Voltaren Forte tablete – upute o lijeku

voltaren-forte

Proizvođač:

Pliva

Samo na recept?

DA

Primjena:

Pripravci s protuupalnim i antireumatskim učinkom

Skoči na
» opis
» primjena
» doziranje
» mjere opreza
» napomene

Opis

Sastav

Jedna tableta sadržava 100 mg diklofenk natrija.
Pomoćne tvari: saharoza, hipromeloza, boje E171 i E172.

Farmaceutski oblik i veličina pakovanja

Film tableta; 20 film- tableta

Farmakoterapijska skupina i djelovanje

Diklofenk je nesteroidni antireumatik s izraženim snažnim analgetičkim, protuupalnim i antipiretičkim djelovanjem. Učinke ostvaruje kočenjem sinteze prostaglandina koji imaju važnu ulogu u nastanku upale, boli i povišene tjelesne temperature.

Diklofenk učinkovito uklanja bol (u mirovanju i pri kretanju) te smanjuje upalnu oteklinu i edem u svim posttraumatskim i postoperativnim upalnim i bolnim stanjima. Uklanja bol te smanjuje otečenost i jutarnju ukočenost zglobova uzrokovane reumatskim bolestima.

Lijek također ublažava bol kod primarne dismenoreje i smanjuje intenzitet krvarenja.

Način i mjesto izdavanja

Na recept

Rok valjanosti

Označen je na pakovanju.

Način čuvanja

Lijek se ne smije rabiti nakon isteka roka valjanosti.
Čuvati pri temperaturi do 25 °C.
LIJEK VALJA ČUVATI IZVAN DOSEGA DJECE!

Primjena

Terapijske indikacije

Voltaren forte je indiciran za uklanjanje boli i upale svih intenziteta u nizu stanja, uključujući:

  • reumatske bolesti: reumatoidni artritis, osteoartroza, ankilozantni spondilitis, akutni napadaj gihta;
  • izvanzglobni reumatizam: periartritis, tendinitis, tendosinovitis, burzitis;
  • razna bolna stanja: posttraumatska stanja (prijelomi, uganuća, iščašenja), bolna stanja kralješnice, postoperativna bolna stanja nakon manjih ortopedskih, stomatoloških i drugih manjih kirurških zahvata.

Doziranje

Voltaren forte se daje u najmanjoj dozi kojom se postiže zadovoljavajući terapijski učinak. Tablete se preporučuje popiti s čašom vode prije jela.

U odraslih je uobičajena doza u liječenju reumatskih bolesti, izvanzglobnog reutizma i raznih bolnih stanja 100 do 150 mg na dan podijeljeno u 2 do 3 doze (1 tableta Voltaren forte 2 do 3 puta na dan).

Maksimalna preporučena doza diklofenaka je 150 mg.

Ako je bol jača kod žena s primarnom dismenorejom početna se dnevna doza može povećati do 200 mg.

Predoziranje

Znakovi predoziranja nisu tipični.

Mogu se pojaviti toksični simptomi u probavnom sustavu (od nadražaja do krvarenja iz probavnog sustava), hipotenzija, depresija disanja, znakovi nefrotoksičnosti (do akutnog bubrežnog zatajenja) i toksičnosti u središnjem živčanom sustavu (od letargije i pospanosti do konvulzija i kome).

Liječenje je simptomatsko i suportivno. Ako se pojavi bubrežno zatajenje primjenjuje se dopamin ili dobutamin. U slučaju jake hipotenzije nadoknađuje se volumen (plazmaekspanderi), a u slučaju konvulzija primjenjuje se diazepam ili drugi benzodijazepinski antikonvulzivi. Valja nadzirati vitalne funkcije.

Mjere opreza

Liječenje može uzrokovati krvarenje ili ulceracije u probavnom sustavu sa simptomima ili bez njih te u tom slučaju liječenje valja obustaviti. Kao pri primjeni ostalih nesteroidnih protuupalnih lijekova, iznimno rijetko može se pojaviti anafilaktička reakcija i bez prethodnog izlaganja lijeku.

Kao mjera opreza tijekom dugotrajnog liječenja diklofenakom, preporučuje se bolesnicima nadzirati bubrežnu i jetrenu funkciju te krvnu sliku.

Kontraindikacije

Diklofenak se ne smije davati bolesnicima s ulkusnom bolešću želuca i dvanaesnika. Također je kontraindiciran u bolesnika preosjetljivih na diklofenak ili ostale sastojke lijeka, salicilate ili ostale lijekove koji sprječavaju sintezu prostaglandina.

Poput drugih nesteroidnih protuupalnih lijekova, ni diklofenak se ne smije davati bolesnicima u kojih su salicilati ili ostali lijekovi koji sprječavaju sintezu prostaglandina potaknuli napadaje astme, urtikariju ili akutni rinitis.

Posebna upozorenja

Bolesnicima s oštećenom srčanom, bubrežnom ili jetrenom funkcijom, s porfirijom, kao i bolesnicima s probavnim poremećajima ili s anamnezom ulkusnih bolesti probavnog sustava Voltaren retard valja davati s oprezom.

Voltaren retard valja oprezno davati starijim bolesnicima, bolesnicima koji se liječe diureticima i bolesnicima s manjkom izvanstanične tekućine (npr. nakon operacija). U navedenim se slučajevima preporučuje nadzirati bubrežnu funkciju. Starijim se bolesnicima daju najmanje učinkovite doze.

U bolesnika s hemofilijom te s poremećajima zgrušavanja krvi ili funkcije trombocita Voltaren retard valja primjenjivati s oprezom, a u bolesnika s krvnim diskrazijama ili depresijom koštane srži se ne preporučuje.

Bolesnici koji osjete vrtoglavicu ili ostale znakove utjecaja na središnji živčani sustav, uključujući vidne poremećaje, ne smiju upravljati vozilima i strojevima.

Trudnoća i dojenje

Primjena diklofenaka ne preporučuje se tijekom trudnoće, osobito tijekom zadnjeg tromjesečja, osim ako nije medicinski neophodno, a tada u najmanjoj mogućoj dozi. Liječenje diklofenakom tijekom dojenja je dopušteno. Pri oralnim dozama od 50 mg diklofenaka tri puta na dan tragovi aktivne tvari mogu se naći u mlijeku dojilje, ali u količinama tako malim da se ne očekuju nepoželjni učinci na dojenče.

Nuspojave

Povremeno se mogu pojaviti bolovi u trbuhu, mučnina, povraćanje, proljev, grčevi u trbuhu, dispepsija, flatulencija i anoreksija. Rjeđe se mogu pojaviti krvarenje iz probavnog sustava i peptički ulkus (sa ili bez krvarenja ili perforacije).

Povremeno se mogu pojaviti glavobolja, omaglica i vrtoglavica, a rjeđe pospanost i umor. Rijetko se može pojaviti osip, a još rjeđe urtikarija i sustavne reakcije preosjetljivosti. Od bubrežnih nuspojava rijetko se javlja edem, a iznimno akutno bubrežno zatajenje. Prolazni porast serumskih jetrenih enzima se javlja povremeno, a rijetko poremećaj jetrene funkcije uključujući hepatitis sa ili bez žutice.

Hematološke nuspojave zabilježene su u izoliranim slučajevima: trombocitopenija, leukocitopenija, anemija (hemolitička, aplastična), agranulocitoza.

O svakoj nuspojavi valja obavijestiti svog liječnika ili ljekarnika.

Interakcije

Diklofenak može povisiti serumsku razinu digoksina i litija.

Nesteroidni protuupalni lijekovi koče djelovanje diuretika.Tijekom istodobne primjene s diureticima koji čuvaju kalij diklofenak može povisiti serumsku razinu kalija.

Istodobna sustavna primjena više različitih nesteroidnih protuupalnih lijekova može povećati učestalost nuspojava.

Iako nije dokazano da diklofenak utječe na djelovanje antikoagulansa, bolesnike koji se istodobno liječe ovim lijekovima potrebno je nadzirati. Diklofenak se može primjenjivati istodobno s oralnim hipoglikemicima, bez mijenjanja njihovog kliničkog učinka. U iznimnim slučajevima klinički se učinak može promijeniti.

Dozu hipoglikemika tada valja prilagoditi. Ne preporučuje se primjena diklofenaka 24 sata prije ili nakon primjene metotreksata jer pojačava njegove toksične učinke.

Istodobna primjena ciklosporina i diklofenaka može pojačati nefrotoksični učinak ciklosporina.

Uslijed interakcije kinolona i nesteroidnih protuupalnih lijekova mogu se pojaviti konvulzije te je potreban oprez.

Napomene

Nositelj odobrenja za stavljanje lijeka u promet

PLIVA d.d.
Ulica grada Vukovara 49
10 000 Zagreb,

Hrvatska Proizvođači

PLIVA d.d. Ulica grada Vukovara 49, 10 000 Zagreb, Hrvatska i NOVARTIS, Basel, Švicarska u suradnji

Članak objavljen:

Ocijenite članak

2.67 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: voltaren forte, voltaren tablete, voltaren forte tablete, voltaren forte 50 mg, voltaren tablete cijena, voltaren forte djelovanje, voltaren tablete protiv bolova, voltaren tablete cena, voltaren sastav, voltaren lijek, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu