Folacin tablete – upute o lijeku

folacin-tablete

Proizvođač:

Jadran Galenski laboratorij

Samo na recept?

DA

Primjena:

antianemik

Skoči na
» opis
» primjena
» doziranje
» mjere opreza
» napomene

Opis

Sastav

1 tableta sadržava 5 mg folne kiseline.

Pomoćne tvari:

laktoza-monohidrat, mikrokristalinična celuloza

Pakiranje

20 (2×10) tableta u bijelom neprozirnom PVC/Al blisteru, u kutiji

Farmakoterapijska grupa i djelovanje

Folna kiselina je vitamin skupine B (vitamin B9). U organizmu se reducira u tetrahidrofolat koji je nužan u eritropoezi i sintezi nukleoproteina, a prema tome i sintezi DNK i RNK te za osiguranje zdrave stanične diobe. Deficit folne kiseline u organizmu može dovesti do megaloblastične anemije, a nedostatan unos u trudnica do defekta u razvoju neuralne cijevi djeteta. Deficit folata pogađa sve stanične funkcije, ali najvažnije je da reducira sposobnost organizma da obnovi oštećena tkiva i omogući rast novih stanica.

Način i mjesto izdavanja

Izdaje se u ljekarni na liječnički recept.

Rok valjanosti

Otisnut je na pakovanju. Lijek se ne smije upotrebljavati nakon isteka roka valjanosti.

Način čuvanja

Čuvati na suhom mjestu, izvan dohvata djeci.

Primjena

Folna kiselina koristi se:

  • za liječenje deficita folata pri gladovanju (parenteralna prehrana)
  • za nadoknadu potrebe za folnom kiselinom u trudnoći i dojenju,
  • za prevenciju defekta neuralne cijevi novorođenčeta,
  • za prevenciju i liječenje megaloblastične anemije uzrokovane hepatobilijarnim bolestima, bolestima tankog crijeva (glutenska enteropatija, steatorea, sprue), za nadoknadu potrebe za folatima u upalnim bolestima crijeva (morbus Crohn, ulcerozni kolitis),

kod dugotrajnog liječenja antagonistima folne kiseline (metotreksatom ili kombinacijom sulfametoksazola i trimetoprima), antikonvulzivima (fenitoin, primidon, fenobarbiton).

Doziranje

Za liječenje megaloblastične anemije nastale zbog deficita folne kiseline preporučuje se primjena folne kiseline per os, 5 mg (1 tableta) dnevno tijekom 4 mjeseca (dok za prevenciju preporučena doza je 2,5 mg odnosno ½ tablete dnevno). U stanjima gladovanja (parenteralna prehrana), malapsorpcije te kod upalnih bolesti crijeva daje se do 15 mg dnevno. Za prevenciju defekta neuralne cijevi u novorođenčeta preporučuje se da trudnica uzima 5 mg folne kiseline dnevno tijekom prva tri mjeseca trudnoće. Kod planirane trudnoće preporučuje se uzimati folnu kiselinu i 4 tjedna prije trudnoće. Veće doze se preporučuju u alkoholičara te kod bolesnika koji uzimaju antikonvulzive. Za spru preporučuje se uzimati 5-15 mg dnevno.

Predoziranje

Nije zabilježeno.

Mjere opreza

Potreban je oprez jer folna kiselina može maskirati hematološke znakove ranije neprepoznatog deficita vitamina B12 (perniciozna anemija), a time omogućiti napredovanje neuroloških komplikacija vezanih uz taj deficit.

Kontraindikacije

Folna kiselina kontraindicirana je pri neliječenom deficitu kobalamina, pernicioznoj anemiji ili drugim oblicima deficita vitamina B12 te pri malignoj bolesti.

Posebna upozorenja

Trudnoća

Indicirana je primjena u trudnoći radi prevencije defekta neuralne cijevi u novorođenčeta. Dojenje Izlučuje se u majčinu mlijeku što može biti korisno za dijete. Utjecaj na sposobnost upravljanja vozilima i strojevima.

Folna kiselina nema utjecaj na sposobnost upravljanja vozilima i strojevima.

Nuspojave

Folna se kiselina dobro podnosi. Rijetke su gastrointestinalne smetnje i reakcije preosjetljivosti. Alergijske reakcije uključuju osip, svrbež i bronhospazam, a od gastrointestinalnih nuspojava spominju se anoreksija, mučnina, nadutost, flatulencija, loš okus u ustima.
O svakoj nuspojavi potrebno je obavijestiti liječnika ili ljekarnika.

Interakcije s drugim lijekovima

Folna kiselina može smanjiti plazmatsku koncentraciju antikonvulziva (fenobarbitona, fenitoina i pirimidona), a time povećati mogućnost nastanka epileptičnih napada. Promjene u apsorpciji folne kiseline mogu izazvati i antacidi.

Folacin interferira i s oralnim kontraceptivima, etanolom, sulfasalazinom, cikloserinom glutetamidom i metotreksatom. Kada se kolestiramin i folna kiselina ordiniraju zajedno može doći do redukcije ili odgode u apsorpije folne kiseline. Tada je potrebno folnu kiselinu primjeniti najmanje 1 sat prije ili 4-6 sati nakon kolestiramina.

Napomene

Proizvođač

“JADRAN”- Galenski laboratorij d.d., Pulac bb, Rijeka, Hrvatska

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.46 / 5   13

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: Folacin, folacin tablete, folacin u trudnoći, folna kiselina tablete, folna kiselina u tabletama, folna kiselina cijena, folacin prije trudnoće, folna kiselina nuspojave, folacin tablete u trudnoći, folacin 5mg, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu