te istodobno koče napredovanje kratkovidnosti u djece.

istraživanje
FOTO: Getty Images

Što je pokazalo istraživanje?

Studija objavljena u časopisu Scientific Reports pratila je tijekom šest godina velik broj djece koja su nosila stakla Miyosmart japanskog proizvođača Hoya.

Autori studije zaključuju da se doista usporilo napredovanje kratkovidnosti i da nema ‘”povratnog učinka” kada se prestanu nositi takve naočale. 

Nekoliko kliničkih studija pokazalo je učinkovitost stakla Stellest francuskog proizvođača Essilor Luxottica, za koje kažu da su u prosjeku u tri godine izbjegle gubitak više od jedne dioptrije kratkovidnosti. 

Oba proizvoda usporila su napredovanje miopije u prosjeku za 60 – 70 % u odnosu na klasične dioptrijske naočale za kratkovidnost kada se one nose 12 sati na dan.

Ta nova stakla donose nadu jer, prema današnjim prognozama, polovica svjetskog stanovništva bit će kratkovidna do 2050. godine

Zasad su stakla koja usporavaju kratkovidnost prilično skupa
FOTO: Getty Images

Kratkovidnost kao problem budućnosti

Znanstvenici se slažu da učestalosti kratkovidnosti pridonosi vrijeme koje provodimo u zatvorenom prostoru, nedostatno izlaganje prirodnom svjetlu te pretjerano gledanje na blizinu.

Zasad su stakla koja usporavaju kratkovidnost prilično skupa, oko 180 eura, a što je za gotovo 100 eura više u odnosu na klasična dioptrijska stakla čiju cijenu pokriva zdravstveno osiguranje.

Proizvođači se zalažu da se to promijeni te ističu da svaka dioptrija u velikoj mjeri donosi rizike za buduće patologije pa, ako se uspori miopija, bit će manje troškova za društvo.

Velika dioptrija, veća od -6,00, povećava rizike za druge bolesti oka kao što su ablacija retine (odvajanje mrežnice od stražnjeg dijela oka), glaukom i prerana katarakta (siva mrena).

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Getty Images

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu