Svaka žena treba dobiti priliku saznati svoje rizike! Evo tko bi trebao biti upućen na genetsko savjetovanje

Svaka žena treba dobiti priliku saznati svoje rizike

Između 20 – 50 % bolesnica s rakom jajnika ima mutaciju BRCA gena. Svaka ima pravo zapitati se: “Jesam li jedna od njih?” jer imati BRCA mutaciju otvara mogućnost za dodatne, specifične oblike liječenja. Upravo je to bitno za najčešći rak jajnika među bolesnicama – visokogradusni serozni rak jajnika.

Na panelu “To nisu samo ženske stvari“, održanom 8. svibnja u Dežman baru povodom Svjetskog dana borbe protiv raka jajnika u organizaciji Udruge SVE za NJU, diskutiralo se na temu rane dijagnostike raka jajnika, liječenja i genetskog testiranja.

FOTO: Udruga SVE za NJU

Tko je u većem riziku?

Tko je u većem riziku otkrivaju obiteljska anamneza te rezultat analize BRCA gena. Svi ljudi imaju gene BRCA1 i BRCA2, ali samo neki imaju mutacije u tim genima. Ako majka ili otac imaju mutaciju gena BRCA1 ili BRCA2, djeca imaju 50 % šanse da naslijede istu mutaciju gena.

Svatko tko ima krvnog srodnika s dokazanom mutacijom gena BRCA trebao bi biti upućen na genetsko savjetovanje ako to želi. Stoga je važno proširiti dostupnost genskog testiranja BRCA gena u skladu sa Smjernicama ne samo među oboljelima, nego i među zdravim ženama kako bi dobile priliku saznati svoje rizike te se savjetovati kako se mogu najbolje zaštititi.

Prema podacima 40 – 60 % žena s dokazanom nasljednom mutacijom BRCA 1 gena i 11 – 30 % s mutacijom BRCA 2 gena razvit će karcinom jajnika do 70-e godine života.
Tko je u većem riziku
FOTO: Shutterstock

Iskustvo pacijentice iz prve ruke

Panel je u ime bolesnica otvorila članica Udruge Zrinka Ulovec kratko se osvrćući na svoje liječenje od 2014. kad joj je dijagnosticiran rak jajnika. Iako je i sad na liječenju, Zrinka je našla vremena doći i podijeliti svoju priču dugu devet godina.

Na otvaranju panela govorila je i izaslanica pokrovitelja Gradonačelnika Grada Zagreba Mirela Šentija Knežević, pomoćnica pročelnice iz Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, koja je podržala kampanju i posebno istaknula napore i konkretne rezultate u zaštiti reproduktivnog zdravlja mladih u Zagrebu.

Osim nje pričali su:

  • mr. sc. Renata Obrad-Sabljak, specijalistica ginekologije i porodništva iz zagrebačkog Doma zdravlja – zapad
  • doc. dr sc. Dražan Butorac iz Klinike za ženske bolesti i porodništva KBC-a Sestre milosrdnice
  • prim. mr. sc. Višnja Matković iz Zavoda za ginekološku onkologiju Klinike za ženske bolesti i porode KBC-a Zagreb
  • prof. dr. sc. Ljiljana Šerman, integrativna psihoterapeutkinja i voditeljica programa genetičkog informiranja u SVE za NJU.
Ginekološke kontrole moraju biti redovite
FOTO: Shutterstock

Ginekološke kontrole moraju biti redovite

Zaključak je da ginekološke kontrole trebaju biti redovite te da se rak jajnika mora liječiti isključivo po preporuci multidisciplinarnog tima u centrima koji imaju takve timove. Iako kontrole neće spriječiti pojavnost bolesti, pružaju šansu za rano otkrivanje kad su ishodi liječenja neusporedivo bolji. Žene trebaju poznavati simptome koji mogu ukazivati i na rak jajnika.

Potrebno je prepoznati žene u većem riziku od razvoja bolesti i njima omogućiti optimalnu učestalost kontrolnih pregleda.

Voditeljica panela Ljiljana Vukota pozvala je prisutne da dođu ovu subotu 13. svibnja na Bundek kako bi zajedno stvarali zajednicu podrške oboljelim ženama i poticali zdrave na redovite kontrole.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Medijsko priopćenje Udruge SVE za NJU.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Udruga SVE za NJU

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu