Epiramat tablete – Uputa o lijeku

Proizvođač: Pliva
Samo na recept? DA

Skoči na:

» opis
» primjena
» doziranje
» mjere opreza
» napomene

Opis

ŠTO JE EPIRAMAT I ZA ŠTO SE KORISTI

EPIRAMAT se proizvodi u obliku filmom obloženih tableta s po 25, 50, 100 i 200 mg topiramata.

  • Ostali sastojci EPIRAMAT tableta su: laktoza-monohidrat, predželatinirani škrob, djelomice predželatinirani škrob, mikrokristalna celuloza, natrijev škrobni glikolat i magnezijev stearat, hipromeloza, polisorbat 80, talk, titanov dioksid (E171) , željezo-oksid, žuti (E172) i željezo-oksid, crveni (E172).

EPIRAMAT 25 mg tablete su bijele, okrugle, dvostrukoispupčene filmom obložene tablete, s oznakom TO na jednoj strani i oznakom 25 na drugoj.

EPIRAMAT 50 mg tablete su svijetložute, okrugle, dvostrukoispupčene filmom obložene tablete, s oznakom TO na jednoj strani i oznakom 50 na drugoj.

EPIRAMAT 100 mg tablete su žute, okrugle, dvostrukoispupčene filmom obložene tablete, s oznakom TO na jednoj strani i oznakom 100 na drugoj.

EPIRAMAT 200 mg tablete su žućkasto-ružičaste, okrugle, dvostrukoispupčene filmom obložene tablete, s oznakom TO na jednoj strani i oznakom 200 na drugoj.

Epiramat se isporučuje u pakiranjima po 60 filmom obložene tablete.

Epiramat pripada skupini lijekova koji se nazivaju antiepilepticima.
Bolest epilepsija počiva na privremeno povećanoj nadraženosti nekih živčanih stanica u mozgu.

ČUVANJE EPIRAMATA

Čuvati pri sobnoj temperaturi.Čuvati izvan dohvata i pogleda djece. Upamtite, ovaj je lijek propisan Vama.

Samo Vam ga liječnik Doktor. Ovlašteni praktikant medicine. može propisati. Nikada ga nemojte davati ikome drugome.  Lijek može naškoditi drugoj osobi čak i ako ima simptome jednake Vašima.

Kažite zdravstvenom osoblju da uzimate Epiramat. Na primjer, ako odete u bolnicu ili stomatologu.

Tablete nemojte uzimati

  • nakon isteka roka valjanosti otisnutog na ambalaži,
  • ako tablete ne izgledaju kao što je gore opisano.

Način izdavanja

samo na recept , u ljekarnama

Primjena

Za što se Epiramat koristi?

EPIRAMAT je lijek koji se upotrebljava u liječenje različith vrsta epilepsije, sam ili u kombinaciji s nekim drugim lijekovima.

Epiramat se upotrebljava kao jedini ili dodatni lijek u liječenju odraslih bolesnika i djece (2 godine ili stariji) sa parcijalnim konvulzijama ili sa generaliziranim toničko-kloničkim napadima.

EPIRAMAT se također koristi kao dodatni lijek u liječenju napada povezanih sa Lenox-Gastaut-ovim sindromom u odraslih i djece.

EPIRAMAT se koristi kao druga linija preventivnog liječenja migrenoznih glavobolja. Korist kod liječenja akutnih napadaja migrene do sada nije dokazana.

Doziranje

Doziranje i način primjene

Važno je da se pridržavate liječnikovih uputa o tome kada i kako uzimati ovaj lijek. Liječnik će Vam najprije proipsati malu dozu, koju će potom polako povećavati do one najmanje koja je nužna da se ostvari nadzor nad epilepsijom koju imate.

Epiramat se uzima dva puta na dan. Pola doze uzmite ujutro, pola navečer. Tablete se ne smiju razlamati.Tablete uvijek progutajte s mnogo vode. Tablete možete uzimati s hranom ili bez nje.

Ako propustite uzeti dozu, uzmite je čim se sjetite. No ako je već blizu vrijeme za uzimanje iduće doze, propuštenu dozu nemojte uzimati već tablete nastavite uzimati prema uobičajenu rasporedu.

Uzimanje lijeka nemojte naglo prekidati, a da se prethodno niste posavjetovali sa svojim liječnikom. Uvijek provjeravajte imate li dovoljno tableta i pazite da Vam ne ponestanu. Ako za liječenje epilepsije uzimate samo Epiramat

Kod odraslih liječenje započinje s 25 mg navečer, potom liječnik terapiju postepeno povećava do postizanja željenog djelovanja.

Kod djece starija od 7 godina liječenje započinje s nižom dozom koju liječnik potom svakih 1 – 2 tjedna postupno povećava dok se ne postigne željeno djelovanje. Ako za liječenje epilepsije uz Epiramat uzimate i druge antiepileptike

Kod odraslih liječenje započinje s dozom od 25 do 50 mg na dan (no liječnik Vam može propisati i manju dozu) koja se potom svakih 1
– 2 tjedna postupno povećava dok se ne postigne željeno djelovanje.

U djece starija od 2 godine liječenje započinje s nižom dozom koju liječnik potom svakih 1 – 2 tjedna postupno povećava dok se ne postigne željeno djelovanje. Ako uzimate Epiramat za spriječavanje migrene

Liječenje započinje s 25 mg navečer, potom liječnik terapiju postepeno povećava do postizanja željenog djelovanja. Ako i ne patite svaki dan od migrenskih glavobolja, važno je točno slijediti upute svog liječnika kako bi smanjili učestalost pojavljivanja migrenskih glavobolja.

Kod odraslih i mlade starijih od 16 godina uobičajeno doziranje iznosi 100 mg dnevno. Doza se raspoređuje na dva davanja (50 mg ujutro i 50 mg navečer).

Što učiniti ako se predozirate Epiramatom?

Ako greškom uzmete previše tableta, odmah se posavjetujte sa svojim liječnikom ili u hitnoj službi najbliže bolnice.

Mjere opreza

Nemojte uzimati ove tablete ako ste alergični na ikoji od sastojaka ovoga lijeka.

Svakako obavijestite svog liječnika:

  • ako ste trudni ili mislite da biste mogli biti trudni; možda ćete ipak moći uzimati Epiramat ako Vaš liječnik to ocijeni nužnim
  • ako dojite; Vaš liječnik može zatražiti da prestanete dojiti jer Epiramat može putem mlijeka ući u organizam Vašeg dojenčeta
  • ako imate ili ste imali bubrežne kamence ili bolest bubrega.
    Vaš liječnik može zatražiti da pijete više vode za vrijeme dok uzimate ovaj lijek.

Epiramat se obično ne smije davati djeci mlađoj od dvije godine. Svoga liječnika obavijestite o svim lijekovima koje uzimate, uključivši i one koje ste nabavili bez recepta, kao i o ostalim dijetetskim pripravcima i dodacima hrani, poput vitamina.

Osobito je važno da Vaš liječnik zna ako uzimate digoksin, hidroklorotiazid, metformin, pioglitazon, kontracepcijske pilule, amitriptilin, haloperidol, propranolol ili koji drugi antiepileptik, poput fenitoina ili karbamazepina.

Posebna upozorenja

Epiramat može prouzročiti da se osjećate manje budnim negoli inače. Prije negoli sjednete za upravljač motornog vozila ili stroja ili se budete bavili ikojom aktivnošću koja bi mogla biti opasna ako Vam je budnost smanjena, budite sigurni da znate kako Epiramat na Vas djeluje.

Uzimate li kontracepcijske pilule i Epiramat, a menstruacija Vam se promijeni (npr. nastupi li prekid krvarenja ili ono bude oskudno ili posve izostane), posavjetujte se sa svojim liječnikom.

Važno je da za vrijeme uzimanja Epiramata pijete mnogo tekućine, napose ako se bavite fizičkim aktivnostima, ili je vrijeme vruće.

Ako ste Vi ili netko od Vaših bliskih rođaka ikada imali bubrežne kamence, izloženi ste većoj opasnisti od stvaranja bubrežnih kamenaca, koji mogu prouzročiti jaku bol u slabinama (bočni dio leđa), a Epiramat može povećati tu opasnost.

Imate li problema s jetrom, o tome obavijestite svog liječnika prije negoli počnete uzimati Epiramat. Liječnik će Vam možda propisati manju dozu.

Ako previše gubite na tjelesnoj težini, ili ako dijete koje uzima Epiramat ne dobiva dovoljno na tjelesnoj težini, treba jesti više hrane.

Zablježeni su rijetki slučajevi iznenadnog zamućenja vida, boli i crvenila očiju u odraslih i u djece, obično na početku uzimanja Epiramata. To može uputiti na povišeni očni tlak (glaukom).

Pojave li se ikakvi simptomi na očima, napose tijekom prvih nekoliko tjedana liječenja, o tome morate odmah obavijestiti svog liječnika.

Posumnja li liječnik da imate povišeni očni tlak, savjetovati će Vam kako prestati uzimati Epiramat, a možda Vas uputi i specijalistu na liječenje očiju. Može se dogoditi da ćete ponovno morati posjetiti svog liječnika-specijalista, kako bi se osiguralo da je Vaša epilepsija pod nadzorom.

U rijetkim su slučajevima krvne pretrage pokazale porast kiselosti. Vaš će liječnik to pratiti, bude li nužno, i možda prilagoditi količinu Epiramata koju uzimate.

Kao i drugi antiepileptici, Epiramat može pojačati djelovanje alkohola. Preporučljivo je za vrijeme liječenja Epiramatom ne konzumirati alkohol.

Nuspojave

Kao i svi ostali lijekovi, i Epiramat može izazvati neke nuspojave.

Među najčešće nuspojave u djece i odraslih ubrajaju se:

  • glavobolje, promjene u načinu razmišljanja, uključivši otežanu koncentraciju, usporeno razmišljanje, smetenost i zaboravljivost; vrtoglavica, umor, pospanost, trnci, promjene rapoloženja, nervoza, tjeskoba, slabost, bol u trbuhu, osjećaj da Vam nije dobro, gubitak tjelesne težine, gubitak apetita, depresija, poteškoće sa spavanjem, utrnulost i poremećaji vida.

Među manje učestale nuspojave ubrajaju se:

  • agitacija, promjene osjeta okusa, bubrežni kamenci (mogu se očitovati prisutnošću krvi u mokraći, ili bolovima u donjem dijelu trbuha i u predjelu spolnih organa), problemi s koordinacijom, gubitak emocija, agresivno ponašanje, smanjeni broj crvenih krvni stanica, halucinacije, te promjene razmišljanja, osjećaja ili ponašanja, koje može postati smeteno.

U djece je, uz to, uočeno i pojačano stvaranje sline, promjene ponašanja i nesposobnost da budu mirna.

U rijetkim je slučajevima uočeno stvaranje krvnih ugrušaka u osoba koje su uzimale Epiramat. Nije, međutim, dokazano da je to bila posljedica uzimanja lijeka.

Bilo je i rijetkih slučajeva zamućenja vida i pojave boli u očima. Rijetko, i većinom u djece, bilo je slučajeva smanjenog znojenja, uglavnom pri obavljanju fizičkih aktivnosti ili pri velikoj vrućini.

Ako se pri uzimanju Epiramata pojave crvenilo ili znakovi pregrijavanja, treba se opustit na hladnom mjestu i piti mnogo tekućine. Bilo je i izvješća o rijetkim slučajevima pomisli na samoubojstvo.

Vrlo su rijetki slučajevi pojave kožnog osipa, mjehura po koži i ranica na ustima/očima. Dobijete li uz opisane pojave i visoku temperaturu ili se ne budete osjećali dobro, javite se odmah svome liječniku.

U nekoliko novorođenoh dječaka uočene su male promjene otvora mokraćne cijevi na vrhu penisa, nakon što su njihove majke u trudnoći uzimale Epiramat. Nije, međutim, dokazano da su te promjene bile prouzročene Epiramatom.

U osoba koje su uzimale Epiramat sam ili u kombinaciji s drugim lijekovima, uočene su promjene krvnih pretraga, koje pokazuju kako funkcionira jetra.

U vrlo rijetkim slučajevima bolesnici su imali problema s jetrom ili zatajenje jetre, kada su uz Epiramat uzimali i brojne druge lijekove.

U rijetkim su slučajevima krvne pretrage pokazale povećanje kiselosti.
Uočite li ikoju od gore navedenih nuspojava i počne li Vas ona ometati, postane li učestalija i/ili teža, posavjetujte se sa svojim liječnikom.

Uočite li ikoju nuspojavu koja ovdje nije navedena, obavijestite o tome svog liječnika ili ljekarnika.

Napomene

Nositelj odobrenja za stavljanje lijeka u promet

PLIVA Hrvatska d.d.Zagreb, Ulica grada Vukovara 49

Članak objavljen:

Saznajte više o epilepsiji u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: epiramat tablete, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu