Alendor tablete (70 mg) – Uputa o lijeku

 

 • Molimo Vas da prije nego što počnete uzimati lijek pažljivo pročitate ovu uputu.
 • Uputu sačuvajte jer će te ju vjerojatno željeti ponovno čitati.
 • U ovoj su uputi sadržane važne informacije o lijeku Alendor 70 mg tablete.
 • Ukoliko o svojoj bolesti ili o lijeku koji uzimate, želite saznati nešto više, obratite se liječniku ili ljekarniku.
 • Ovaj lijek je propisan Vama. Nemojte ga davati drugim osobama. Može im naštetiti, čak i onda ako su njihovi simptomi isti kao i Vaši.
 • Ako primijetite bilo koju nuspojavu potrebno je obavijestiti liječnika ili ljekarnika.

Sadržaj upute:

 1. Što su Alendor tablete i za što se koriste
 2. Prije nego počnete uzimati Alendor tablete
 3. Kako uzimati Alendor tablete
 4. Moguće nuspojave
 5. Kako čuvati Alendor tablete
 6. Dodatne informacije

1. Što su Alendor tablete i za što se koriste

Alendor tablete pripadaju skupini nehormonskih lijekova koji se nazivaju bifosfonati. Alendronatna kiselina pomaže izgradnji kosti te se koristi u liječenju osteoporoze (smanjenje gustoće kostiju) kod žena koje su u postmenopauzi. Ovaj lijek također smanjuje rizik od prijeloma kralježaka i kuka.

Osteoporoza slabi koštani sustav. Jajnici nakon menopauze prestaju stvarati ženski spolni hormon estrogen. Zbog toga se koštana masa smanjuje i koštani sustav slabi. Što ranije u žene nastupi menopauza, to je opasnost od osteoporoze veća.

Osteoporoza je podmukla bolest koja se često javlja bez simptoma. Ako se ne liječi, osteoporoza obično dovodi do prijeloma kuka, kralješnice i šaka. Premda su prijelomi obično bolni, prijelomi kralješnice mogu proći nezamijećeno, dok ne izazovu smanjenje visine tijela. Prijelomi su mogući tijekom obavljanja svakodnevnih aktivnosti, npr. pri podizanju teškog tereta. U osoba s osteoporozom prijelome mogu uzrokovati i događaji koji obično ne izazivaju povrede, npr. pad.

Kako se osteoporoza može liječiti/spriječiti?

Osteoporoza se može liječiti i nikada nije prekasno za započinjanje terapije. Alendor tablete ne samo da sprječavaju gubitak kosti, već pomažu izgraditi kosti koja je izgubljena.

Istovremeno s terapijom Alendor tabletama Vaš liječnik vam može predložiti i korisne promjene stila života kojima se može poboljšati liječenje:

 • Prestanak pušenja. Pušenje najvjerojatnije povećava brzinu gubitka kosti te može povećati rizik za frakture kostiju.
 • Vježbanje. Kao i mišići, kosti trebaju vježbanje da bi ostale jake i zdrave. Posavjetujte se sa svojim liječnikom prije započinjanja programa vježbanja.
 • Uravnotežena prehrana. Vaš liječnik će vam dati savjet o prehrani te o potrebnim dodatcima prehrani.

2. Prije nego počnete uzimati Alendor tablete

Ne uzimajte Alendor tablete:

 • Ako ste alergični (preosjetljivi) na alendronatnu kiselinu ili na bilo koji sastojak lijeka.
 • Ako imate ili ste imali bilo kakve patološke promjene (smetnje) jednjaka, kao što su suženje jednjaka ili otežano gutanje.
 • Ako niste u stanju stajati ili sjediti uspravno najmanje 30 minuta. Ako Vam je liječnik rekao da imate smanjenu razinu kalcija u krvi.

Alendor tablete se ne smiju davati djeci.

Budite oprezni s Alendor tabletama:

 • Ako imate poteškoća s gutanjem ili probavom.
 • Ako imate Barrett-ov jednjak (stanje povezano s promjenama u stanicama donje trećine jednjaka)
 • Ako imate upalu želuca (gastritis) ili dvanaesnika.
 • Ako ste imali operacijski zahvat na želucu (ne uključivši piloroplastiku – zahvat u kojem se izlaz iz želuca širi) ili jednjaku u zadnjih godinu dana.
 • Ako imate vrijed (čir) na želucu ili druge probavne smetnje.
 • Ako imate problema s bubrezima.
 • Ako imate bilo kakvih problema s desnima.
 • Ako planirate stomatološki zahvat vađenja zuba.
 • Ako imate niske razine kalcija u krvi.
 • Ako imate bilo kakve alergije.

Prije nego počnete uzimati Alendor tablete, važno je da kažete Vašem liječniku:

 • Ako imate karcinom (rak).
 • Ako primate ili ćete primati kemoterapiju ili radioterapiju.
 • Ako uzimate steroide.
 • Ako niste bili dulje vrijeme kod stomatologa.
 • Ako imate bolest desni

Uzimanje drugih lijekova s Alendor tabletama

Molimo Vas da obavijestite Vašeg liječnika ili ljekarnika ako uzimate, ili ako ste nedavno uzimali neke druge lijekove, uključujući i one koje ste dobili bez recepta.

Ne uzimajte druge lijekove u isto vrijeme kad uzimate Alendor tablete. Ako morate uzeti drugi lijek treba proći najmanje 30 minuta između uzimanja Alendor tableta i drugih lijekova.

Vjerojatno je da će pripravci kalcija, antacidi (lijekovi za neutralizaciju želučane kiseline) i drugi lijekovi koji se uzimaju na usta utjecati na apsorpciju Alendor tableta ako se uzimaju u isto vrijeme. Stoga je važno da slijedite dolje navedene upute o uzimanju Alendor tableta.

Uzimanje hrane i pića s Alendor tabletama

Tablete trebate uzeti na prazan želudac zbog toga što hrana i piće (uključujući mineralnu vodu) mogu smanjiti učinkovitost lijeka. Tablete morate uzeti najmanje 30 minuta prije uzimanja prvog jela.

Djeca i adolescenti

Alendor tablete se ne smiju davati djeci mlađoj od 18 godina.

Trudnoća i dojenje

Alendor tablete ne smijete uzimati ako ste trudni ili ako dojite.

Upravljanje vozilima i rad na strojevima

U nekim slučajevima Alendor tablete mogu uzrokovati nuspojave koje mogu utjecati na upravljanje vozilima i rad na strojevima (zamućeni vid, omaglica, ozbiljna bol u kostima, mišićima ili zglobovima). Odgovor pojedinaca na uzimanje alendronatne kiseline može biti različit.

Alendor tablete sadrže laktozu. Ako vam je liječnik rekao da imate bolest nepodnošenja nekih šećera, prije nego što počnete uzimati ovaj lijek, posavjetujte se sa svojim liječnikom.

3. Kako uzimati Alendor tablete?

Alendor tablete se uzimaju jednom tjedno.

Vaš liječnik će odrediti koja je doza lijeka prikladna za Vas. Uzimajte lijek točno onako kako Vam je rekao liječnik, odnosno kako je to opisano u ovoj uputi. Ako u nešto niste sigurni, upitajte o tome svog liječnika ili ljekarnika.

Slijedeće upute su jako važne jer osiguravaju učinkovitost liječenja i smanjuju vjerojatnost za potencijalno oštećenje jednjaka.

Izaberite jedan dan u tjednu (dan koji vam najviše odgovara) kada ćete uzimati tabletu. Svaki tjedan treba uzeti tabletu na isti dan.

Tabletu treba uzeti na prazan želudac odmah nakon ustajanja iz kreveta.

Tabletu treba progutati s punom čašom obične vode. Tablete se ne smiju uzimati s čajem, kavom, mineralnom vodom niti sokom

Nakon što ste uzeli tabletu morate pričekati da prođe najmanje pola sata prije uzimanja jela, pića ili bilo kojih drugih lijekova, čak i onih koji se kupuju bez recepta. Ove tablete su učinkovite isključivo ako se uzimaju na prazan želudac.

Tabletu progutajte cijelu. Ne smijete je žvakati niti topiti u ustima.

Nakon što ste uzeli tabletu, ne smijete leći. Morate ostati u uspravnom položaju (sjedeći, stojeći ili hodajući) najmanje 30 minuta nakon što ste uzeli tabletu.

Ne uzimajte tabletu prije spavanja ili prije nego što ustanete iz kreveta.

Ako se prilikom uzimanja tableta jave bol, poteškoće pri gutanju, bol u prsima ili žgaravica, prestanite uzimati tablete i javite se liječniku.

Uobičajeno doziranje je jedna Alendor tableta jednom tjedno.

Ako uzmete više Alendor tableta nego što ste trebali

Ako Vi, netko drugi ili dijete proguta više tableta, odmah morate kontaktirati bolnicu ili liječnika. Popijte punu čašu mlijeka i ostanite u uspravnom položaju. Predoziranje može uključiti slijedeće simptome: bolni mišićni grčevi, umor, slabost, iscrpljenost i uznemirenost.

Također može doći do oslabljene probave i bolne upale u gornjem dijelu probavnog sustava.

Ako ste zaboravili uzeti Alendor tablete

Zaboravite li tabletu, uzmite jednu tabletu iduće jutro, nakon propuštene doze. Ne smijete uzeti dvije tablete u istome danu i morate se vratiti uobičajenom doziranju od jedne tablete na tjedan, onoga dana kako je prethodno dogovoreno.

U slučaju bilo kakvih nejasnoća ili pitanja u vezi s primjenom Alendor tableta obratite se svom liječniku ili ljekarniku.

Tekst se nastavlja na idućoj stranici 1 2

Članak uređen:

Saznajte više o menopauzi u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Alendor tablete (70 mg) – Uputa o lijeku

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.