COVID potvrda nije obavezna kad idete svojem liječniku ili na hitni prijem

Odluka o COVID potvrdama

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) pojasnio je dopunjenu odluku o sigurnosnim mjerama u zdravstvu istaknuvši da se njome ne mijenja broj osoba koje su dužne imati COVID potvrdu, te da one, kao i do sada, nisu obavezne u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i hitnoj medicini. 

U priopćenju je HZJZ istaknuo:

Naglašavamo da se obveza predočenja COVID potvrda nikako ne odnosi na pacijente u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i hitnoj medicinskoj pomoći.

Tko mora predočiti COVID potvrdu?

Objašnjavaju da je od 25. siječnja na snazi dopunjena izmijenjena odluka o posebnim sigurnosnim mjerama u zdravstvu, koja je donesena radi usklađivanja sa Zakonom o zaštiti pučanstva, koji je na snagu stupio 25. prosinca.

Ističu da se u odluci, iako je donesena njezina izmjena i dopuna, ne mijenja krug osoba koje su dužne predočiti COVID potvrdu:

Ovom izmjenom i dopunama Odluke izvršena (su) samo pravno-formalna usklađivanja s navedenim Zakonom, dok se krug obveznika na koje se na koji se primjenjuje prethodna (stara) Odluka nije niti širio niti smanjivao, dakle ostao je isti.

Jedino se, dodaju, razlikuje odredba da ustanova zdravstvene skrbi sada ima zakonsku obvezu organizirati provjeru COVID potvrda te da se prepisuje prekršajna odgovornost za ustanove ako to ne učine.

COVID potvrde u bolnicama
FOTO: Shutterstock

Ministar zdravstva Vili Beroš pojasnio je za Jutarnji list da će se COVID potvrde tražiti, kao i prije, za:

  • pacijente koji će biti hospitalizirani primjerice zbog elektivnih zahvata (unaprijed dogovoren zahvat)
  • pratnje na porodu.

Ministar zdravstva Vili Beroš dodaje da je očito došlo do nekog krivog tumačenja i zaključuje:

Izmjena za pacijente nema i sve je kako je bilo i ranije. Dakle, svi pacijenti koji dolaze u primarnu zdravstvenu zaštitu, kod stomatologa, na hitni prijem … ne trebaju predočiti COVID potvrdu. To se traži kao i ranije za pacijente koji će biti hospitalizirani primjerice zbog elektivnih zahvata i pratnje na porodu. Znači sve je ostalo potpuno isto i zdravstvena zaštita je osigurana i dostupna svima, a ovo su prilagodbe zakonskim odredbama.
Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu