Prexanil tablete (2.5 mg) – Uputa o lijeku

 

 • Pažljivo pročitajte cijelu uputu prije nego počnete uzimati lijek.
 • Sačuvajte ovu uputu. Možda ćete ju trebati ponovno pročitati.
 • Ukoliko imate dodatnih pitanja, obratite se svom liječniku ili ljekarniku.
 • Ovaj je lijek propisan Vama. Nemojte ga davati drugima. Može im štetiti, čak i ako ima simptome jednake Vašima.
 • Ako primijetite bilo koju nuspojavu, potrebno je obavijestiti liječnika ili ljekarnika.

Sadržaj upute:

 1. Što su Prexanil tablete i za što se koriste?
 2. Prije nego počnete uzimati Prexanil tablete
 3. Kako uzimati Prexanil tablete?
 4. Moguće nuspojave
 5. Kako čuvati Prexanil tablete?
 6. Dodatne informacije

1. Što su Prexanil tablete i za što se koriste?

PREXANIL A 2,5 mg filmom obložene tablete pripadaju skupini lijekova koji se nazivaju inhibitorima konvertaze angiotenzina (inhibitori ACE). Inhibitori ACE djeluju tako da šire krvne žile, čime omogućavaju srcu da kroz njih lakše potiskuje krv.

Prexanil tablete koriste se:

 • za liječenje povišenog krvnog tlaka (hipertenzije)
 • za liječenje zatajenja srca (stanje kod kojeg srce gubi sposobnost djelotvornog pumpanja krvi, čime ne uspijeva zadovoljiti potrebe tijela)
 • za smanjenje rizika od srčanih događaja, kao npr. srčani infarkt, u bolesnika sa stabilnom koronarnom bolešću (bolest srca koja nastaje kada srce ne prima dovoljno kisika) koji su već preboljeli srčani infarkt i/ili koji su podvrgnuti zahvatu da bi se poboljšalo protok krvi srcu na taj način da se prošire njegove krvne žile.

2. Prije nego počnete uzimati Prexanil tablete

Nemojte uzimati Prexanil tablete u niže navedenim slučajevima:

 • ako ste alergični na perindopril, na ostale sastojke lijeka ili na bilo koji lijek iz te skupine (ACE inhibitori)
 • ako ste više od 3 mjeseca trudni (bolje je ne uzimati PREXANIL A u ranoj trudnoći – vidi naslov „Trudnoća i dojenje“)
 • ako ste doživjeli simptome poput piskanja pri disanju, oticanje lica,jezika ili grla, intenzivan svrbež ili izražen kožni osip a koji su povezani s prethodnim uzimanjem inhibitora konvertaze angiotenzina ili ukoliko ste Vi ili član Vaše obitelji doživjeli ove simptome pod bilo kakvim uvjetima (stanje koje se naziva angioedema – vrsta koprivnjače s naglim oticanjem lica i vrata)

Budite posebno oprezni s Prexanil tabletama:

Obavijestite svog liječnika PRIJE negoli počnete uzimati Prexanil A 2,5 mg filmom obložene tablete ako imate ikoje od sljedećih stanja:

 • ako imate stenozu aorte (suženje glavne krvne žile koja vodi od srca) ili hipertrofičnu kardiomiopatiju (bolest srčanog mišića) ili stenozu bubrežne arterije (suženje arterije koja opskrbljuje bubrege krvlju)
 • ako imate bilo kakvih drugih poteškoća s srcem
 • ako imate poteškoće s jetrom
 • ako imate poteškoće s bubrezima ili ako idete na hemodijalizu
 • ako bolujete od kolagenske vaskularne bolesti (bolesti vezivnog tkiva)npr. sistemskog eritemskog lupusa ili sklerodemije
 • ako bolujete od šećerne bolesti (dijabetesa)
 • ako ste na dijeti sa smanjenim sadržajem soli ili uzimate nadomjestke soli koji sadržavaju kalij
 • ako ćete primiti anesteziju i/ili se podvrgnuti većem kirurškom zahvatu
 • ako se morate podvrgnuti postupku afereze LDL-a (postupak pomoću kojeg se kolesterol odstranjuje iz krvi pomoću aparata)
 • ako se spremate podvrgnuti ili idete na postupak desenzibilizacije radi ublažavanja alergije na ubode pčela i osa
 • ako ste nedavno imali proljev ili ste povraćali, ili ste dehidrirani
 • ako Vam je liječnik rekao da ne podnosite neke šećere.
 • Obavijestite svog liječnika ukoliko ste (ili možete ostati) trudni. Liječenje s PREXANIL A 2,5 mg filmom obložene tablete se ne preporučuje u ranoj trudnoći te se ne smije uzimati nakon trećeg mjeseca trudnoće budući da može biti štetno Vašem djetetu nakon trećeg mjeseca trudnoće (vidi naslov „Trudnoća i dojenje“)

Primjena lijeka PREXANIL A 2,5 mg filmom obložene tablete u djeci i adolescenata se ne preporučuje.

Uzimanje drugih lijekova s Prexanil tabletama

Obavijestite svog lije čnika ili ljekarnika ukoliko uzimate ili ste nedavno uzimali bilo koje druge lijekove, uključujući i one koje ste nabavili bez recepta.

Drugi lijekovi mogu utjecati na učinkovitosti liječenja s PREXANIL-om A 2,5 mg filmom obloženih tableta. Ako uzimate neke od slijedećih lijekova, svakako o tome obavijestite svog liječnika:

 • druge lijekove za liječenje visokog tlaka, uključujući i diuretike (lijekovi koji povećavaju izlučivanje mokraće proizvedene u bubrezima)
 • diuretike koji štede kalij (spironolakton, triamteren, amilorid), kalijeve soli ili suplemente kalija
 • litij za liječenje manije ili depresije
 • nesteroidne protuupalne lijekove (npr. ibuprofen) za ublažavanje boli ili visoke doze aspirina
 • lijekove koji se koriste u liječenju šećerne bolesti (npr. inzulin ili metformin)
 • lijekove za liječenje mentalnih poremećaja npr. depresije, anksioznosti (tjeskobe), shizofrenije, itd. (kao što su triciklički antidepresivi, antipsihotici)
 • imunosupresive (lijekove koji smanjuju obrambeni mehanizam tijela) koji se koriste u liječenju autoimunih bolesti ili nakon transplantacije u svrhu sprječavanja odbacivanja organa (npr. ciklosporin)
 • alopurinol (za liječenje gihta)
 • prokainamid (za liječenje nepravilnog rada srca)
 • vazodilatatore, uključujući nitrate (lijekovi koji šire krvne žile)
 • heparin (lijek koji se koristi protiv zgrušavanje krvi)
 • lijekove koji se koriste za liječenje niskog tlaka, šoka ili astme (efedrin, noradrenalin ili adrenalin)

Uzimanje hrane i pića s Prexanil tabletama

Poželjno je uzimati PREXANIL prije obroka.

Trudnoća i dojenje

Obratite se svom liječniku ili ljekarniku za savjet prije nego uzimete bilo koji lijek.

Trudnoća

Ukoliko mislite da ste (ili da ćete ostati) trudna, o tome morate odmah obavijestiti svog liječnika. Vaš liječnik Vam može savjetovati da prestanete uzimati PREXANIL A 2,5 mg filmom obložene tablete ukoliko želite zatrudnjeti ili Vam može propisati drugi lijek čim saznate da ste trudni.

Liječenje PREXANIL A 2,5 mg filmom obložene tablete se ne preporu čuje u ranoj trudnoći te se ne smije uzimati nakon trećeg mjeseca trudnoće budući da može biti štetno Vašem djetetu nakon trećeg mjeseca trudnoće.

Dojenje

Obavijestite svog liječnika ukoliko dojite ili ćete započeti s dojenjem. Ženama koje doje se ne preporučuej uzimati PREXANIL A 2,5 mg filmom obložene tablete te Vam Vaš liječnik može propisati drugi lijek ukoliko želite nastaviti s dojenjem, osobito ako Vam je dijete novorođenče ili je rođeno prerano.

Upravljanje vozilima i strojevima

Prexanil A obično ne utječe na budnost ali se može javiti omaglica ili umor zbog kod nekih bolesnika kao posljedica pada krvnog tlaka. Dogodi li se to Vama, Vaša sposobnost za upravljanje motornim vozilom ili strojem može biti umanjena.

Važna informacija o nekim sastojcima u Prexanil tabletama

PREXANIL A 2,5 mg filmom obložene tablete sadrže laktozu hidrat. Ako Vam je liječnik rekao da imate poremećaj nepodnošenja nekih šećera, prije nego što počnete uzimati ovaj lijek posavjetujete se sa svojim liječnikom.

3. Kako uzimati Prexanil tablete?

Uvijek uzmite PREXANIL A 2,5 mg filmom obložene tablete točno onako kako Vam je rekao liječnik. Provjerite s Vašim liječnikom lil ljekarnikom ukoliko niste sigurni.Progutajte tabletu s čašom vode, po mogućnosti svaki dan u isto vrijeme, ujutro prije obroka. Vaš liječnik će odlučiti koju će Vam dozu lijeka propisati.

Uobičajeno doziranje

Visoki tlak:

Uobičajena početna doza i doza održavanja je 5 mg jednom dnevno. Nakon mjesec dana, doza se može povećati na 10 mg dnevno što je ujedno i najveća preporučena doza za liječenje visokog tlaka.

Ako ste stariji od 65 godina, uobičajena početna doza je 2,5 mg dnevno. Nakon mjesec dana, doza se može povećati na 5 mg dnevno i, ako je potrebno, na 10 mg jednom dnevno.

Zatajenje srca:

Uobičajena početna doza je 2,5 mg jednom dnevno. Nakon dva tjedna, doza se može povećati na 5 mg dnevno što je ujedno i najveća preporučena doza za liječenje zatajenja srca.

Stabilna koronarna bolest:

Uobičajena početna doza je 5 mg jednom dnevno. Nakon dva tjedna, doza se može povećati na 10 mg dnevno što je ujedno i najveća preporučena doza za ovu indikaciju. Ako ste stariji od 65 godina, uobičajena početna doza je 2,5 mg dnevno.

Nakon tjedan dana, doza se može povećati na 5 mg dnevno i, ako je potrebno, nakon tjedan dana na 10 mg jednom dnevno.

Ako uzmete više Prexanil tableta nego što ste trebali

Ako uzmete preveliki broj tableta odmah se obratite svom liječniku ili najbližoj ustanovi za pružanje hitne medicinske pomoći. Pri predoziranju s PREXANIL A 2,5 mg filmom obloženih tableta najvjerojatnije će se sniziti krvni tlak.

Snizi li se znatnije krvni tlak (pojava vrtoglavice ili nesvjestice), lezite tako da Vam glava bude položena nisko, a noge budu na povišenom.

Ako ste zaboravili uzeti Prexanil tabletu

Važno je da lijek uzimate redovito zbog njegovog boljeg djelovanja. Ako zaboravite uzeti jednu dozu PREXANIL A 2,5 mg filmom obloženih tableta, uzmite slijedeću dozu u uobičajeno vrijeme. Nemojte uzeti dvostruku dozu kako biste nadoknadili zaboravljenu dozu.

Ako prestanete uzimati Prexanil tablete

Liječenje visokog tlaka obično je doživotno. Nemojte prekidati uzimanje lijeka, a da se prethodno niste posavjetovali sa svojim liječnikom.

U slučaju bilo kakvih nejasnoća i pitanja u vezi s primjenom PREXANIL A 2,5 mg filmom obloženih tableta obratite se svom liječniku ili ljekarniku.

4. Moguće nuspojave

Kao i ostali lijekovi, i PREXANIL A 2,5 mg filmom obložene tablete mogu izazvati nuspojave.

Ukoliko primjetite bilo koje od niže navedenih simptoma, odmah prestanite uzimati lijek i obavijestite svog liječnika:

 • oticanje lica, usana, usta, jezik ili grla, poteškoće u disanju
 • teška omaglica ili gubitak svijesti
 • neobičajeno brzo ili nepravilno lupanje srca

Nuspojave koje se mogu javiti su (prema učestalosti):

Česte (javljaju se u manje od 1 od 10 bolesnika, ali više od 1 od 100 bolesnika):

 • glavobolja, omaglica, vrtoglavica, trnci/žmarci, poremećaji vida, tinitus (zujanje u ušima), ošamućenost kao posljedica pada krvnog tlaka, kašalj, nedostatak zraka, želučano-crijevni poremećaji (mučnina, povraćanje, bolovi u trbuhu, poremećaj osjeta okusa, loša probava, proljev, zatvor), alergijske reakcije (kao što su kožni osip, svrbež), grčevi u mišićima, osjećaj umora,

Manje često (javljaju se u manje od 1 od 100 bolesnika, ali više od 1 od 1000 bolesnika):

 • promjene raspoloženja, poremećaje spavanja, bronhospazam (osjećaj stezanja u grudima, piskanje pri disanju i nedostatak zraka), suhoća usta, angioedem (simptomi kao što su piskanje pri disanju, oticanje lica, jezika ili grkljana, jak svrbež ili teški kožni osip), poteškoće s bubrezima, impotencija, znojenje

Vrlo rijetko (javljaju se u manje od 1 od 10 000 bolesnika):

 • smetenost, kardiovaskularni poremećaji (nepravilan rad srca, angina, srčani udar, inzult), eozinofilna pneumonija (rijetka vrsta upale pluća), rinitis (začepljenje ili curenje nosa), multiformni eritem, poremećaji krvi, jetre ili gušterače.
 • Kod bolesnika koji boluju od šećerne bolesti (dijabetesa), može se javiti hipoglikemija (niska razina šećera u krvi)
 • Zabilježeni su slučajevi vaskulitisa (upala stijenke krvnih žila)

Ako primijetite bilo koju nuspojavu potrebno je obavijestiti liječnika ili ljekarnika.

5. Kako čuvati Prexanil tablete?

PREXANIL A 2,5 mg filmom obložene tablete morate čuvati izvan dohvata i pogleda djece. Držati spremnik čvrsto zatvoren.

PREXANIL A 2,5 mg filmom obložene tablete se ne smiju upotrijebiti nakon isteka roka valjanosti navedenog na pakovanju.

Lijekove se ne smije uklanjati putem otpadnih voda ili odlagati u kućni otpad. Upitajte svog ljekarnika kako zbrinuti lijekove koji Vam više nisu potrebni. Ove mjere će pomoći u očuvanju okoliša.

6. Dodatne informacije

Što sadrži jedna Prexanil tableta?

Aktivna tvar je perindopril arginin. Jedna PREXANIL A 2,5 mg filmom obložena tableta sadrži 2,5 mg perindopril arginina što odgovara količini od 1,6975 mg perindoprila.

Ostali sastojci u jezgri tablete su laktoza hidrat; magnezijev stearat; maltodekstrin; silicijev dioksid, hidrofobni, koloidni; natrijev škroboglikolat, vrste A; a u ovojnici tablete: glicerol; hipromeloza; makrogol 6000; magnezijev stearat; titanijev dioksid (E171)

Kako Prexanil tableta izgleda i sadržaj pakiranja?

PREXANIL A 2,5 mg filmom obložena tableta su bijele, okrugle, konveksne filmom obložene tablete. Jedno pakovanje sadrži 30 filmom obloženih tableta u plastičnom (polipropilen) spremniku s plastičnim (polipropilen) umetkom s otvorom za tablete i bijelim plastičnim (polietilen) zatvaračem sa sredstvom za sušenje, u kutiji.

Napomene:

Nositelj odobrenja za stavljanje lijeka u promet u Republici Hrvatskoj:

Servier Pharma d.o.o.,Tuškanova 37, 10000 Zagreb, Hrvatska

Proizvođač lijeka

Les Laboratoires Servier, Industrie 905 route de Saran, 45520 Gidy, Francuska   

Servier (Ireland) Industries Ltd,  Gorey Road – Arklow, Co. Wicklow, Irska

Način i mjesto izdavanja:

Na recept, u ljekarni

Članak uređen:

Saznajte više o krvnom tlaku u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: prexanil, prexanil tablete, prexanil 5mg, prexanil5mg, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Prexanil tablete (2.5 mg) – Uputa o lijeku

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.