Travocort krema – Uputa o lijeku

TRAVOCORT 10 mg/g + 1 mg/g krema izokonazolnitrat, diflukortolonvalerat

Pažljivo pročitajte cijelu uputu prije nego počnete uzimati lijek.

 • Sačuvajte ovu uputu. Možda ćete ju trebati ponovo pročitati.
 • Ukoliko imate dodatnih pitanja, obratite se svom liječniku ili ljekarniku.
 • Ovaj je lijek propisan Vama. Nemojte ga davati drugima. Može im štetiti, čak i ako imaju simptome jednake Vašima.
 • Ako primijetite bilo koju nuspojavu, potrebno je obavijestiti liječnika ili ljekarnika.

U ovoj uputi:

 1. Što je Travocort i za što se koristi
 2. Prije nego počnete primjenjivati Travocort
 3. Kako primjenjivati Travocort
 4. Moguće nuspojave
 5. Kako čuvati Travocort
 6. Dodatne informacije

1. Što je Travocort i za što se koristi

Travocort je lijek protiv gljivica (antimikotik) te protiv upala (kortikosteroid) pripravljen u obliku kreme koji se primjenjuje na koži.

Jedna od djelatnih tvari Travocort kreme, izokonazolnitrat, učinkovita je protiv dermatofita i kvasaca, gljivica nalik kvascima (uključujući uzročnika pityriasis versicolor) te kvasaca, kao i protiv uzročnika eritrazme.

Druga djelatna tvar, diflukortolonvalerat, zaustavlja upalne i alergijske reakcije kože te ublažava simptome kao što su svrbež, žarenje i bol.

Travocort krema se primjenjuje za početno ili povremeno liječenje površinskih gljivičnih infekcija kože praćenih jakim upalnim ili ekcematoznim promjenama na koži, primjerice u predjelu dlanova, između prstiju nogu te u predjelu prepona i genitalija.

2. Prije nego počnete primjenjivati Travocort

Nemojte uzimati Travocort kremu

 • Ako ste preosjetljivi (alergični) na izokonazolnitrat ili diflukortolonvalerat ili na bilo koji drugu pomoćnu tvar Travocort kreme.
 • Ako bolujete od TBC-a (tuberkuloze) ili sifilisa u području primjene, virusnih bolesti (primjerice vodene kozice, herpes zoster), rosacee, perioralnog dermatitisa te postvakcinacijskih kožnih reakcija u području koje se liječi.

Budite oprezni s Travocort kremom

Ukoliko liječnik utvrdi da je bolest kože praćena bakterijskim infekcijama, potrebna je dodatna posebna terapija.

Ukoliko primjenjujete Travocort kremu na licu, ne smije doći u kontakt s očima. Svakako obavijestite liječnika ukoliko ste prethodno bolovali od glaukoma.

Znatna primjena lokalnih kortikosteroida na velikim područjima tijela ili tijekom produljenog vremenskog razdoblja, posebice pri okluziji, značajno povećava rizik od nastanka nuspojava.

Kao što je poznato kod sistemskih kortikosteroida, pri njihovoj primjeni također je moguć razvoj glaukoma (primjerice, nakon primjene visokih doza ili znatne primjene tijekom produljena razdoblja, okluzivnih metoda liječenja ili primjene na koži oko očiju).

Pri infekcijama područja između prstiju na nogama ili rukama savjetuje se staviti traku gaze natopljenu Travocort kremom između prstiju.

Kako bi se izbjegla ponovna infekcija, osobno rublje (krpica za pranje lica, ručnik, donje rublje – preporuča se sve pamučno) morate mijenjati svakodnevno te prati u vrlo vrućoj vodi ili čak iskuhavati.

Redovita osobna higijena od iznimne je važnosti za uspješno liječenje Travocort kremom.

Pri bolesti atletskog stopala (tinea pedis), prostor između prstiju na nogama valja temeljito osušiti nakon pranja, a čarape valja mijenjati svakodnevno.

Uzimanje drugih lijekova s Travocort kremom

Molimo obavijestite svog liječnika ili ljekarnika ukoliko koristite ili ste nedavno koristili bilo koji drugi lijek, čak i one koji se izdaju bez recepta.

Trudnoća i dojenje

Ukoliko ste trudni, liječnik će to uzeti u obzir prije propisivanja Travocort kreme te stoga molimo da napomenete da ste trudni ili da postoji mogućnost trudnoće.

Kao općenito pravilo, lokalni pripravci koji sadržavaju kortikosteroide ne smiju se upotrebljavati tijekom prvoga tromjesečja trudnoće. Posebice valja izbjegavati produljenu primjenu ili primjenu na velikim površinama tijela.

Ukoliko dojite, ne smijete primjenjivati Travocort kremu na dojkama. Liječnik će uzeti u obzir činjenicu da dojite prije propisivanja Travocort kreme pa molimo da to napomenete.

Posebice valja izbjegavati produljenu primjenu Travocort kreme ili njenu primjenu na velikim površinama tijela.

Upravljanje vozilima ili strojevima

Nema poznatih učinaka.

3. Kako primjenjivati Travocort

Ukoliko nije drukčije propisano, Travocort kremu trebate primjenjivati dvaput dnevno na oboljelim područjima kože.

Savjetujući se s liječnikom, liječenje Travocort kremom valja prekinuti nakon nestanka upalnih ili ekcematoznih stanja kože, ali ipak najkasnije nakon dva tjedna.

Nakon toga liječnik može propisati dodatno liječenje pripravkom koji ne sadržava kortikosteroide. To se posebice odnosi na primjenu u predjelu prepona i genitalija.

Ukoliko smatrate da je učinak Travocort kreme prejak ili preslab, savjetujte se s liječnikom ili ljekarnikom.

Ako uzmete više Travocort kreme nego što ste trebali

Ne brinite. Ne treba očekivati nikakav rizik od jednokratna predoziranja (tj. od jednostruke primjene kreme na velikoj površini kože) ili od slučajna gutanja.

Ako ste zaboravili uzeti Travocort kremu

Ne primjenjujte povećane količine Travocort kreme kako biste nadoknadili dozu koju ste propustili.

Ako prestanete uzimati Travocort kremu

Ukoliko primjenjujete Travocort kremu prema uputama, Vaši simptomi bi trebali nestati tijekom liječenja te se ne bi trebali pojavljivati nakon završetka liječenja. Ukoliko simptomi ne nestanu ili se ponovno jave, molimo, savjetujte se s liječnikom.

U slučaju bilo kakvih nejasnoća ili pitanja u vezi s primjenom Travocort kreme obratite se svom liječniku ili ljekarniku.

4. Moguće nuspojave

Kao i svi drugi lijekovi Travocort krema može izazvati nuspojave.

U pojedinačnim slučajevima pri liječenju Travocort kremom mogu se na području bolesne kože pojaviti simptomi kao što su:

 • svrbež, žarenje, crvenilo (eritem) ili mjehurići (vezikulacija).

Sljedeće reakcije se mogu pojaviti kada se pripravci koji sadržavaju kortikosteroide primjenjuju na velikim površinama tijela (otprilike 10 % i više) ili tijekom produljena vremenskog razdoblja (više od četiri tjedna):

 • simptomi kao što su redukcija kože (atrofija), teleangijektazija, strije, pojava akni na koži te sistemski učinci kortikosteroida zbog apsorpcije.

Kao i s drugim kortikosteroidima za lokalnu primjenu, sljedeće nuspojave mogu se javiti u rijetkim slučajevima:

 • upala folikula dlake (folikulitis), pojačani (hipertrihoza), perioralni dermatitis, gubitak boje kože, alergijske reakcije kože na bilo koju od pomoćnih tvari pripravka.

Nuspojave se ne mogu isključiti u novorođenčadi čije su majke liječene na velikoj površini tijela ili tijekom produljena vremenskog razdoblja za vrijeme trudnoće ili dojenja.

Primjerice, novoro đenče može pokazivati smanjenu funkciju nadbubrežne žlijezde ukoliko se Travocort krema primjenjuje tijekom posljednjih tjedana trudnoće.

Ako primjetite bilo koju nuspojavu potrebno je obavijestiti liječnika ili ljekarnika.

5. Kako čuvati Travocort

Travocort kremu morate čuvati izvan dohvata i pogleda djece.

Čuvati na temperaturi nižoj od 25°C.

Travocort krema se ne smije upotrijebiti nakon isteka roka valjanosti navedenog na pakiranju.

6. Dodatne informacije

Što Travocort krema sadrži

1 g kreme sadržava 10 mg (1%) izokonazolnitrata i 1 mg (0,1%) diflukortolonvalerata.

Pomoćne tvari:

 • vazelin, bijeli; parafin, tekući; cetilni i stearilni alkohol; polisorbat 60; sorbitanstearat; dinatrijev edetat; voda, pročišćena.

Kako Travocort krema izgleda i sadržaj pakiranja

Aluminijska tuba s 15 g kreme, u kutiji.

Napomene:

Ime i adresa nositelja odobrenja za stavljanje u promet gotovog lijeka

Bayer d.o.o., Radnička cesta 80, 10000 Zagreb, Hrvatska

Ime i adresa proizvođača lijeka

Bayer HealthCare Manufacturing s.r.l., Via E. Schering 21, 20090 Segrate (Milano), Italija

Način i mjesto izdavanja lijeka

Na recept, u ljekarni.

Članak objavljen:

Saznajte više o gljivičnim infekcijama:

Ocijenite članak

4 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: travocort krema, travocort, travocort krema cijena, TRAVOKORT KREMA, travocort krema upotreba, travocort krem, travocort mast, travakort krema, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu