Eritromicin kapsule – Uputa o lijeku

Proizvođač:

Belupo

Samo na recept?

DA

Primjena:

Makrolidni antibiotik

Skoči na
» opis
» primjena
» doziranje
» mjere opreza
» napomene

Opis

Sastav

Eritromicin: 1 kapsula sadržava 250 mg eritromicina u obliku estolata.
Pomoćne tvari: boje titan-dioksid (E171), crveni željezo-oksid (E 172), žuti željezo-oksid (E 172)

Pakovanje

Kutija sa 16 kapsula.

Farmakoterapijska skupina

Eritromicin je antimikrobni lijek iz skupine makrolida za sustavnu primjenu.

Način i mjesto izdavanja

Na recept, samo u ljekarnama.

Rok valjanosti

Otisnut je na pakovanju. Lijek se ne smije primijeniti nakon isteka roka valjanosti!

Način čuvanja lijeka

Čuvati pri temperaturi do 25ºC. Lijek treba čuvati izvan dohvata djece!

Primjena

Eritromicin se primjenjuje u liječenju velikog broja različitih infektivnih bolesti kao što su:

  • infekcije gornjeg dijela dišnog sustava (akutne upale sinusa, ždrijela, tonzila i grkljana, peritonzilarni apsces, sekundarne infekcije kao komplikacije gripe ili obične prehlade)
  • infekcije donjeg dijela dišnog sustava (akutne upale dušnika, akutni i kronični bronhitis, upale pluća – lobarna upala pluća, bronhopneumonije, primarne atipične upale pluća; bronhieaktazije, legionarska bolest)
  • upale uha (upale srednjeg i vanjskog uha, mastoiditis)
  • upale usne šupljine (gingivitis, Vincentova angina)
  • upale oka (blefaritis)
  • infekcije kože i potkožnog tkiva (impetigo, celulitis, apsces, furunkul, karbunkul, erizipel, paronihija, teški oblik akni)
  • gastrointestinalne infekcije (kolecistitis, stafilokokni enterokolitis)
  • ostale infekcije (osteomijelitis, uretritis, gonoreja, sifilis, difterija, klamidijski limfogranulom venereum, prostatitis, šarlah).

Profilaktička primjena

Eritromicin kapsule mogu se koristiti i u profilaksi bakterijskog endokarditisa u bolesnika preosjetljivih na penicilin, kao i u primarnoj i sekundarnoj profilaksi reumatske groznice u istih bolesnika.
Eritromicin kapsule se također mogu primjenjivati u pre- i postoperativnoj profilaksi u bolesnika preosjetljivih na penicilin.

Doziranje

Odrasli i djeca starija od 8 godina

Uobičajena doza eritromicina iznosi od 1 do 2 g/dan u podijeljenim dozama. Za teške oblike infekcija najveća dnevna doza je 4 g.
Profilaksa bakterijskog endokarditisa 1 g (4 kapsule) eritromicina 1 sat prije stomatološkog zahvata, odnosno kirurškog zahvata u području gornjeg dijela dišnog sustava, a zatim 500 mg (2 kapsule) eritromicina 6 sati kasnije.
Profilaksa reumatske groznice 250 mg (1 kapsula) eritromicina svakih 12 sati.

Stariji bolesnici

Nije potrebna prilagodba doziranja.
Ako propustite uzeti dozu lijeka, treba je uzeti čim prije.
Ako je vrijeme za uzimanje sljedeće doze blizu, treba pričekati i tada uzeti lijek. U tom slučaju nije potrebno udvostručiti dozu.

Predoziranje

U slučaju predoziranja treba odmah prekinuti uzimanje lijeka i javiti se liječniku!
Simptomi predoziranja obuhvaćaju mučninu, povraćanje, bolove u epigastriju, gubitak sluha i proljev.
Terapija je simptomatska, uz uobičajene mjere za održavanje normalne funkcije organizma.

Mjere opreza

U slučaju reakcije preosjetljivosti pri uzimanju Eritromicin kapsula treba odmah prekinuti primjenu lijeka i obratiti se liječniku. Tijekom primjene Eritromicin kapsula može doći do superinfekcije rezistentnim sojevima bakterija i gljivica, naročito u dijabetičara. Ako do toga dođe, treba prekinuti primjenu lijeka. Kao i kod drugih antibiotika širokog spektra, rijetko su zabilježeni slučajevi pseudomembranoznog kolitisa.

Ponekad pri primjeni Eritromicin kapsula može doći do pojave reverzibilnog hepatotoksičnog učinka, sa ili bez žutice, pretežno u odraslih. To može biti praćeno simptomima kao što su: slabost, mučnina, povraćanje, bolovi u trbuhu i temperatura. U slučaju pojave navedenih simptoma treba odmah prekinuti primjenu lijeka i javiti se liječniku.

Kontraindikacije

Eritromicin kapsule ne smiju se primjenjivati u bolesnika preosjetljivih na eritromicin ili neki od pomoćnih sastojaka lijeka. Eritromicin kapsule se ne smiju primjenjivati istodobno s astemizolom, terfenadinom, cisapridom, pimozidom te ergotaminom i dihidroergotaminom.

Posebna upozorenja

Trudnoća

Eritromicin prolazi kroz placentu. Ne preporučuje se primjena Eritromicin kapsula u trudnoći, stoga što postoji povećani rizik nastanka reverzibilne hepatotoksičnosti.

Dojenje

Eritromicin se izlučuje u majčino mlijeko. Lijek se, prema odluci liječnika i uz odgovarajući oprez, može primjenjivati u dojilja. Bolesnici na antikoagulacijskoj terapiji

Pri primjeni Eritromicin kapsula u bolesnika koji istodobno uzimaju antikoagulanse potrebno je smanjiti dozu istih, zbog toga što primjena eritromicina pojačava njihov antikoagulacijski učinak. Bolesnici s mijastenijom gravis, odnosno porfirijom

U bolesnika s mijastenijom gravis, odnosno porfirijom ne preporučuje se primjena Eritromicin kapsula, stoga što može doći do pogoršanja spomenutih bolesti.

Nuspojave

Nuspojave eritromicina su relativno rijetke i obično blage naravi. Najčešće nuspojave eritromicina su one od strane probavnog sustava: bol u trbuhu, mučnina, povraćanje i proljev.

Ponekad može doći i do pojave poremećaja jetrene funkcije i hepatitisa sa ili bez kolestatske žutice. Vrlo rijetko su zabilježeni slučajevi hematoloških poremećaja te poremećaja funkcije bubrega, odnosno središnjeg živčanog sustava.

Rijetko može doći i do reverzibilnog oštećenja sluha (više od 4 g na dan), naročito u bolesnika koji uzimaju vrlo velike doze eritromicina, u starijih, kao i u bolesnika s poremećenom funkcijom bubrega. Ponekad se mogu javiti i reakcije preosjetljivosti karakterizirane osipom, svrbežom i urtikarijom, te vrlo rijetko anafilaktoidnom reakcijom. Ponekad se u bolesnika s produženjem QT intervala u anamnezi mogu javiti ventrikularne aritmije.

U slučaju nuspojave, treba se obratiti liječniku ili ljekarniku!

Interakcije

Prije primjene Eritromicin kapsula izvijestite liječnika o svim lijekovima koje koristite! Pri istodobnoj primjeni Eritromicin kapsula s nekim lijekovima može doći do pojave sljedećih nepoželjnih učinaka: astemizol i terfenadin (mogućnost nastanka opasnih aritmija), ergotamin i dihidroergotamin (akutni ergotizam), cisaprid, pimozid i klaritromicin (moguća pojava aritmija).

Uzimanje eritromicina zajedno s lijekovima koji se metaboliziraju istim putem kao eritromicin može uzrokovati povećanje njihove koncentracije u plazmi. Među te lijekove ubrajaju se: teofilin, bromokriptin, digoksin, karbamazepin, fenitoin, valproat, ciklosporin, takrolimus, alfentanil, dizopiramid, lovastatin, midazolam, triazolam, kinidin i varfarin. Pri istodobnoj primjeni s eritromicinom smanjuje se izlučivanje zopiklona što povećava njegove terapijske, odnosno toksične učinke.

Napomene

IME I ADRESA NOSITELJA ODOBRENJA / PROIZVOĐAČA

BELUPO lijekovi i kozmetika, d.d.
Ulica Danica 5
48 000 Koprivnica, Hrvatska

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4 / 5   4

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: eritromicin, Eritromicin uputstvo, eritromicin tablete, eritromicin antibiotik, eritromicin kapsule, eritromicin u trudnoci, eritromicin nuspojave, eritromicin 500, eritromicin lek, eritromicin tablete uputstvo, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu