Tjedan prevencije raka vrata maternice: Uključite se u javnu tribinu o bolesti od koje ne bi trebala umrijeti nijedna žena

Tjedan prevencije raka vrata maternice

Javna tribina s temom zaštite zdravlja mladih pod nazivom “Biser mudrosti – Druga prilika” s ciljem prevencije raka vrata maternice, bolesti od koje ne bi trebala umrijeti nijedna žena, održat će se u petak, 20. siječnja, u 15 sati u Tribini grada Zagreba na Kaptolu 27 u Zagrebu.

Organizaciju događaja povodom Dana mimoza i Tjedna prevencije raka vrata maternice zajednički potpisuju Udruga studenata farmacije i medicinske biokemije Hrvatske, Studentska sekcija za ginekologiju i opstetriciju Medicinskog fakulteta u Zagrebu te Udruga Sve za nju, a sve pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.

Javna tribina s temom zaštite zdravlja mladih pod nazivom Biser mudrosti - Druga prilika
FOTO: Udruga SVE za NJU

Na panel diskusiji sudjelovat će:

  • državna tajnica za demografiju i mlade dr. Željka Josić
  • epidemiologinja dr. med. Tatjana Nemeth Blažić
  • pomoćnica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Mirela Šentija Knežević
  • dr. sc. Magdalena Grca i dr. sc. Nina Milutin Gašperov s Instituta Ruđer Bošković
  • prof. dr. sc. Jerka Dumić s Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta
  • dr. Hana Škornjak iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”
  • psihologinja Maja Erceg Tušek iz Udruge Sve za nju.

Tribina će se, osim uživo, moći pratiti putem stranice Udruge SVE za NJU na Facebooku.

U Hrvatskoj je rak vrata maternice treći najčešći rak žena u dobi 30 – 49 godina
FOTO: Getty Images

Treći najčešći rak žena u Hrvatskoj

U Hrvatskoj je rak vrata maternice treći najčešći rak žena u dobi 30 – 49 godina. Najviše pogađa dobnu skupinu 35 – 55 godina. Trećina svih dijagnosticiranih žena mlađa je od 50 godina. U posljednjih 10 godina u Hrvatskoj od raka vrata maternice u prosjeku godišnje oboli oko 320 žena, umre ih oko 120, a gotovo svaki taj slučaj mogao se spriječiti cijepljenjem protiv HPV-a i odlaskom na preventivni pregled.

U čak 99,7 % slučajeva ovu vrstu raka uzrokuje dugotrajna infekcija HPV-om i zato rano otkrivanje promjena stanica vrata maternice može uspješno spriječiti nastanak raka. Uz standardni Papa test primjenjivat će se i HPV test. Redovitom kontrolom mogu se rano otkriti i liječiti premaligne promjene te se uz cijepljenje i redovite kontrole rak vrata maternice može iskorijeniti.

Nacionalni program za rano otkrivanje pokrenut je 2012. godine, a uskoro kreće revidirani program, odnosno pilot projekt revidiranog programa koji će se prema planu provoditi u Virovitičko-podravskoj županiji, a potom i na nacionalnoj razini od 2024. uz postojeći oportunistički probir.
Novi nacionalni preventivni program obuhvatit će žene 20 – 64 godine s ciljem smanjenja pojavnosti raka vrata maternice
FOTO: Udruga SVE za NJU

Novi nacionalni preventivni program obuhvatit će žene 20 – 64 godine s ciljem smanjenja pojavnosti raka vrata maternice, vrste raka koju je moguće najuspješnije prevenirati. Svjetska zdravstvena organizacija je pokrenula inicijativu za eliminaciju, a neke su zemlje to najavile već do 2030.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
  1. Medijsko priopćenje Udruge SVE za NJU.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Getty Images

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu