Upute za upotrebu ulja od koštica marelice

Informacije koje slijede ispisane su u edukacijske svrhe i nisu namijenjene za dijagnostiku, liječenje ili recept bilo koje vrste. Odluka da se koristi ovo ulje i način uporabe je isključiva odgovornost korisnika. Molimo da se posavjetujete sa Vašim liječnikom ili ljekarnikom.

Upozorenja

  • uvijek držati izvan dohvata djece
  • djeca do 12 godina starosti ne bi trebala korititi ulje oralno
  • ne koristiti više od 30 kapi dnevno (3x 10 kapi)
  • ulje možete miješati sa kremama koje koristite
  • ukoliko nanosite na kosu, za bolji efekt, ulje malo zagrijte
  • čuvati na suhom, hladnom i mračnom mjestu
  • ukoliko osjetite bilo kakve tegobe odmah prekinite korištenje te posjetite liječnika
 

Preporučen način upotrebe

Za njegu kože i kose

Nekoliko kapi stavite na dlan, a zatim masirajte kožu. Ukoliko želite masirati kožu glave potrebno je ulje malo zagrijati. Ulje od koštica marelice učinkovito omekšava i hidrira stariju i suhu kožu. Koža lako apsorbira ulje te ono ne ostavlja nikakve tragove. Ulje možete umiješati u kreme koje već koristite.

Medicinska upotreba

Ovo ulje se unosi oralno radi spriječavanja kašlja, kod bronhitisa i kao prirodni laksativ. Uzimati trećinu žličice dnevno.

Aromaterapija

Ulje od koštica marelice se koristi kao bazno ulje u aromaterapiji. Miješanjem sa drugim eteričnim uljima spriječava njihovo isparavanje.

U prehrani

Zbog visokog udjela esencijalnih masnih kiselina, kao i vitamina A i E, ulje možete koristiti i kao preliv za salate. Sličnog je okusa kao bademovo ulje.

Kao prevencija tumoru

Sjemenje iz svježih koštica marelice je veoma bogat izovr vitamina B17 za koji se vjeruje i tvrdi da truje kancerogene stanice u tijelu. Prema uputama iskusnih nutricionista konzumirajte polovicu žličice dnevno.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.57 / 5   7

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: ulje marelice, ulje koštice marelice, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu