Stolica klečalica za pravilno sjedenje

stolica klecalica

Stolica klečalica je posebno dizajnirana stolica koja omogućava pravilno (uspravno) sjedenje u kojem je težina raspoređena na tri točke umjesto na dvije kao kod obične stolice. Stolica klečalica namijenjena je onima koji puno sjede, npr. kod uredskih poslova kao i onima koji pate od simptoma vezanih za leđni dio poput bolova u leđima.

Koje su joj prednosti?

  • Stolica klečalica nema naslon i traži aktivno sjedenje u kojem su leđa ravna. Ovo ujedno može biti i mana stolice klečalice jer početnicima će biti teško na njoj sjedniti dulje od sat- dva. Ipak, nakon nekog vremena mišići ojačaju i može bez problema na klečalici prosjediti puno vremena.
  • Na stolici klečalici težina osobe je ravnomjernije raspoređena na tri točke (stražnjica, potkoljenica, stopala) umjesto na standardne dvije točke. To omogućava bolju cirkulaciju prema nogama i veću udobnost (jednom kada se naviknete sjediti bez naslona)
  • Natkoljenice nisu okomite na gornji dio tjela već nagnuta prema dolje. To omogućuje nesmetan protok krvi u noge. Bolja cirkulacija dobro djeluje na koncentraciju pri radu, a isto tako će sačuvati vaše noge od poremećaja nastalih zbog loše cirkulacije poput širokih vena.
  • Stolica klečalica je sklopiva i kada ju ne koristite možete ju spremiti u kut kako bi imali više mjesta

Kome se preporučuje korištenje klečalice?

Stolicu klečalicu najčešće koriste oni koji puno vremena sjede. Koriste ju studenti, školarci i osobe koje rade za računalom. U nekim zanimanjima se koristi stolica klečalica jer je praktičnija (npr. maseri).

Stolicu klečalicu koriste i osobe koje pate od sljedećih simptoma jer ona iste ublažuje:

  • pogrbljenost/ loše držanje– na klečalici treba sjediti uspravno i teže je pogrbiti se nego na standardnoj stolici
  • bolovi u leđima– aktivno sjedenje jača vaša leđa, pogotovo u donjem djelu
  • manjak koncentracije pri učenju i radu– uspravno sjedenje dobro djeluje na budnost i koncentraciju

Na kojoj visini se sjedi s klečalicom?

Klečalica ima tri različite visine koje možete podesiti kako biste izabrali najbolji kut za vaše noge. Visina sjedenja na klečalici je prilagođena radu za stolom (sjedite na istoj visini kao i na običnoj stolici).

Tko ne smije koristiti klečalicu?

Osobe koje pate od kroničnih problema s leđima ne bi trebale koristiti klečalicu prije nego se konzultiraju s liječnikom.

Ograničenja klečalice

Jako visoke osobe (iznad 1.95 m ) neće stati na klečalicu bez prethodne modifikacije stolice.

Stolica klečalica podnosi težinu do 100 kg pa osobe koje premašuju tu težinu ne bi trebale koristiti klečalicu (osim ako u specifikacijama modela ne stoji da podnosi i veću težinu).

Gdje kupiti stolicu klečalicu i koja je cijena?

Cijena stolice klečalice je od 600 pa do 800 kuna, ovisno o kvaliteti stolice i trgovini u kojoj ju kupujete. 

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.67 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: stolica klecalica, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu