Diazepam Jadran – upute o lijeku

diazepam tablete

Proizvođač:

Jadran Galenski laboratorij

Samo na recept?

DA

Primjena:

sedativ, anksiolitik

Skoči na
» opis
» primjena
» doziranje
» mjere opreza
» napomene

Opis

Sastav

1 tableta Diazepam JADRAN 2 mg sadržava 2 mg diazepama.
Pomoćne tvari: laktoza-monohidrat, škrob, boja marelice 03308.

1 tableta Diazepam JADRAN 5 mg sadržava 5 mg diazepama.
Pomoćne tvari: laktoza-monohidrat, škrob, boja E 172.

1 tableta Diazepam JADRAN 10 mg sadržava 10 mg diazepama.
Pomoćne tvari: laktoza-monohidrat, škrob, plava boja 01679.

Pakovanje

3 PVC/Al blistera s po 10 tableta.

Farmakoterapijska grupa i djelovanje

Diazepam je benzodiazepin koji pokazuje anksiolitičko, sedativno, hipnotičko, mišićno-relaksirajuće i antikonvulzivno djelovanje. U većim dozama može izazvati stanje slično anesteziji. U terapijskim dozama može iskazati blago depresivan učinak na respiratorni sustav i cirkulaciju. Ukoliko se lijek primjenjuje u terapijskim dozama i po preporuci liječnika, pokazuje široki terapijski potencijal, bez značajnijeg štetnog učinka.

Način i mjesto izdavanja

Izdaje se u ljekarnama na liječnički recept.

Rok valjanosti

Otisnut je na pakovanju. Lijek se ne smije upotrebljavati nakon isteka roka valjanosti.

Način čuvanja

Čuvati na suhom mjestu i na temperaturi ne višoj od 25°C, izvan dohvata djece.

Primjena

Terapijske indikacije

Diazepam se koristi u liječenju anksioznih stanja (napetost, uznemirenost, agresivnost, strah), za ublažavanje simptoma apstinencije od alkohola, kao dodatna terapija pri spazmima skeletne muskulature, kod neurovegetativne distonije, kao hipnotik za kratkotrajno liječenje nesanice, kod konvulzija (dodatak drugim antikonvulzivima u prevenciji epileptičkih napada), za smirenje bolesnika prije operativnog zahvata (u premedikaciji), u porodiljstvu (placenta previja, preeklampsija).

Doziranje

Doziranje mora biti individualno kako bi se izbjegla pretjerana sedacija, motorna ili mentalna usporenost.

Za kratkotrajno simptomatsko liječenje blagih do umjerenih anksioznih stanja uobičajena oralna doza diazepama je 2-10 mg 2-4 puta dnevno (za starije osobe ide pola doze). U liječenju nesanice primjenjuje se u dozi od 4-10 mg navečer prije spavanja. Dok kod nesanice udružene s anksioznosti se primjenjuje u dozi od 5-15 mg navečer prije spavanja.

Za simptomatsko liječenje sindroma sustezanja od alkohola diazepam se daje oralno u dozi od 10 mg 3-4 puta tijekom prvih 24 sata, a nakon toga se doza smanjuje na 5 mg 3-4 puta dnevno prema potrebi. Diazepam se koristi kao pomoćno sredstvo kod konvulzija i spazama muskulature u dozi od 2-10 mg 2-4 puta dnevno.

U premedikaciji prije kirurških zahvata daje se u dozi 10-20 mg za odrasle i i 0,1-0,2 mg/kg tjelesne težine za djecu 1-2 sata prije uvođenja u anesteziju.

Preporučeno trajanje terapije je oko 4-6 tjedna, a u iznimnim slučajevima duže, uz praćenje učinka i procjenu daljnje neophodnosti terapije.

Predoziranje

Simptomi

Moguća je pospanost, smetenost, usporeni refleksi, otežano disanje, hipotenzija, nejasan govor te poremećena koordinacija pokreta, koma. Liječenje
U slučaju predoziranja liječenje je simptomatsko.

Rijetko je potrebna mehanička ventilacija.

U večini slučajeva dovoljno je pratiti vitalne funkcije, isprati želudac i dati medicinski ugljen da se otkloni preostali lijek. U izuzetno teškim slučajevima (gubitak svih refleksa, kardiorespiratorna depresija, apneja, koma) može se primjeniti flumazenil, antagonist benzodiazepinskih receptora, dovodi do oporavka depresije središnjeg živčanog sustava, ali ne i depresije disanja.

Treba voditi računa da je primjena flumazenila povezana s rizikom javljanja konvulzivnih napadaja, posebno kod dugotrajnog uzimanja lijeka i kod predoziranja cikličkim antidepresivima. Benzodiazepini se vrlo slabo uklanjaju postupkom hemodijalize.

Tekst se nastavlja na idućoj stranici 1 2

Članak uređen:

Ocijenite članak

4.50 / 5   8

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: diazepam, Diazepan, diazepam tablete, diazepam djelovanje, diazepam jadran, diazepam 5mg, diazepan tablete, dijazepam tablete, dijazepan, dijazepam, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Diazepam Jadran – upute o lijeku

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje
  1. Moze li vase misljenje (sto bih vi ucinili da ste nedaj boze na mome mjestu), osijecam se prazno, naj slicnije bih opisao kao zrno prasine na vjetru ( osjecam kao da drugi upravlja samnom, umjesto mene [psiholog mi je dijagnosticiro maniju, depresiju, shizofreniju])
    Dali vi znate nacin kako da objasnim psihijatru sve to da mi adekvatno pomogne jer ja neznam kako dalje, kontam da jos godinu- dvije ovakvog zivota da cu se propucat..
    Taj paroksetin pijem 1 ujutro.. Ali ja sam si povecao dozu na svoju ruku na par puta dnevno al to mi ko vodu da sam popio..

  2. Dobar dan, imam 20 godina,obolio sam od anksioznosti i shizofrenije i meni je psihijatar uveo ljek paroksetin i napisao je na nalaz ovako: “u terapiju uvesti paroksetin i eventualno dijazepam” pa sad me zanima kako piti jer moj opci ljecnik mi je rekao da taj paroksetin pijem a ako zelim moze mi uvesti i dijazepam.. Psihijatar je rekao po potrebi a opci ljecnik da pijem uz taj i dijazepam.. Pa neznam sad kako da pijem.. Hvala na razumjevanju