Voltaren rapid dražeje – upute o lijeku

voltaren rapid

Proizvođač:

Pliva

Samo na recept?

DA

Primjena:

Pripravci s protuupalnim i antireumatskim učinkom

Skoči na
» opis
» primjena
» doziranje
» mjere opreza
» napomene

Opis

Sastav

Jedna dražeja sadržava 50 mg diklofenk kalija.

Pomoćne tvari: mikrokristalna celuloza, saharoza, boje E171 i E172.

Farmaceutski oblik i veličina pakovanja

Dražeje, 10 dražeja.

Farmakoterapijska skupina i djelovanje

Voltaren rapid je nesteroidni antireumatik s izraženim analgetičkim, protuupalnim i antipiretičkim djelovanjem. Učinke ostvaruje kočenjem sinteze prostaglandina koji imaju važnu ulogu u nastanku upale, boli i povišene tjelesne temperature. Zbog brzog početka djelovanja Voltaren rapid je pogodan u liječenju akutnih stanja i akutne boli. U posttraumatskim i postoperativnim upalnim i bolnim stanjima učinkovito uklanja umjerenu i jaku bol te smanjuje upalnu oteklinu i edem rane. Uklanja bol uzrokovanu reumatskim bolestima, a povoljno djeluje i na bol pri dismenoreji smanjujući i trajanje krvarenja. Djelatna se tvar brzo i potpuno apsorbira iz dražeje te je analgetski učinak uočljiv tijekom 20 do 60 minuta.

Način i mjesto izdavanja

Na recept

Rok valjanosti

Označen je na pakovanju.
Lijek se ne smije rabiti nakon isteka roka valjanosti.
Čuvati pri temperaturi do 25 °C.
LIJEK VALJA ČUVATI IZVAN DOSEGA DJECE!

Primjena

Terapijske indikacije

Voltaren rapid se primjenjuje u akutnim bolnim stanjima kad je potreban brz analgetički učinak:

  • posttraumatska bolna i upalna stanja (uganuća, iščašenja i ostali mišićno-koštani poremećaji);
  • postoperativna bolna i upalna stanja (u traumatologiji, ortopediji, oralnoj kirurgiji);
  • bolna i upalna stanja u ginekologiji (primarna dismenoreja, adneksitis);
  • napadaji migrene;
  • bolna stanja kralježnice;
  • izvanzglobni reumatizam: periartritis, tendinitis, tendosinovitis, burzitis;
  • bolne upale uha, grla ili nosa kao dodatno liječenje.

Doziranje

Voltaren rapid se preporučuje popiti s čašom vode prije jela.

Uobičajena doza u odraslih iznosi 100-150 mg na dan podijeljeno u dvije do tri pojedinačne doze (1 dražeja 2-3 puta na dan). Bolesnicima s blažim bolovima i djeci starijoj od 14 godina dovoljno je do 100 mg na dan (1 dražeja dvaput na dan).

Ženama s primarnom dismenorejom doza se odreduje individualno. Obično se daje 100-150 mg na dan (1 dražeja 2-3 puta na dan). Ako je bol jača, dnevna se doza može povisiti na 200 mg (1 dražeja četiri puta na dan).

Početna doza za migrenu iznosi 50 mg (1 dražeja), a treba je primijeniti čim se pojave prvi znakovi napadaja. U slučaju da nakon dva sata početna doza nije dovoljna može se uzeti još 50 mg (1 dražeja). U razmacima od 4 do 6 sati se po potrebi može uzimati po jedna dražeja do najviše 200 mg na dan (4 dražeje).PredoziranjeZnakovi predoziranja nisu tipični.

Mogu se pojaviti toksični simptomi u probavnom sustavu (od nadražaja do krvarenja iz probavnog sustava), hipotenzija, depresija disanja, znakovi nefrotoksičnosti (do akutnog bubrežnog zatajenja) i toksičnosti u središnjem živčanom sustavu (od letargije i pospanosti do konvulzija i kome).

Valja što prije izazvati povraćanje ili isprati želudac te primijeniti aktivni ugljen. Liječenje je simptomatsko i suportivno. Ako se pojavi bubrežno zatajenje primjenjuje se dopamin ili dobutamin. U slučaju jake hipotenzije nadoknađuje se volumen, a u slučaju konvulzija diazepam ili neki od benzodiazepinskih antikonvulziva. Valja nadzirati vitalne funkcije.

Mjere opreza

Liječenje može uzrokovati krvarenje ili ulceracije u probavnom sustavu sa simptomima ili bez njih te u tom slučaju liječenje valja obustaviti. Kao pri primjeni ostalih nesteroidnih protuupalnih lijekova, iznimno rijetko može se pojaviti anafilaktička reakcija i bez prethodnog izlaganja lijeku.

Kontraindikacije

Diklofenak se ne smije davati bolesnicima s ulkusnom bolešću želuca i dvanaesnika. Također je kontraindiciran u bolesnika preosjetljivih na diklofenak ili ostale sastojke lijeka, salicilate ili ostale lijekove koji sprječavaju sintezu prostaglandina. Poput drugih nesteroidnih protuupalnih lijekova, ni diklofenak se ne smije davati bolesnicima u kojih su salicilati ili ostali lijekovi koji sprječavaju sintezu prostaglandina potaknuli napadaje astme, urtikariju ili akutni rinitis.

Posebna upozorenja

Bolesnicima s oštećenom srčanom, bubrežnom ili jetrenom funkcijom, s porfirijom, kao i bolesnicima s probavnim poremećajima ili s anamnezom ulkusnih bolesti probavnog sustava diklofenak valja davati s oprezom.

Diklofenak valja oprezno davati starijim bolesnicima, bolesnicima koji se liječe diureticima i bolesnicima s manjkom izvanstanične tekućine (npr. nakon operacija). U navedenim se slučajevima preporučuje nadzirati bubrežnu funkciju. Starijim se bolesnicima daju najmanje učinkovite doze.

U bolesnika s hemofilijom te s poremećajima zgrušavanja krvi ili funkcije trombocita diklofenak valja primjenjivati s oprezom, a u bolesnika s krvnim diskrazijama ili depresijom koštane srži se ne preporučuje.

Budući da učinkovitost i sigurnost primjene u djece nisu utvrđene, Voltaren rapid ne preporučuje se davati djeci mlađoj od 14 godina.
Bolesnici koji osjete vrtoglavicu ili ostale znakove utjecaja na središnji živčani sustav, uključujući vidne poremećaje, ne bi smjeli upravljati vozilima i strojevima.

Trudnoća i dojenje

Liječenje Voltaren rapidom tijekom trudnoće, posebice tijekom zadnjeg tromjesečja, se ne preporučuje.
Liječenje Voltaren rapidom tijekom dojenja je dopušteno. Pri oralnim dozama od 50 mg diklofenaka tri puta na dan tragovi aktivne tvari mogu se naći u mlijeku dojilje, ali u količinama tako malim da se ne očekuju nepoželjni učinci na dojenče.

Nuspojave

Povremeno se mogu pojaviti bolovi u trbuhu, mučnina, povraćanje, proljev, grčevi u trbuhu, dispepsija, flatulencija i anoreksija. Rjeđe se mogu pojaviti krvarenje iz probavnog sustava i peptički ulkus (sa ili bez krvarenja ili perforacije).

Povremeno se mogu pojaviti glavobolja, omaglica i vrtoglavica, a rjeđe pospanost i umor. Rijetko se može pojaviti osip, a još rjeđe urtikarija i sustavne reakcije preosjetljivosti. Od bubrežnih nuspojava rijetko se javlja edem, a iznimno akutno bubrežno zatajenje. Prolazni porast serumskih jetrenih enzima se javlja povremeno, a rijetko poremećaj jetrene funkcije uključujući hepatitis sa ili bez žutice.

Hematološke nuspojave zabilježene su u izoliranim slučajevima: trombocitopenija, leukocitopenija, anemija (hemolitička, aplastična), agranulocitoza.
O svakoj nuspojavi valja obavijestiti svog liječnika ili ljekarnika.

Interakcije

Diklofenak može povisiti serumsku razinu digoksina i litija.

Diklofenak koči djelovanje diuretika.

Tijekom istodobne primjene s diureticima koji čuvaju kalij diklofenak može povisiti serumsku razinu kalija. Tijekom istodobne primjene diklofenaka s ostalim nesteroidnim protuupalnim lijekovima učestalost njihovih nuspojava može se povećati, te se njihovo kombiniranje ne preporučuje.

Nije sigurno dokazano da diklofenak mijenja djelovanje antikoagulansa ipak bolesnike koji se istodobno liječe Voltarenom i antikoagulansima valja pozorno nadzirati.
Voltaren se može davati istodobno s oralnim hipoglikemicima, čiji klinički učinak može pojačati.

Dozu hipoglikemika tada treba prilagoditi.

Ne preporučuje se primjena diklofenaka 24 sata prije ili nakon primjene metotreksata jer može povećati njegovu razinu u krvi i pojačati njegove toksične učinke.
Istodobna primjena ciklosporina i diklofenaka može pojačati nefrotoksični učinak ciklosporina.

Uslijed interakcije kinolona i nesteroidnoh protuupalnih lijekova mogu se pojaviti konvulzije te je potreban oprez.

Napomene

Nositelj odobrenja za stavljanje lijeka u promet PLIVA d.d.
Ulica grada Vukovara 49
10 000 Zagreb, Hrvatska Proizvođači PLIVA d.d. Ulica grada Vukovara 49, 10 000 Zagreb, Hrvatska i NOVARTIS, Basel, Švicarska u suradnji

Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: voltaren rapid, voltaren rapid tablete, voltaren i dojenje, voltaren, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Voltaren rapid dražeje – upute o lijeku

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.