Contral – upute o lijeku

Proizvođač:

Jadran Galenski laboratorij

Samo na recept?

DA

Primjena:

antihistaminik

Skoči na 
» opis
» primjena
» doziranje
» mjere opreza
» napomene

Opis

Sastav

1 tableta sadržava 10 mg loratadina.

Pomoćne tvari: laktoza-monohidrat, škrob.

Pakiranje

1 PVC/Al blister s 10 tableta, u kutiji.
3 PVC/Al blistera s 10 tableta, u kutiji.

Farmakoterapijska skupina i djelovanje

Loratadin se koristi kao antihistaminik za sustavnu primjenu. Osnovno je djelovanje loratadina izražena, dugotrajna antihistaminska aktivnost bez središnjega sedativnog ili antikolinergičnog učinka.

Način i mjesto izdavanja

Izdaje se na liječnički recept u ljekarni.

Rok valjanosti

Otisnut je na pakiranju. Lijek se ne smije upotrebljavati nakon isteka roka valjanosti.

Način čuvanja

Čuvati na suhom mjestu, izvan dohvata djece.

Primjena

Terapijske indikacije

Contral tablete indicirane su za liječenje simptoma sezonskog alergijskog rinitisa kao što su kihanje, iscjedak iz nosa, svrbež, te peckanje i nadraženost očiju. Također se primjenjuju za ublažavanje simptoma kod cjelogodišnjih alergija i drugih alergijskih dermatoloških poremećaja. Simptomi se vrlo brzo povlače nakon oralne primjene loratadina. Contral tablete su indicirane i za ublažavanje simptoma (osip, svrbež, urtikarija) kod idiopatske kronične urtikarije.

Doziranje

Contral se primjenjuje oralno, jedna tableta dnevno, kod odraslih i djece starije od 12 godina.

Predoziranje

Simptomi Pospanost, tahikardija i glavobolja zabilježeni su simptomi kod predoziranja.

Liječenje

Terapija je simptomatska. Potrebno je inducirati povraćanje, čak i ako postoji spontano povraćanje (sirup ipekakuane je preporučljiv, ukoliko nije dovoljna jedna doza, ponovi se nakon 15-20 minuta), ali ne u bolesnika s poremećajem svijesti. Potrebno je paziti da ne dođe do aspiracije sadržaja. Također, može se koristiti i aktivni medicinski ugljen. Ako je povraćanje neuspješno ili kontraindicirano, potrebno je provesti ispiranje želuca. Potrebno je nastaviti pratiti vitalne funkcije pacijenta.

Mjere opreza

Bolesnicima s poremećajem funkcije jetre ili oštećenjem bubrega treba smanjiti početnu dozu lijeka na 10 mg svaki drugi dan.

Kod djece mlađe od 12 godina primjena loratadina se ne preporučuje.

Kontraindikacije

Preosjetljivost na loratadin ili druge sastojke lijeka.

Posebna upozorenja

Trudnoća

Primjena loratadina u trudnoći preporučuje se samo u slučaju jasne indikacije, ako moguća dobit opravdava rizik za fetus.

Dojenje

Kako se loratadin izlučuje u majčinom mlijeku ne preporučuje se dojiljama, odnosno potrebno je procijeniti opravdanost primjene lijeka kod majke.

Utjecaj na sposobnost upravljanja vozilima i strojevima

Contral tablete u preporučenim dozama nemaju klinički značajan sedativan učinak na psihofizičke sposobnosti upravljanja motornim vozilima i strojevima.

Nuspojave

Contral pokazuje dobru opću podnošljivost. Contral tablete u preporučenim dozama nisu pokazale klinički važan sedativan ili antikolinergički učinak. Od drugih nuspojava koje se javljaju su: umor, mučnina, suhoća usta, glavobolja te alergijski simptomi poput osipa. Spontane nuspojave koje se javljaju vrlo rijetko su: alopecija (gubitak kose), anafilaksija, poremećaj funkcije jetre i supraventrikularna tahiaritmija.
O svakoj nuspojavi potrebno je obavijestiti liječnika ili ljekarnika.

Interakcije s drugim lijekovima

Primjena loratadina istovremeno s alkoholom nema potencirajući učinak. Istovremeno uzimanje s lijekovima koji imaju isti metabolički put kao i loratadin može djelovati potencirajuće tj. ubrzati metabolizam lijeka i smanjiti koncentraciju u plazmi, ili inhibitorno te tako povisiti koncentraciju lijeka u plazmi i rezultirati nuspojavama.

Cimetidin, eritromicin i ketokonazol, inhibiraju metaboličke enzime i povisuju koncentraciju loratadina u plazmi, ali ne dolazi do češćih nuspojava. Ostali lijekovi poznati kao inhibitori citokroma P450 jesu kinidin, flukonazol ili fluoksetin (antidepresiv).

Upotrebu Contral tableta treba prekinuti dva dana prije provođenja kožnih testova budući da loratadin može umanjiti pozitivnu ili izazvati lažno negativnu reakciju na pokazatelje dermatološke reaktivnosti.

Napomene

Proizvodi

“JADRAN” Galenski laboratorij d.d., Pulac bb, Rijeka, Hrvatska

Članak uređen:

Ocijenite članak

4.50 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: contral, contral tablete, contral tablete za alergiju, loratadin tablete, loratadin, contral forum, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Contral – upute o lijeku

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.