Koštica marelice – ljekovitost, primjena i ulje od marelice

kostice marelice

Koštica marelice je zapravo sjemenka ploda marelice (lat. Prunus armeniaca). Sjemenka se nalazi u tvrdom oklopu i, odlučite li se izvaditi ju, trebat će vam čekić ili neki slični alat.

Koštica marelice koristi se u kulinarstvu kao pojačivač okusa, od nje se radi liker, a ulje koštice marelice koristi se u kozmetici i medicini zbog izrazito jakih ljekovitih svojstava.

Više o koštici marelice i njenoj upotrebi pročitajte u nastavku.

kostice-marelice
Foto: Photospin

Koštica marelice – svojstva

Amigdalin je jedan od spojeva koji je prisutan u košticama marelice, a on se u tijelu može konvertirati u cijanid. Trovanje cijanidom uzrokuje sljedeće simptome:

  • mučninu i povraćanje,
  • visoku temperaturu,
  • glavobolju,
  • nervozu i letargiju,
  • bol u mišićima,
  • nizak krvni tlak. 

Već 0.3 do 0.5 miligrama cijanida po kilogramu tjelesne mase može ubiti čovjeka, upozoravaju stručnjaci iz Europske agencije za sigurnost hrane i lijekova.

S obzirom na tu dozu, ispada da prosječna odrasla osoba može pojesti do tri koštice marelice (370 mg), a za manju djecu već jedna veća može biti smrtonosna (60 g). Međutim, od koštice do koštice količine amigdalina, pa posljedično i cijanida, mogu veoma varirati, što uvelike ovisi o načinu uzgoja i vremenskim uvjetima u kojima je taj plod marelice rastao. 

“Mnogi proizvođači koštica marelice, koje prodaju na webu, preporučuju konzimaciju čak 6 do 10 koštica marelica dnevno, što može ostaviti opasne posljedice po zdravlje“, upozoravaju nutricionisti s medicinskog portala Medical News Today.

Ako ipak želite konzumirati koštice marelice, ograničite konzumaciju na jednu do dvije manje koštice dnevno, ali se prije toga obavezno savjetujte s liječnikom. 

Koštica marelica – liječenje tumora

Košticama marelice sadrže glikozid koji se naziva amigdalin. S jedne strane postoje tvrdnje da je on najefikasnija prevencija protiv raka, čak i da ubija stanice raka. S druge strane, ne postoje nikakvi znanstveni dokazi ni istraživanja koja bi potvrdila tu tvrdnju. 

Nadalje, postoji i sintetički oblik amigdalina, koji se naziva laetril ili vitamin B17. On ne postoji u prirodi, već se sintetizira u reakciji amigdalina i vode. Uzimanje ili injektiranje laetrila može prouzrokovati slične simptome kao konzumacija cijanida. Nije odobren od strane nijedne sigurnosne agencije, kako europske, tako ni američke. 

Također, ne postoji nijedan znanstveni dokaz koji bi podupirao upotrebu laetrila u borbi protiv raka. 

U koštici marelice postoji i tzv. B15, za kojeg se također mislilo da liječi rak. Još 1980. godine se pokazalo da B15 uzrokuje pojavu mutacija u DNA tako da prije uzrokuje rak, nego ga liječi.  

ulje-kostica-marelice
Foto: Photospin

Ulje koštice marelice

Ulje koštica marelice ima široku primjenu, a nastaje prešanjem koštica. Hidratantna svojstva ovog ulja su se pokazala odličnima prilikom tretiranja problema poput suhoće i grubosti kože. Također, nema opasnosti od trovanja.

Blagotvorno djeluje na kožu i kosu jer je bogato prirodnim vitaminima A i E te linolnom i drugim esencijalnim masnim kiselinama, kao i mineralima. Sudjeluje u poboljšanju elastičnosti i hidrataciji. 

Za najbolje rezultate preporučujemo čisto i hladno prešano ulje koštice marelice bez umjetnih dodataka.

Članak objavljen:

Izvori:

  1. Skwiot, S., Chun, C. (2017) Can Apricot Seeds Treat Cancer Symptoms? Healthline.
  2. Apricot kernels pose risk of cyanide poisoning. (2016) European Food Safety Authority.
  3. Nichols, H., Wilson, D.R. (2018) Can apricot seeds help treat cancer? Medical News Today.
  4. Dorman, K. (2019) Does Apricot Kernel Oil Benefit the Skin? Livestrong.

Ocijenite članak

4.07 / 5   15

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: ulje koštica marelice, kostice marelice, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu