Renesansa probiotičkih proizvoda u svjetlu suvremenih spoznaja

Probiotici

Napredak suvremene medicine i medicinske tehnologije godinama dokazuje koliko veliki utjecaj probiotičke kulture mogu imati na zdravlje čovjeka. Profesor Krstić je ukazao na činjenicu da je desetljećima poznat potencijal probiotičkih proizvoda u očuvanju i poboljšanju zdravlja i posebno istaknuo njihov doprinos u tretmanu svih tipova dijareja i sindroma nervoznih crijeva (sindrom iritabilnog kolona).

Zanimljivo je da među probiotičkim kulturama, od kojih su skoro sve bakterije, posebno mjesto zauzima jedina gljivica – Saccharomyces boulardii, sa izuzetno jakim probiotičkim djelovanjem. Saccharomyces boulardii se koristi preko 80 godina kao rješenje za sve oblike dijareje i po broju propisanih kutija je na uvjerljivo prvom mjestu u razvijenim europskim zemljama.

Zbog brojnih kliničkih studija i iskustava pacijenata koja potvrđuju njegovu učinkovitost Europsko društvo pedijatara gastroenterologa, hepatologa i nutricionista (ESPHAGAN) preporuča ga kao prvi izbor u terapiji i prevenciji dijareje.

Na predavanju je, pored proizvoda Bulardi®, posebno istaknut i probiotički proizvod Flobian® koji sadrži probiotičku kulturu Lactobacillus plantarum (Lp299v). U potpunosti je siguran za dugotrajnu primjenu i nema nuspojava, istakao je Prof. dr Miodrag Krstić.

Kao specijalan gost, prisutnima je na pitanja odgovarao i gospodin Michael Møller Jensen iz švedske kompanije Probi AB, koja je lider u području razvoja i prodaje probiotičkih proizvoda. Tom prilikom je gospodin Jensen objasnio da kvaliteta probiotika u mnogočemu ovisi o samome tijeku proizvodnje. Zahvaljujući najsuvremenijoj tehnologiji koju posjeduje, kompanija Probi AB može proizvesti vrhunske probiotičke proizvode poput Flobian®-a koji sadrži čak 20 milijardi dobrih bakterija Lp299v.

Danas su probiotički proizvodi postali nezamjenjivi u tretmanu velikog broja zdravstvenih tegoba. Pokazano je da probiotičke kulture blagotvorno djeluju na crijevnu floru.

Zdrava crijevna flora je od presudnog značaja ne samo u tretmanu želučanih problema, već i u sprječavanju brojnih bolesti kao što su rak debelog crijeva, multipla skleroza, parkinsonova bolest, astma i mnoge druge. Zbog toga će, sasvim sigurno doći do još intenzivnijih istraživanja i razvoja u području probiotika.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.20 / 5   5

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: bulardi iskustva, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu