Stolica klečalica za pravilno sjedenje

stolica klecalica

Stolica klečalica je posebno dizajnirana stolica koja omogućava pravilno (uspravno) sjedenje u kojem je težina raspoređena na tri točke umjesto na dvije kao kod obične stolice. Stolica klečalica namijenjena je onima koji puno sjede, npr. kod uredskih poslova kao i onima koji pate od simptoma vezanih za leđni dio poput bolova u leđima.

Koje su joj prednosti?

 • Stolica klečalica nema naslon i traži aktivno sjedenje u kojem su leđa ravna. Ovo ujedno može biti i mana stolice klečalice jer početnicima će biti teško na njoj sjedniti dulje od sat- dva. Ipak, nakon nekog vremena mišići ojačaju i može bez problema na klečalici prosjediti puno vremena.
 • Na stolici klečalici težina osobe je ravnomjernije raspoređena na tri točke (stražnjica, potkoljenica, stopala) umjesto na standardne dvije točke. To omogućava bolju cirkulaciju prema nogama i veću udobnost (jednom kada se naviknete sjediti bez naslona)
 • Natkoljenice nisu okomite na gornji dio tjela već nagnuta prema dolje. To omogućuje nesmetan protok krvi u noge. Bolja cirkulacija dobro djeluje na koncentraciju pri radu, a isto tako će sačuvati vaše noge od poremećaja nastalih zbog loše cirkulacije poput širokih vena.
 • Stolica klečalica je sklopiva i kada ju ne koristite možete ju spremiti u kut kako bi imali više mjesta

Kome se preporučuje korištenje klečalice?

Stolicu klečalicu najčešće koriste oni koji puno vremena sjede. Koriste ju studenti, školarci i osobe koje rade za računalom. U nekim zanimanjima se koristi stolica klečalica jer je praktičnija (npr. maseri).

Stolicu klečalicu koriste i osobe koje pate od sljedećih simptoma jer ona iste ublažuje:

 • pogrbljenost/ loše držanje– na klečalici treba sjediti uspravno i teže je pogrbiti se nego na standardnoj stolici
 • bolovi u leđima– aktivno sjedenje jača vaša leđa, pogotovo u donjem djelu
 • manjak koncentracije pri učenju i radu– uspravno sjedenje dobro djeluje na budnost i koncentraciju

Na kojoj visini se sjedi s klečalicom?

Klečalica ima tri različite visine koje možete podesiti kako biste izabrali najbolji kut za vaše noge. Visina sjedenja na klečalici je prilagođena radu za stolom (sjedite na istoj visini kao i na običnoj stolici).

Tko ne smije koristiti klečalicu?

Osobe koje pate od kroničnih problema s leđima ne bi trebale koristiti klečalicu prije nego se konzultiraju s liječnikom.

Ograničenja klečalice

Jako visoke osobe (iznad 1.95 m ) neće stati na klečalicu bez prethodne modifikacije stolice.

Stolica klečalica podnosi težinu do 100 kg pa osobe koje premašuju tu težinu ne bi trebale koristiti klečalicu (osim ako u specifikacijama modela ne stoji da podnosi i veću težinu).

Gdje kupiti stolicu klečalicu i koja je cijena?

Cijena stolice klečalice je od 600 pa do 800 kuna, ovisno o kvaliteti stolice i trgovini u kojoj ju kupujete. 

Članak uređen:

Ocijenite članak

4.67 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: stolica klecalica, stolica za klecanje, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Stolica klečalica za pravilno sjedenje

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje
 1. Ovu stolicu sam davno isprobala kod prijateljice (u inozemstvu). Izvrsna je! Možda se ne čini tako na prvi pogled, ali položaj u kojem se sjedi je vrlo ugodan i nema pritiska na zglobove.

 2. zanimljiva stolica i vjerujem da če uskoro biti pravi hit jer je puno nas koji provodimo više sati dnevno pred računalom!