Dulcolax čepići 10 mg (bisacodylum)

dulcolax cepici

Sadržaj upute o lijeku:

  1. Što su DULCOLAX čepići i za što se primjenjuju?
  2. Što morate znati prije početka primjene DULCOLAX čepića?
  3. Kako se primjenjuju DULCOLAX čepići?
  4. Moguće nuspojave.

Cijena Dulcolax čepića je 28.97 kuna.

Sastav

Djelatna tvar je bisakodil. Jedan čepić sadržava 10 mg bisakodila.

Pomoćna tvar: Tvrda mast (Witepsol W 45).

Farmaceutski oblik i sadržaj pakiranja

Čepíći- 6 čepića u aluminijskoj foliji (strip pakovanje), u kutiji

Farmakoterapijska skupina

Kontaktni laksativ

 

1. ŠTO SU DULCOLAX ČEPIĆI I ZA ŠTO SE PRIMJENJUJU?

DULCOLAX čepići sadrže 10 mg bisakodila.

DULCOLAX čepići su laksativno sredstvo koje se primjenjuje kod zatvora stolice, nazvanog začepljenjem ili opstipacijom. DULCOLAX čepići sadrže aktivnu tvar bisakodil. Ova tvar djeluje na sluznicu crijeva. Time se ubrzava peristaltika crijeva te pospješuje pražnjenje sadržaja crijeva. DULCOLAX čepići izravno utječu na sluznicu debelog crijeva, i to na njegov završni dio.

DULCOLAX čepiće možete kratkotrajno koristiti kod dugotrajnih ili kroničnih začepljenja.

Pod nadzorom liječnika DULCOLAX se primjenjuje i kod pripreme za dijagnostičke postupke (npr. rendgensko snimanje), u preoperativnom í postoperativnom liječenju kao i kod stanja koja zahtijevaju olakšanje pražnjenja crijeva.

2. ŠTO MORATE ZNATI PRIJE PRIMJENE DULCOLAX ČEPIĆA?

Kontraindikacije

Ne koristite DULCOLAX čepiće:

  • ako ste preosjetljivi na bisakodil ili neki od ostalih sastojaka (pomoćne tvari)
  • ako bolujete od ileusa, začepljenja crijevnog kanala, akutne upale crijeva, akutne upale unutrašnjosti stijenki ili kod pojava teške dehidracije.
  • ako se upravo prije primjene Dulcolax čepića pojavi nagla jaka bol u trbuhu koja može biti praćena mučninom i povraćanjem

Mjere opreza pri uporabi

Budite posebno oprezni s DULCOLAX čepićima 10 mg Navedeno doziranja se ne smije prekoračiti.

DULCOLAX čepiće se ne bi trebalo uzimati kao kontinuiranu dnevnu terapiju kroz dulje vrijeme. Ukoliko postoji potreba za svakodnevnom primjenom DULCOLAX čepića , potrebno je ispitati uzrok začepljenja te se preporučuje savjetovanje s liječnikom.

Dugotrajna neumjerena primjena može prouzročiti prenizak sadržaj kalija u krvi što može dovesti do slabosti mišića i osjećaja umora (hipokalemija), a može uzrokovati i oboljenje kore nadbubrežne žlijezde (sekundarni hiperaldosteronizam), bubrežne kamence, dugotrajni proljev, bol u trbuhu i oštećenja jetre.

Upotreba čepića može biti bolna i prouzročiti lokalnu iritaciju, prije svega kod bolesnika s ozljedama sluznice anusa (analne fisure) i ozljedama u otvoru rektuma (ulcerozni proktitis).

Prije nego primjenjujete Dulcolax čepiće, posavjetujte se sa svojim liječnikom.

Posavjetujte se s liječnikom ako se na Vas odnose neka od gore navedenih upozorenja ili su se mogla ranije odnositi na Vas.

Interakcije s drugim lijekovima i drugi oblici interakcija
DULCOLAX čepiće ne smijete istodobno koristiti s tabletama za pospješenje mokrenja” (diuretici) ili s homonimna koje luči kora nadbubrežne žlijezde (kortikosteoridi). Kod prevelike doze DULCOLAX čepića uz istodobnu upotrebu tableta za pospješenje mokrenja (diuretici) i hormona koje luči kora nadbubrežne žlijezde (adrenokortikoidi) može doći do poremećaja ravnoteže vode u tijelu.
Poremećaji ravnoteže vode u tijelu mogu dovesti do povećane osjetljivosti na određene srčane preparata (kardioglkozide).
Obavijestite svog liječnika ili ljekarnika o tome da li koristite druge lijekove ili ste ih nedavno koristili. To vrijedi i za lijekove koje možete dobiti bez recepta.

Posebna upozorenja

Trudnoća
Dosad nisu poznati podaci o pojavi nepoželjnih ili štetnih učinaka primjene DULCOLAX
čepića tijekom trudnoće. Prije uzimanja DULCOLAX čepića posavjetujte se sa svojim liječnikom ili ljekarnikom.

Dojenje
Iako nije poznato da aktivna supstanca prolazi u majčino mlijeko, ne preporučuje se dojenje uz istovremenu primjenu Dulcolax čepića.

Utjecaj na sposobnost upravljanja vozilima i strojevima

DULCOLAX čepići kod propisane primjene ne utječu na Vašu sposobnost upravljanja vozilima ili strojevima.

Tekst se nastavlja na idućoj stranici 1 2

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.88 / 5   16

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: dulcolax čepići, dulcolax, čepići za stolicu, dulcolax tablete cijena, dulkolaks čepići, dulkolaks, cepici za zatvor, cepici za probavu, dulcolax cijena, dulcolax čepići cijena, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu