Aglurab tablete (500/850/1000 mg) – Uputa o lijeku

Pažljivo pročitajte ovu uputu prije nego počnete uzimati Aglurab.

 • Sačuvajte uputu. Možda ćete ju htjeti ponovo pročitati.
 • Ako imate dodatna pitanja, obratite se svom liječniku ili ljekarniku.
 • Ovaj lijek prepisan je Vama osobno. Ne smijete ga davati drugima. Može im štetiti čak i ako su njihovi simptomi slični Vašima.
 • Ako neka od nuspojava postane ozbiljna ili ako primijetite nuspojavu koja nije ovdje navedena, obavijestite svog liječnika ili ljekarnika.

U ovoj uputi možete pročitati:

 1. Što je Aglurab i za što se koristi?
 2. Što morate znati prije nego počnete uzimati Aglurab
 3. Kako uzimati Aglurab?
 4. Moguće nuspojave
 5. Kako čuvati Aglurab?
 6. Sadržaj pakiranja i druge informacije

1. Što je Aglurab i za što se koristi?

Aglurab sadrži metformin, lijek za liječenje šećerne bolesti. Pripada grupi lijekova koji se nazivaju bigvanidi. Više o metforminu možete pročitati ovdje.

Inzulin je hormon koji luči žlijezda gušterača, što tijelu omogućuje korištenje glukoze (šećera) iz krvi. Vaše tijelo koristi glukozu za proizvodnju energije ili je sprema za buduće potrebe.

Ako imate šećernu bolest (diabetes mellitus), Vaša gušterača ne proizvodi dovoljno inzulina ili Vaše tijelo ne može pravilno koristiti proizvedeni inzulin. To dovodi do porasta razine glukoze u krvi. Aglurab pomaže sniženju razine glukoze u Vašoj krvi na normalne vrijednosti.

Ako ste odrasla osoba s prekomjernom tjelesnom težinom, uzimanje Agluraba kroz dulji vremenski period može smanjiti rizik za komplikacije povezane sa šećernom bolešću. Aglurab ima utjecaj na održavanje stabilne tjelesne težine ili njen umjeren gubitak.

Aglurab se koristi kod liječenja šećerne bolesti tipa 2 (također nazvana „šećerna bolest neovisna o inzulinu“), posebno u bolesnika s prekomjernom tjelesnom težinom, kada samo dijeta i tjelesna aktivnost ne mogu dovesti do odgovarajuće kontrole glukoze u krvi. Posebno je pogodan za primjenu kod bolesnika s povećanom tjelesnom težinom.

Odrasli mogu uzimati Aglurab sam za sebe ili u kombinaciji s drugim lijekovima za liječenje šećerne bolesti (lijekovima koji se uzimaju oralnim putem ili inzulinom).

Djeca starija od 10 godina i adolescenti mogu uzimati Aglurab sam ili u kombinaciji s inzulinom.

2. Što morate znati prije nego počnete uzimati Aglurab

Nemojte uzimati Aglurab:

 • ako ste alergični (preosjetljivi) na metformin ili neku od pomoćnih tvari u lijeku (pogledajte „Što Aglurab sadrži“ u poglavlju 6.
 • ako imate problema s radom bubrega ili jetre
 • ako imate poremećaj kontrole šećerne bolesti, kao što su teška hiperglikemija (visoka razina glukoze u krvi), mučnina, povraćanje, dehidracija, nagli gubitak tjelesne težine ili ketoacidoza. Ketoacidoza je stanje kod kojeg se u krvi nakupljaju tvari koje se nazivaju „ketonska tijela“ i koje može dovesti do dijabetičke pretkome. Simptomi uključuju bol u trbuhu, ubrzano i duboko disanje, pospanost, ili dah ima neobičan, voćni zadah.
 • ako je Vaše tijelo izgubilo previše tekućine (dehidracija), ako npr. uslijed dugotrajnog ili teškog proljeva ili višekratnog povraćanja. Dehidriranje može dovesti do problema s bubrezima i rizika od mliječne acidoze (pogledajte također poglavlje „Budite oprezni s Aglurabom“)
 • ako imate tešku infekciju (upalu) – npr. pluća, bronha ili bubrega. Teške upale mogu dovesti do problema s bubrezima i tako rizika od mliječne acidoze (pogledajte također poglavlje „Budite oprezni s Aglurabom“)
 • ako se liječite radi srčanog zatajenja ili ste nedavno imali srčani udar ili imate teške probleme s cirkulacijom (kao što je šok) ili teškoće s disanjem. To može dovesti do smanjene opskrbe tkiva kisikom i rizika od mliječne acidoze (pogledajte također poglavlje „Budite oprezni s Aglurabom“)
 • ako prekomjerno uživate alkoholna pića

Ako se bilo što od navedenog odnosi na Vas, prije uzimanja ovog lijeka razgovarajte sa svojim liječnikom.

Obavezno za savjet pitajte Vašeg liječnika:

 • ako ste planirani za radiološku pretragu koja uključuje ubrizgavanje kontrastnih sredstava na bazi joda u krvotok
 • ako ste planirani za veliki operativni zahvat

Prije i nakon operativnog zahvata morate prestati s uzimanjem Agluraba na određeno vrijeme. Vaš liječnik će odlučiti da li tijekom ovog vremena trebate neku drugu terapiju. Važno je da točno slijedite upute liječnika.

Budite oprezni s Aglurabom:

Molimo obratite pažnju na rizik od mliječne acidoze

Aglurab može izazvati vrlo rijetku, ali tešku komplikaciju koja se naziva mliječna acidoza, naročito ako imate problema s radom bubrega. Rizik od mliječne acidoze se također povećava kod nekontrolirane šećerne bolesti, duljeg gladovanja i uzimanja alkohola. Znakovi mliječne acidoze su povraćanje, bol u trbuhu (abdominalna bol) s grčevima u mišićima, opći osjećaj slabosti uz intenzivan umor te teškoće pri disanju.

Ako Vam se to dogodi, moguće je da Vam odmah treba bolničko liječenje jer mliječna acidoza može dovesti do kome. Odmah prekinite s uzimanjem lijeka Aglurab i javite se svom liječniku ili najbližoj bolnici.

Aglurab sam po sebi ne uzrokuje hipoglikemiju (preniska razina glukoze u krvi).

Međutim, ako Aglurab uzimate u kombinaciji s drugim lijekovima za liječenje šećerne bolesti (kao što su npr. sulfonilureja, inzulin, meglitinidi) postoji rizik od hipoglikemije.

Ako osjetite znakove hipoglikemije kao što su slabost, vrtoglavica, pojačano znojenje, snažno udaranje srca, poremećaj vida ili probleme s koncentracijom, obično pomaže pojesti ili popiti nešto što sadržava šećer.

Uzimanje drugih lijekova s Aglurabom

Ako ste planirani za radiološku pretragu koja uključuje ubrizgavanje kontrastnih sredstava na bazi joda u krvotok, kao što je rendgensko zračenje ili druge pretrage morate prestati s uzimanjem Agluraba na određeno vrijeme prije i nakon pretrage (pogledajte poglavlje “Obavezno za savjet pitajte Vašeg liječnika”).

Obavijestite svog liječnika ako istovremeno s Aglurabom uzimate bilo koje lijekove. Možda ćete trebati češće kontrole razine glukoze u krvi ili prilagodbu doze Agluraba kod:

 • diuretika (primjenjuju se za uklanjanje vode iz organizma povećanim izlučivanjem urina); beta-2 agonista, kao što su salbutamol ili terbutalin (primjenjuju se za liječenje astme)
 • kortikosteroida (primjenjuju se za liječenje raznih stanja, kao što su teške upale kože ili astma); drugi lijekovi za liječenje šećerne bolesti

Obavijestite svog liječnika ili ljekarnika ako uzimate ili ste nedavno uzimali bilo koje lijekove, čak i one koji su dostupni bez recepta.

Uzimanje hrane i pića s Aglurabom

Tijekom uzimanja ovog lijeka nemojte piti alkohol. Alkohol može povećati rizik od mliječne acidoze, naročito ako imate problema s jetrom ili ste pothranjeni. To se također odnosi na lijekove koji sadržavaju alkohol.

Trudnoća i dojenje

Obratite se svom liječniku ili ljekarniku za savjet prije nego uzmete bilo koji lijek.

Obavijestite svog liječnika ako ste trudni, mislite da biste mogli biti trudni ili planirate trudnoću, kako bi liječnik mogao promijeniti način liječenja. Tijekom trudnoće za liječenje šećerne bolesti koristi se inzulin.

Ako dojite ili planirate dojiti, ne preporučuje se uzimati ovaj lijek.

Upravljanje vozilima i strojevima

Aglurab, ako se upotrebljava sam, ne uzrokuje hipoglikemiju (preniska razina glukoze u krvi), što znači da neće utjecati na Vašu sposobnost upravljanja vozilima i strojevima.

Međutim, obratite posebnu pažnju ako Aglurab uzimate u kombinaciji s drugim lijekovima za liječenje šećerne bolesti koji mogu uzrokovati hipoglikemiju (na primjer sulfonilureja, inzulin, meglitinidi). Ako se pojave simptomi hipoglikemije kao što su npr. slabost, omaglicu, pojačano znojenje, ubrzani rad srca, poremećaji vida i teškoće u koncentraciji, nemojte upravljati vozilom ili strojem.

Ostala upozorenja

Ako Vam je liječnik rekao da imate bolest tzv. nepodnošenja nekih šećera, prije nego što počnete uzimati ovaj lijek posavjetujte se sa svojim liječnikom.

3. Kako uzimati Aglurab?

Aglurab uvijek uzimajte prema uputama Vašeg liječnika. Provjerite s Vašim liječnikom ili ljekarnikom ako niste sigurni. Aglurab ne može zamijeniti doprinos zdravih životnih navika. Nastavite slijediti sve prehrambene upute koje Vam je dao liječnik te provodite redovitu tjelovježbu.

Uobičajena doza

Djeca u dobi od 10 godina te starija i adolescenti obično počinju s 500 mg ili 850 mg Agluraba jednom dnevno. Maksimalna dnevna doza je 2000 mg u 2 ili 3 podijeljene doze.

Liječenje djece starosti između 10 i 12 godina provodi se samo uz naročitu preporuku Vašeg liječnika, budući da su iskustva s djecom te dobi ograničena.

Odrasli obično počinju s 500 mg ili 850 mg Agluraba dva ili tri puta dnevno. Maksimalna dnevna doza je 3000 mg u tri podijeljene doze.

Ako uzimate inzulin, Vaš liječnik će Vas uputiti kako početi uzimati Aglurab.

Praćenje liječenja

Vaš liječnik će odrediti redovite kontrole glukoze u krvi i prilagoditi dozu Agluraba u skladu s razinom glukoze u Vašoj krvi. Obratite pažnju da redovito razgovarate s Vašim liječnikom. To je naročito važno kod djece, adolescenata i starijih osoba.

Vaš liječnik će također, barem jednom godišnje, provjeriti rad Vaših bubrega. Ako ste starija osoba ili imate problema s radom bubrega, moguće je da ćete trebati češće kontrole.

Kako uzimati Aglurab?

Aglurab uzimajte tijekom ili nakon jela. To će spriječiti pojavu nuspojava lijeka vezanih uz probavu. Tablete Agluraba 1000 mg mogu se razdijeliti na dvije polovice radi lakšeg gutanja.

Tablete ne smijete drobiti ili žvakati. Svaku tabletu progutajte uz čašu vode.

Ako uzimate jednu dozu dnevno, uzmite je ujutro (uz doručak). Ako uzimate dvije podijeljene doze dnevno, uzmite ih ujutro (uz doručak) i uvečer (uz večeru); ako uzimate tri podijeljene doze dnevno, uzmite ih ujutro (uz doručak), u podne (uz ručak) i uvečer (uz večeru).

Ako nakon nekog vremena budete smatrali da je djelovanje Agluraba previše jako ili previše slabo, obratite se svom liječniku ili ljekarniku.

Ako uzmete više Agluraba nego što ste trebali

Ako ste uzeli više Agluraba nego što ste trebali, može doći do mliječne acidoze. Simptomi mliječne acidoze su povraćanje, trbušna (abdominalna) bol s grčevima u mišićima, osje ćaj opće slabosti uz intenzivan umor i teškoće pri disanju.

Ako Vam se to dogodi moguće da Vam je odmah potrebno bolničko liječenje jer mliječna acidoza može dovesti do kome. Odmah se obratite svom liječniku ili najbližoj bolnici.

Ako ste zaboravili uzeti Aglurab

Nemojte uzeti dvostruku dozu da biste nadoknadili onu zaboravljenu. Uzmite sljedeću dozu u uobičajeno vrijeme.

U slučaju bilo kakvih nejasnoća ili pitanja u vezi s primjenom Agluraba obratite se svom liječniku ili ljekarniku.

4. Moguće nuspojave

Kao i svi drugi lijekovi Aglurab može izazvati nuspojave. Mogu se pojaviti sljedeće nuspojave:

Vrlo česte nuspojave (zahvaćaju više od 1 na 10 bolesnika):

 • probavne smetnje, kao što su mučnina, povraćanje, proljev, trbušna (abdominalna) bol i gubitak apetita.

Te nuspojave obično su privremene i javljaju se na početku liječenja Aglurabom.

Za izbjegavanje navedenih simptoma pomaže podjela doze na više puta dnevno i uzimanje tablete uz obrok ili odmah nakon obroka. Ako ti simptomi potraju, prestanite uzimati Aglurab i posavjetujte se sa svojim liječnikom;

Česte nuspojave (zahvaćaju 1 do 10 bolesnika na 100 bolesnika):

 • poremećaji okusa

Vrlo rijetke nuspojave (zahvaćaju manje od 1 bolesnika na 10 000 bolesnika):

 • mliječna acidoza; to je vrlo rijetka, ali ozbiljna komplikacija, naročito kod osoba koje imaju problema s radom bubrega.

Simptomi mliječne acidoze jesu povraćanje, trbušna (abdominalna) bol s grčevima u mišićima, osjećaj opće slabosti uz intenzivan umor i teškoće s disanjem.

Ako Vam se to dogodi, moguće je da Vam je odmah potrebno bolničko liječenje jer mliječna acidoza može dovesti do kome. Smjesta prestanite uzimati lijek Aglurab i javite se svom liječniku ili najbližoj bolnici.

 • poremećene vrijednosti testova jetrene funkcije ili hepatitis (upala jetre; ovo može izazvati umor, gubitak apetita, pad tjelesne težine, sa ili bez pojave žutila kože ili bjeloočnice).

Ako Vam se ovo dogodi, prestanite uzimati lijek Aglurab i odmah se obratite svom liječniku.

 • kožne reakcije kao što su crvenilo kože (eritem), svrbež ili svrbljiv osip (koprivnjača)
 • smanjena razina vitamina B12 u krvi

Djeca i adolescenti

Ograničeni podaci kod djece i adolescenata ukazuju da su nuspojave ovog lijeka po svojoj težini i prirodi slične onima opisanima kod odraslih osoba.

Prijavljivanje nuspojava

Ako primijetite bilo koju nuspojavu, potrebno je obavijestiti liječnika ili ljekarnika. Ovo uključuje i svaku moguću nuspojavu koja nije navedena u ovoj uputi.

Nuspojave možete prijaviti izravno putem nacionalnog sustava za prijavu nuspojava:

Agencija za lijekove i medicinske proizvode, Odsjek za farmakovigilanciju, Roberta Frangeša Mihanovića 9 10 000 Zagreb, Republika Hrvatska

Prijavljivanjem nuspojava možete pridonijeti u procjeni sigurnosti ovog lijeka.

5. Kako čuvati Aglurab?

Aglurab morate čuvati izvan pogleda i dohvata djece.

Ako se ovim lijekom liječi dijete, tada roditelji ili skrbnici trebaju nadzirati primjenu ovog lijeka. Lijek ne zahtijeva posebne uvjete čuvanja.

Plastična bočica: Držite spremnik čvrsto zatvoren.

Aglurab se ne smije upotrijebiti nakon isteka roka valjanosti navedenog na pakiranju. Istek roka valjanosti odnosi se na posljednji dan navedenog mjeseca.

Lijekovi se ne smiju uklanjati putem otpadnih voda ili kućnog smeća. Pitajte Vašeg ljekarnika kako ukloniti lijek koji više ne trebate. Ove mjere pomoći će u zaštiti okoliša.

6. Sadržaj pakiranja i druge informacije

Što Aglurab sadrži?

Djelatna tvar je metforminklorid.

 • Aglurab 500 mg: Jedna filmom obložena tableta sadrži 500 mg metforminklorida, što odgovara 390 mg metformina.
 • Aglurab 850 mg: Jedna filmom obložena tableta sadrži 850 mg metforminklorida, što odgovara 662, 9 mg metformina.
 • Aglurab 1000 mg: Jedna filmom obložena tableta sadrži 1000 mg metforminklorida, što odgovara 780 mg metformina.

Pomoćne tvari:

 • Jezgra: povidon; makrogol 6000; sorbitol i magnezijev stearat.
 • Ovojnica: hipromeloza; makrogol 400; titanijev dioksid (E 171) i parafin, tvrdi.

Kako Aglurab izgleda i sadržaj pakiranja?

 • Aglurab 500 mg filmom obložene tablete: prljavo bijela do blago žuta, s obje strane izbočena filmom obložena tableta sa urezom na jednoj strani.
 • Aglurab 850 mg filmom obložene tablete: prljavo bijela do blago žuta, s obje strane izbočena filmom obložena tableta sa oznakom „W“ na jednoj strani.
 • Aglurab 1000 mg filmom obložene tablete: prljavo bijela do blago žuta, ovalna filmom obložena tableta sa bočnim urezima, urezom na gornjoj i reljefnom oznakom „1G“ na donjoj strani.

Urez postoji kako bi se omogućilo lomljenje u svrhu lakšeg gutanja, a ne kako bi se tableta podijelila u jednake doze.

 • Aglurab 500 mg, Aglurab 850 mg:

100 filmom obloženih tableta u plastičnoj (HDPE) bočici sa plastičnim zatvaračem (u bočicu je uložena vrećica ili je u zatvaraču kapsula sa silikagelom radi uklanjanja jačeg mirisa tableta) ili u kutiji u PVC/Al blister pakovanju (10×10 tableta).

 • Aglurab 1000 mg:

60 filmom obloženih tableta u plastičnoj (HDPE) bo čici sa plastičnim zatvaračem (u bočicu je uložena vrećica ili je u zatvaraču kapsula sa silikagelom radi uklanjanja jačeg mirisa tableta) ili u kutiji u PVC/Al blister pakovanju (6×10 tableta).

Napomene:

Ime i adresa nositelja odobrenja za stavljanje u promet gotovog lijeka:

Medis Adria d.o.o., Kolarova 7, Zagreb, Hrvatska

Ime i adresa proizvođača lijeka:

Weifa AS, Kragerø plant, Gruveveien 1, NO-3770 Kragerø, Norveška

Način i mjesto izdavanja lijeka:

Lijek se izdaje na recept u ljekarni.

Članak uređen:

Prestanite jesti slatko

Saznajte više o dijabetesu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: aglurab, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Aglurab tablete (500/850/1000 mg) – Uputa o lijeku

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.