U srijedu svi na preventivni pregled i humanitarni buvljak, a u petak #nosicrveno

“U petak 2. veljače odjenite nešto crveno i podržite javnozdravstvenu kampanju Dan crvenih haljina kojom se želi podići svijest o specifičnostima moždanog udara u žena.” – poručuju Lidija Malkoć, Mirna Marinčić, Martina Jakopović, Iva Topličan, Irena Šviglin Mačković i Ksenija Urličić, žene koje su preboljele moždani udar i hrabro odlučile svojim pričama skrenuti pažnju na ovu tešku bolest.

Svaka od njih je na svoj način doživjela borbu s bolešću i njezinim posljedicama pa svojim iskustvima upozoravaju da moždani udar ne bira životnu dob i može se dogoditi svakome. No, prije svega žele naglasiti da možemo utjecati na veliki dio čimbenika rizika i da se prevencijom može spriječiti čak 80 % moždanih udara.

Pročitajte članak “Simptomi moždanog udara kod žena: Doživjet će ga jedna od pet žena! Evo što povećava rizik i kako ga prepoznati“.

U Hrvatskog je 2021. godine od moždanog udara umrlo 5.018 osoba, od kojih 2.067 (40 %) muškaraca i 2.951 (60 %) žena.

Žene imaju dodatne, specifične rizike nastanka moždanog udara koji su nedovoljno prepoznati i nedovoljno liječeni i upravo zato Hrvatsko neurološko društvo i Hrvatsko društvo za spolne razlike u neurološkim bolestima već šestu godinu zaredom organiziraju Dan crvenih haljina.

Suorganizatori ove važne edukativne kampanje su Gradski ured za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom Grada Zagreba i Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, a pokrovitelji Ured predsjednika Republike Hrvatske, Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske i Gradonačelnik grada Zagreba.

IZVOR: Hrvatsko neurološko društvo

Besplatni preventivni pregledi i humanitarni buvljak

U Zagrebu će u srijedu, 31. siječnja, na Trgu Petra Preradovića (Cvjetni trg) 11 – 13 sati biti organizirani preventivni neurološki pregledi koje će obavljati zdravstveni timovi KBC-a Zagreb i KBC-a Sestre milosrdnice. Građani će imati priliku, osim mjerenja krvnog tlaka i šećera u krvi, razgovarati o specifičnostima moždanog udara, savjetovati se s liječnicima specijalistima neurologije te provjeriti vlastiti rizik za nastanak moždanog udara.

Istovremeno će se odvijati i humanitarni buvljak koji organiziraju članice Lions cluba Meridijan, a na kojem će se skupljati sredstva za udruge koje se bave aktivnostima pomoću konja za djecu s posebnim potrebama i osobe s invaliditetom. Svoju podršku i dolazak najavile su mnoge osobe iz javnog života, a među njima Lana Kos, Mirjana Mikulec, Borna Kotromanić, Tihana Harapin Zalepugin, Sanja Pilić i mnoge dr.

Crvene kreacije hrvatskih dizajnera

Svečano obilježavanje akcije održat će se 2. veljače u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. Zvijezde večeri bit će žene koje su preživjele moždani udar, a one će na prigodnoj reviji nositi crvene kreacije koje su za njih izradili hrvatski dizajneri Aleksandra Dojčinović, Greta Gudelj, Anamarija Brkić, Božica Medić-Juraković, Željka Šafran i Zoran Aragović.

Pročitajte članak “Žene koje su preživjele moždani udar: Donosimo inspirativne priče onih koje žive među nama, a slave drugi rođendan“.

Goste će kroz program voditi Ksenija Urličić i Joško Lokas, a svojim glazbenim nastupima svečanost će oplemeniti klapa Sorelo, Zagrebački solisti, sopranistica Marija Kuhar Šoša i Ivana Vrdoljak Vanna.

Veliki doprinos realizaciji javnozdravstvene kampanje Dan crvenih haljina daju sponzori AstraZeneca, Belupo, Berlin-Chemie, Bina Istra, Nicro, Fresenius, Makpharm, Medis, Novartis, PSP – Podzemno skladište plina, Pfizer, PharmaS, Pliva, Press Clipping, Roche, Viatris, ZABA i Zubak Grupa, potom donatori Erste&Steiermärkische Bank, Ericsson Nikola Tesla i PBZ te podupiratelji Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb i Gradska ljekarna Zagreb.

Svečano obilježavanje akcije moći će se pratiti online na Facebook stranici Dana crvenih haljina https://www.facebook.com/DanCrvenihHaljina/.

IZVOR: Hrvatsko neurološko društvo

Prvi petak u veljači #nosicrveno

Na društvenim mrežama akciju će obilježavati hashtag #nosicrveno koji poziva sve da u petak, 2. veljače, odjenu nešto crveno i na taj način pruže podršku.

Detalji o Danu crvenih haljina mogu se pratiti na stranicama Hrvatskog neurološkog društva https://neuro-hr.org/ i na Facebook stranici www.facebook.com/Dan-crvenih-haljina.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
  1. Medijsko priopćenje Hrvatskog neurološkog društva.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Zvonimir Ferina

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu