Brimonidin kapi za oko (2 mg) – Uputa o lijeku

Pažljivo pročitajte cijelu uputu prije nego počnete uzimati lijek!

 • Sačuvajte ovu uputu. Možda ćete ju trebati ponovno pročitati.
 • Ukoliko imate dodatnih pitanja, obratite se svom liječniku ili ljekarniku.
 • Ovaj je lijek propisan Vama. Nemojte ga davati drugima. Može im štetiti čak i ako imaju simptome jednake Vašima.
 • Ako primijetite bilo koju nuspojavu, potrebno je obavijestiti liječnika ili ljekarnika.

Sadržaj upute:

 1. Što su Brimonidin kapi za oko i za što se koriste
 2. Prije nego počnete uzimati Brimonidin kapi za oko
 3. Kako uzimati Brimonidin kapi za oko
 4. Moguće nuspojave
 5. Kako čuvati Brimonidin kapi za oko
 6. Dodatne informacije

1. Što su Brimonidin kapi za oko i za što se koriste

Brimonidin PharmaS 2 mg/ml kapi za oko se koriste za snižavanje očnog tlaka. Mogu se koristiti kao jedino liječenje, u slučaju kada su očne kapi iz skupine beta blokatora kontraindicirane, ili uz druge kapi za oči, kada jedan lijek nije dovoljan za snižavanje očnog tlaka, u liječenju glaukoma otvorenog kuta ili očne hipertenzije.

Djelatna tvar Brimonidin PharmaS 2 mg/ml kapi za oko je brimonidintartarat koji djeluje tako da smanjuje tlak u očnoj jabučici.

2. Prije nego počnete uzimati Brimonidin kapi za oko

Nemojte koristiti Brimonidin kapi za oko:

 • ako ste alergični (preosjetljivi) na brimonidintartarat ili bilo koji drugi sastojak lijeka
 • ako uzimate inhibitore monoamino-oksidaze (MAO) ili određene antidepresive (npr. triciklički antidepresivi i mianserin). Obavijestite liječnika ako koristite lijekove za depresiju.
 • ako dojite
 • u djece do 2 godine starosti.

Budite oprezni s lijekom Brimonidin kapi za oko:

Prije korištenja Brimonidin PharmaS 2 mg/ml kapi za oko potrebno je obavijestiti liječnika:

 • ako bolujete ili ste bolovali od depresije, smanjenih mentalnih sposobnosti, smanjenog dotoka krvi u mozak, srčanih problema, cirkulatornih smetnji u rukama ili nogama ili poremećaja krvnog tlaka
 • ako imate ili ste imali problema s bubrezima ili jetrom
 • ako biste lijek trebali davati djeci od 2 do 12 godina starosti jer se ne preporučuje primjena Brimonidin PharmaS 2 mg/ml kapi za oko za liječenje djece te dobne skupine

Uzimanje drugih lijekova s Brimonidin kapima za oko

Molimo obavijestite svojeg liječnika ili ljekarnika ako uzimate ili ste nedavno uzeli bilo koji drugi lijek, uključujući i lijekove koji se izdaju bez recepta.

Obavijestite liječnika ako uzimate neke od sljedećih lijekova:

 • lijekove protiv bolova, barbiturate, opijate, sedative, ili ako redovito konzumirate alkohol anestetike
 • lijekove za snižavanje krvnog tlaka ili za liječenje bolesti srca
 • lijekove koji utječu na metabolizam kao klorpromazin, metilfenidat i rezerpin
 • lijekove koji djeluju na isti receptor kao Brimonidin PharmaS 2 mg/ml kapi za oko, npr. izoprenalin i prazosin
 • inhibitore monoamino-oksidaze (MAO) i druge lijekove za liječenje depresije bilo koje druge lijekove nevezano uz vaše probleme s očima u slučaju da se promijenila doza ili režim uzimanja bilo kojeg drugog lijeka.

Sve navedeno može utjecati na liječenje Brimonidin PharmaS 2 mg/ml kapima za oko.

Trudnoća i dojenje

Zamolite liječnika ili ljekarnika za savjet prije uzimanja bilo kojeg lijeka. Obavijestite liječnika ako ste trudni ili planirate trudnoću. Brimonidin PharmaS 2 mg/ml kapi za oko se ne smiju upotrebljavati u razdoblju dojenja.

Upravljanje vozilima i strojevima

Brimonidin PharmaS 2 mg/ml kapi za oko mogu uzrokovati zamagljen ili poremećen vid, osobito noću ili u uvjetima smanjenog osvjetljenja. Brimonidin PharmaS 2 mg/ml kapi za oko također mogu u nekih bolesnika izazvati omamljenost ili umor. Ako primijetite neki od navedenih simptoma, ne vozite i ne upravljajte strojevima dok simptomi ne prođu.

Važne informacije o nekim pomoćnim sastojcima u Brimonidin kapi za oko

Konzervans benzalkonijev klorid može uzrokovati iritaciju očiju i promjenu boje mekih kontaktnih leća. Stoga treba izbjegavati kontakt Brimonidin PharmaS 2 mg/ml kapi za oko s mekim kontaktnim lećama. Ako nosite meke kontaktne leće, izvadite ih prije stavljanja kapi u oči i pričekajte 15 minuta nakon kapanja prije nego ih ponovno stavite.

3. Kako uzimati Brimonidin kapi za oko

Uvijek primjenjujte lijek onako kako vam je propisao Vaš liječnik. Ako niste sigurni kako primjenjivati lijek, upitajte za savjet svog liječnika ili ljekarnika.

Odrasli:

Preporučena doza je jedna kap Brimonidin PharmaS 2 mg/ml kapi za oko dva puta dnevno (svakih 12 sati) u oboljelo oko.

Djeca mlađa od 12 godina:

Brimonidin PharmaS 2 mg/ml kapi za oko se ne smiju upotrebljavati u djece mlađe od 2 godine. Brimonidin PharmaS 2 mg/ml kapi za oko se ne preporučuju za uporabu u djece od 2 do 12 godina.

Upute za primjenu

Prije primjene očnih kapi potrebno je oprati ruke. Na receptu liječnika je navedeno koliko kapi smijete upotrijebiti za svako oko. Ukoliko koristite druge očne kapi uz Brimonidin PharmaS 2 mg/ml kapi za oko, vremenski razmak između primjene jednih i drugih kapi mora biti 5 do 15 minuta.

Kod prvog otvaranja bočice potrebno je postupiti na opisani način:

Ove kapi za oči dolaze u bočici s navojnim zatvaračem (kapicom). Unutrašnjost kapice sadrži šiljak. Kapica je postavljena na bočicu na takav način da ne postoji kontakt između šiljka i vrha bočice. Da bi se bočica otvorila potrebno je zavrnuti zatvarač na bočici tako da su rub kapice i bočice potpuno poravnati.

U tom trenutku šiljak na kapici će probušiti vrh bočice i na taj način otvoriti bo čicu. Nakon što je bočica otvorena, odvrnite navojnu kapicu i maknite ju s bočice i kapi istisnite blagim pritiskom prema uputi u nastavku.

Kapi za oči primijenite na sljedeći način:

 1. Nagnite glavu prema natrag i gledajte u strop.
 2. Prislonite kažiprst na lice u području donje vjeđe i lagano povucite prema dolje dok ne nastane mali džepić.
 3. Iz bočice okrenute nadolje istisnite jednu kap u oko
 4. Zatvorite oko koje ste kapali i prstom pritisnite vjeđu u području kuta uz nos, tijekom 1 minute.

Vrškom bočice ne dodirujte oko, lice ili bilo koju drugu površinu.

Nakon uporabe čvrsto zatvorite bočicu.

Ako primjenite više Brimonidin kapi za oko nego što ste trebali

Odrasli

U odraslih osoba koje su ukapale više kapi nego što je propisano, javile su se reakcije koje su poznate nuspojave kod primjene kapi za oko koje sadrže brimonidintartarat.

U odraslih osoba koje su slučajno progutale otopinu kapi za oko koje sadrže brimonidintartarat zabilježen je pad krvnog tlaka, a u nekih bolesnika je nakon pada krvnog tlaka uslijedilo povećanje krvnog tlaka.

Djeca

Zabilježene su ozbiljne nuspojave u djece koja su slučajno progutala otopinu kapi za oko koje sadrže brimonidintartarat. Reakcije su se očitovale kao pospanost, tromost, snižena tjelesna temperatura, bljedilo kože i smetnje disanja. Ako se to dogodi, odmah potražite savjet liječnika.

Odrasli i djeca

U slučaju nehotičnog gutanja Brimonidin PharmaS 2 mg/ml kapi za oko ili ako ste upotrijebili više kapi nego što ste trebali odmah potražite savjet liječnika.

Ako ste zaboravili uzeti Brimonidin kapi za oko

Ako ste propustili uzeti dozu Brimonidin PharmaS 2 mg/ml kapi za oko, dozu morate nadoknaditi odmah kada to primijetite. U slučaju da je nastupilo vrijeme za sljedeću dozu, izostavlja se propuštena doza i slijedi uobičajeni postupak primjene lijeka.

Ako prestanete uzimati Brimonidin kapi za oko

Da bi bile djelotvorane Brimonidin PharmaS 2 mg/ml kapi za oko se moraju koristiti svaki dan. Nemojte prestati primjenjivati Brimonidin PharmaS 2 mg/ml kapi za oko dok Vam liječnik tako ne kaže.

U slučaju bilo kakvih nejasnoća ili pitanja u vezi s primjenom Brimonidin PharmaS 2 mg/ml kapi za oko obratite se svom liječniku ili ljekarniku.

4. Moguće nuspojave

Kao i svi drugi lijekovi, i Brimonidin PharmaS 2 mg/ml kapi za oko mogu izazvati nuspojave, no one se ne moraju pojaviti u svih osoba.

Sljedeće nuspojave mogu se pojaviti uz primjenu brimonidintartarata:

Nuspojave koje zahvaćaju oko:

 • Vrlo često: iritacija (nadražaj) oka (crvenilo oka, peckanje, bockanje, osjećaj stranog tijela u oku, svrbež, folikuli ili bijele točke na spojnici oka (rožnica; prozirna struktura vanjske očne ovojnice smještena u prednjem dijelu oka)), zamagljen vid, alergijska reakcija oka
 • Često: lokalna iritacija (nadražaj) oka (upala i otok vjeđa i spojnice, ljepljive oči, bolovi ili grebanje očiju), preosjetljivost na svjetlo, erozija (oštećenje) površine oka, promjena boje oka, suhoća oka, zamućenje rožnice (prozirne strukture vanjske očne ovojnice smještene u prednjem dijelu oka), poremećeni vid, upala rožnice
 • Vrlo rijetko: upala unutrašnjosti oka, smanjenje veličine zjenice
 • Nuspojave nepoznate učestalosti: svrbež očnih kapaka

Nuspojave koje zahvaćaju druge dijelove tijela:

 • Vrlo često: glavobolja, umor/omamljenost, suha usta
 • Često: omaglica, simptomi kao kod prehlade, probavne smetnje, opća slabost i poremećaj okusa
 • Manje često: opći simptomi alergije, depresija, palpitacije ili promjene brzine srčanih otkucaja, suhoća nosne sluznice
 • Rijetko: otežano disanje (kratkoća daha)
 • Vrlo rijetko: nesanica, nesvjestica, visoki ili niski krvni tlak
 • Nuspojave nepoznate učestalosti: kožne reakcije uključujući crvenilo, oticanje lica, svrbež, osip i proširenje krvnih žila

Ako primijetite bilo koju nuspojavu potrebno je obavijestiti liječnika ili ljekarnika.

5. Kako čuvati Brimonidin kapi za oko

Brimonidin PharmaS 2 mg/ml kapi za oko morate čuvati izvan pogleda i dohvata djece.

Nema posebnih uvjeta čuvanja.

Nemojte koristiti bočicu ako je zaštitni zatvarač oštećen ili slomljen prije prve uporabe. Bočicu treba baciti 28 dana nakon prvog otvaranja čak i ako je u bočici ostalo još otopine.

Brimonidin PharmaS 2 mg/ml kapi za oko se ne smiju upotrijebiti nakon isteka roka valjanosti navedenog na pakIRanju. Rok valjanosti se odnosi na zadnji dan navedenog mjeseca.

Nikada nemojte nikakve lijekove bacati u otpadne vode ili kućni otpad. Neiskorišteni lijek uvijek vratite svojem ljekarniku. Pitajte svog ljekarnika kako baciti lijekove koje više ne koristite. Ove će mjere pomoći u očuvanju okoliša.

6. Dodatne informacije

Što Brimonidin kapi za oko sadržavaju?

Djelatna tvar je brimonidintartarat. Jedan ml otopine sadrži: 2,0 mg brimonidintartarata, što odgovara 1,3 mg brimonidina.

Pomoćne tvari su:

 • benzalkonijev klorid; poli(vinilni alkohol); natrijev klorid; natrijev citrat; citratna kiselina hidrat; natrijev hidroksid; kloridna kiselina i voda za injekcije.

Kako Brimonidin kapi za oko izgledaju i kako su pakirane?

Bistra, bezbojna do svijetlo žuta otopina u plastičnoj bočici s nastavkom za kapanje i ljubičastim plastičnim zatvaračem.

Brimonidin PharmaS 2 mg/ml kapi za oko su dostupne u pakiranju od jedne bočice. Svaka bočica sadrži 5 ml otopine.

Napomene:

Ime i adresa nositelja odobrenja za stavljanje u promet gotovog lijeka

PharmaS d.o.o. Radnička cesta 47 10 000 Zagreb, Hrvatska

Ime i adresa proizvođača lijeka

PharmaS d.o.o. Radnička cesta 47 10 000 Zagreb, Hrvatska

Način i mjesto izdavanja lijeka

Na recept, u ljekarni.

Ovaj lijek se više ne proizvodi!
Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu