Belformin (500mg) – Uputa o lijeku

 1. Što je BELFORMIN i za što se koristi
 2. Prije nego počnete uzimati BELFORMIN
 3. Kako uzimati BELFORMIN
 4. Moguće nuspojave
 5. Kako čuvati BELFORMIN
 6. Dodatne informacije

1. Što je Belformin i za što se koristi

BELFORMIN tablete sadrže aktivnu tvar metformin hidroklorid. Metforminklorid pripada skupini lijekova nazvanih bigvanidi, koji se koriste u liječenju o inzulinu neovisne šećerne bolesti (šećerna bolest tipa 2) u odraslih, djece starije od 10 godina i u adolescenata.

Više o metforminu možete pročitati ovdje.

Inzulin je hormon koji se stvara u gušterači i koji omogućava da tijelo uzima glukozu (šećer) iz krvi. Tijelo koristi glukozu za stvaranje energije ili je pohranjuje za buduće potrebe.

Ako imate šećernu bolest, gušterača ne stvara dovoljno inzulina ili, pak, tijelo nije u stanju prikladno iskoristiti proizvedeni inzulin. Ovo dovodi do visoke razine glukoze u tijelu. Metformin pomaže u snižavanju glukoze u krvi na što normalnije vrijednosti.

BELFORMIN tablete koriste se za snižavanje povišene razine glukoze u krvi u bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2, a posebice u pretilih bolesnika koji propisanom dijetom i tjelovježbom nisu postigli zadovoljavajuću regulaciju šećera u krvi.

Odrasli

Liječnik propisuje BELFORMIN tablete same (monoterapija) ili u kombinaciji s drugim oralnim antidijabeticima, ili s inzulinom.

Djeca i adolescenti

Za djecu stariju od 10 godina i za adolescente, liječnik propisuje BELFORMIN tablete same (monoterapija) ili u kombinaciji s inzulinom.

2. Prije nego počnete uzimati Belformin tablete

Nemojte uzimati BELFORMIN tablete:

 • ako ste alergični (preosjetljivi) na metformin ili na neki od pomoćnih sastojaka lijeka
 • ako imate nekontroliranu šećernu bolest, primjerice hiperglikemiju (vrlo visoka razina glukoze u krvi) ili ketoacidozu. Ketoacidoza je poremećaj kada se tvari nazvane ketonska tijela sakupljaju u krvi. Simptomi uključuju bol u trbuhu, ubrzano i duboko disanje, pospanost i neuobičajeni voćni zadah iz usta.
 • ako imate tegobe s bubrezima
 • ako imate poremećenu funkciju bubrega zbog primjerice povećanog gubitka vode (dehidracija) kao posljedice dugotrajnog povraćanja ili teškog proljeva. Dehidracija dovodi do problema u radu bubrega, što može povećati rizik za pojavu laktacidoze (vidi Budite oprezni s BELFORMIN tabletama).
 • ako imate tešku infekciju, kao što je infekcija pluća, bronha ili bubrega. Teška infekcija dovodi do problema u radu bubrega, što može povećati rizik za pojavu laktacidoze (vidi Budite oprezni s BELFORMIN tabletama)
 • ako imate akutnu ili kroničnu bolest koja može smanjiti količinu kisika u tjelesnim tkivima (tkivna hipoksija); primjerice zatajivanje srca ili disanja, nedavno preboljeli srčani udar (infarkt miokarda), kolaps ili trauma (šok)
 • ako imate tegobe s jetrom, konzumirate veće količine alkoholnog pića ili patite od alkoholizma
 • ako dojite.

Obavezno zatražite savjet liječnika:

 • ako trebate ići na radiološku pretragu (RTG ili CT) s intravenskom injekcijom jodnog kontrastnog sredstva
 • ako trebate ići na kirurški zahvat.

Potrebno je određeno razdoblje prestanka primjene BELFORMIN tableta prije i nakon pretrage, odnosno zahvata. Liječnik će odrediti ima li potrebe da u međuvremenu uzimate neki drugi lijek. Bitno je da točno slijedite upute liječnika.

Budite oprezni s BELFORMIN tabletama

Pri liječenju BELFORMIN tabletama presudna je uredna bubrežna funkcija jer postoji rizik od razvoja hiperaciditeta (pretjerane kiselosti) krvi i pojave simptoma laktacidoze. Laktacidoza nastaje zbog nakupljanja mliječne kiseline koja je inače najvećim dijelom pod regulacijom bubrega. Simptomi laktacidoze uključuju povraćanje, bol u trbuhu s grčevima u mišićima, općom slabošću i osjećajem teškog umora te otežanim disanjem. Ako se pojave navedeni simptomi, potrebno je hitno liječenje. Odmah prestanite s uzimanjem BELFORMIN tableta te se javite liječniku.

BELFORMIN primijenjen sam ne izaziva hipoglikemiju (niska razina šećera u krvi). Međutim, određeni rizik za pojavu hipoglikemije postoji ako metformin uzimate s ostalim lijekovima za liječenje šećerne bolesti koji mogu uzrokovati hipoglikemiju (npr. sulfonilureja, inzulin). Ako osjetite simptome hipoglikemije kao što je slabost, omaglica, pojačano znojenje, ubrzani otkucaji srca, smetnje vida i poremećaj koncentracije, u pravilu si možete pomoći tako da pojedete ili popijete nešto što sadrži šećer.

Ako se nešto od gore navedenog odnosi na Vas ili, pak, niste sigurni, javite se svom liječniku.

Uzimanje drugih lijekova s BELFORMIN tabletama

Obavijestite svog liječnika o svim lijekovima koje uzimate ili ste nedavno uzimali, uključujući i one koje ste kupili bez recepta. Ukoliko ste zaprimljeni u bolnicu, obavijestite nadležnog liječnika da uzimate BELFORMIN tablete kao i o bilo kojim drugim lijekovima koje uzimate.

Ako zbog radiološke pretrage (RTG, CT) trebate dobiti intravensku injekciju kontrastnog sredstva koje sadrži jod, potrebno je prestati s uzimanjem BELFORMIN tableta određeno razdoblje prije i nakon pretrage (vidi gore Obavezno zatražite savjet liječnika).

Tijekom terapije održavanja BELFORMIN tabletama, početak i prestanak uzimanja nekog drugog lijeka može utjecati na regulaciju šećera u krvi.

Osobito je bitno da obavijestite liječnika ili farmaceuta ako uzimate ili ste nedavno uzimali sljedeće lijekove:

 • kortikosteroidi (npr. prednizon)
 • određeni lijekovi za liječenje povišenog krvnog tlaka (ACE inhibitori kao što je kaptopril ili enalapril)
 • lijekovi koji pojačavaju mokrenje (diuretici, npr. furosemid)
 • određeni lijekovi za liječenje bronhijalne astme (beta-agonisti, npr. salbutamol)
 • jodna kontrastna sredstva
 • lijekovi koji sadrže alkohol.

Uzimanje hrane i pića s BELFORMIN tabletama

Konzumacija alkoholnog pića tijekom liječenja BELFORMIN tabletama povećava mogućnost hipoglikemije (niska razina šećera u krvi) i laktacidoze. Zato je potrebno izbjegavati konzumaciju alkoholnog pića tijekom primjene BELFORMIN tableta.

Trudnoća i dojenje

Pitajte svog liječnika ili ljekarnika za savjet prije nego počnete koristiti bilo koji lijek.

U žena sa šećernom bolešću koje su trudne ili planiraju trudnoću, ne preporučuje se primjena BELFORMIN tableta. Umjesto toga potrebno je uzimati inzulin kako bi se razina glukoze u krvi održavala što bliže normalnim vrijednostima. Obavijestite liječnika ako ste trudni ili planirate trudnoću kako biste prešli na liječenje inzulinom.

Ako dojite, ne smijete uzimati BELFORMIN tablete (vidi Nemojte uzimati BELFORMIN tablete).

Upravljanje vozilima i strojevima

Metformin primijenjen sam (monoterapija) ne uzrokuje pad šećera u krvi (hipoglikemija) pa stoga nema utjecaj na sposobnost upravljanja vozilima niti strojevima.

Uzimanje metformina u kombinaciji s lijekovima iz skupine sulfonilureje, s inzulinom ili drugim lijekovima za šećernu bolest, može izazvati pretjerani pad razine šećera u krvi pa stoga može utjecati na sposobnost upravljanja vozilima i strojevima, odnosno na sigurnost pri radu.

Simptomi hipoglikemije uključuju slabost, omaglicu, pojačano znojenje, ubrzano lupanje srca, smetnje vida i poremećaj koncentracije. U slučaju pojave ovih simptoma nemojte voziti niti upravljati strojevima.

3. Kako uzimati Belformin tablete

Važno je da uzimate lijek prema uputama liječnika. Ako niste sigurni kako trebate uzimati ovaj lijek, zatražite savjet svog liječnika ili ljekarnika.

Metformin ne može zamijeniti prednosti zdravog načina života. Pridržavajte se savjeta vezanih uz prehranu te redovno vježbajte.

Dozu BELFORMIN tableta određuje liječnik u skladu s razinom šećera u krvi.

Uzimajte tablete tijekom ili nakon obroka s dovoljno tekućine.

Tablete ne smijete žvakati.

U slučaju ako uzimate 2 ili više tableta na dan, raspodijelite ih tijekom dana. Primjerice, jedna tableta tijekom ili nakon doručka, a druga tableta tijekom ili nakon večere.

BELFORMIN 100 mg tableta ima razdjelni urez koji omogućava lomljenje tablete na dva dijela pri čemu se osigurava da jedna polovica tablete sadrži 500 mg.

Razgovarajte s liječnikom ako mislite da je doza lijeka prevelika ili premala.

Doziranje u odraslih

Uobičajena početna doza je 500 mg ili 850 mg metformina, dva ili tri puta na dan. Najveća dnevna doza je 3000 mg metformina, podijeljeno u 3 doze.

Doziranje u djece starije od 10 godina i u adolescenata

Uobičajena početna doza je 500 mg ili 850 mg jedan put na dan. Doziranje može biti povećano do najveće preporučene doze od 2000 mg metformina na dan, podijeljeno u 2 ili 3 doze. Liječenje djece između 10 i 12 godina preporučuje se jedino pod strogim nadzorom liječnika zbog ograničenog iskustva o primjeni lijeka u toj životnoj dobi.

Nadzor liječenja

Liječnik će prilagoditi dozu lijeka ovisno o razini šećera u krvi. Potrebna je redovna liječnička kontrola. Ovo je posebice važno u djece i adolescenata ili ako ste starija osoba.

Najmanje jednom godišnje potrebna je kontrola funkcije bubrega. Češće kontrole potrebne su ako ste starija osoba ili imate poremećaj funkcije bubrega.

Ako uzmete više BELFORMIN tableta nego što ste trebali

Ako uzmete previše BELFORMIN tableta, odmah se obratite svom liječniku ili u najbližu zdravstvenu ustanovu. Sa sobom ponesite tablete ili ovu uputu kako bi zdravstveno osoblje znalo koji ste lijek uzeli. Prevelike doze lijeka ne izazivaju hipoglikemiju ali povećavaju rizik za hiperaciditet krvi koji je uzrokovan mliječnom kiselinom (laktacidoza). Simptomi ranog hiperaciditeta su slični nuspojavama metformina koje zahvaćaju probavni sustav, npr. mučnina, povraćanje, proljev i bol u trbuhu. U težim je slučajevima također moguća pojava bolova i grčeva u mišićima, nekontrolirano izrazito ubrzano disanje, kao i gubitak svijesti te koma. Simptomi se mogu razviti unutar nekoliko sati i zahtijevaju hitno bolničko liječenje.

Ako ste zaboravili uzeti BELFORMIN tablete

Ako ste propustili uzeti jednu dozu BELFORMIN tableta, učinite to u vrijeme sljedeće doze lijeka te se ubuduće pridržavajte propisanog načina uzimanja lijeka. Nikada nemojte uzeti dvije doze lijeka odjednom da biste nadoknadili propuštenu dozu.

Ako prestanete uzimati BELFORMIN tablete

Ako prestanete s uzimanjem BELFORMIN tableta, budite svjesni da postoji rizik od nekontroliranog povećanja razine šećera u krvi te od dugotrajnih posljedica šećerne bolesti kao što je oštećenje očiju, bubrega i krvnih žila.

U slučaju bilo kakvih nejasnoća ili pitanja u vezi s primjenom BELFORMIN tableta, obratite se svom liječniku ili ljekarniku.

4. Moguće nuspojave

Kao i svi drugi lijekovi BELFORMIN tablete mogu izazvati nuspojave.

Većina nuspojava su blage do umjerene težine te općenito nestaju u nastavku liječenja nakon nekoliko dana do nekoliko tjedana.

Vrlo često (pojavljuju se u više od jednog od 10 bolesnika):

 • želučane tegobe
 • mučnina
 • povraćanje
 • proljev
 • bol u trbuhu
 • gubitak apetita.

Ove su nuspojave najčešće prisutne na početku liječenja. Kako bi se izbjegle, preporučuje se da raspodijelite dnevnu dozu lijeka u više manjih doza tijekom dana te da tablete uzimate sa ili odmah nakon obroka. Ako i dalje imate ove simptome, prestanite uzimati lijek te se javite liječniku.

Često (pojavljuju se u više od jednog od 100 bolesnika):

 • metalni okus u ustima.

Vrlo rijetko (pojavljuju se u manje od jednog od 10 000 bolesnika):

 • Ovo je vrlo rijetka ali opasna nuspojava osobito ako imate oslabljenu funkciju bubrega. Ova nuspojava zahtjeva hitno liječenje. Simptomi laktacidoze su povraćanje, bol u trbuhu s grčevima u mišićima, općom slabošću i osjećajem teškog umora te otežanim disanjem. U slučaju pojave ovih simptoma, odmah prestanite s uzimanjem lijeka te se javite liječniku.
 • kožni osip (uključujući crvenilo, svrbež, urtikariju ili koprivnjaču)
 • pad razine vitamina B12. Nakon nekog vremena manjak vitamina može izazvati pojavu anemije, bolove u ustima ili jeziku te mogući osjećaj obamrlosti ili žarenja u rukama i nogama.

Nepoznato (na temelju dostupnih podataka nemoguće je odrediti učestalost nuspojave):

 • odstupanja u testovima jetrene funkcije ili hepatitis (upala jetre s pojavom umora, gubitka apetita, smanjenom tjelesnom masom, sa ili bez žute boje kože i bjeloočnica).

U slučaju pojave ovih simptoma, prestanite uzimati lijek.

Djeca i adolescenti

Ograničeni podaci u djece i adolescenata pokazuju na sličnu vrstu i težinu neželjenih reakcija kao i u odraslih osoba.

Ako primijetite bilo koju nuspojavu, potrebno je obavijestiti liječnika ili ljekarnika.

5. Kako čuvati Belformin tablete

BELFORMIN tablete morate čuvati izvan dohvata i pogleda djece.

Za BELFORMIN 500 mg i 850 mg tablete nema posebnih mjera pri čuvanju lijeka. BELFORMIN 1000 mg tablete: čuvati pri temperaturi do 25°C na suhom mjestu. Lijek se ne smije primijeniti nakon isteka roka valjanosti navedenog na pakovanju.

Lijekovi se ne smiju odlagati putem kućnih otpadnih voda ili kućnog otpada. Pitajte ljekarnika kako odlagati lijekove koje više ne trebate. Takvim ponašanjem čuvamo naš okoliš.

6. Dodatne informacije

Što BELFORMIN tableta sadrži

Djelatna tvar je metforminklorid.

BELFORMIN 500 mg filmom obložene tablete: jedna filmom obložena tableta sadržava 500 mg metforminklorida.

BELFORMIN 850 mg filmom obložene tablete: jedna filmom obložena tableta sadržava 850 mg metforminklorida.

BELFORMIN 1000 mg filmom obložene tablete: jedna filmom obložena tableta sadržava 1000 mg metforminklorida.

Pomoćne tvari:

BELFORMIN 500 i 850 mg tablete

Tabletna jezgra: natrijev škroboglikolat, vrste A; povidon; kukuruzni škrob; magnezijev stearat; silicijev dioksid, koloidni, bezvodni.

Film ovojnica: hipromeloza; makrogol; talk; boja titanijev dioksid (E171); propilenglikol.

BELFORMIN 1000 mg tablete

Tabletna jezgra: povidon; magnezijev stearat

Film ovojnica: hipromeloza; makrogol; polietilenglikol.

Kako BELFORMIN tableta izgleda i sadržaj pakovanja

BELFORMIN 500 mg tablete su bijele do gotovo bijele, okrugle, bikonveksne, filmom obložene tablete ukošenih rubova s utisnutom oznakom „500“ na jednoj strani i bez oznake na drugoj. BELFORMIN 850 mg tablete su bijele do gotovo bijele, okrugle, bikonveksne, filmom obložene tablete ukošenih rubova s utisnutom oznakom „850“ na jednoj strani i bez oznake na drugoj.

BELFORMIN 1000 mg tablete su bijele bikonveksne, filmom obložene tablete, u obliku kapsule, s razdjelnim urezom na obje strane.

BELFORMIN 500 mg tablete: 100 (10×10) tableta u PVC/PVDC/Al blisteru, u kutiji. BELFORMIN 850 mg tablete: 30 (3×10) tableta u PVC/PVDC/Al blisteru, u kutiji.

120 (12×10) tableta u PVC/PVDC/Al blisteru, u kutiji. BELFORMIN 1000 mg tablete: 30 (3×10) tableta u PVC/PVDC/Al blisteru, u kutiji.

120 (12×10) tableta u PVC/PVDC/Al blisteru, u kutiji.

Način i mjesto izdavanja lijeka

Na recept, u ljekarni.

Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: BELFORMIN, belformin 500, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Belformin (500mg) – Uputa o lijeku

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.