11. Splitska biciklijada povodom Svjetskog dana bez automobila: U subotu vrtite pedale za okoliš i protiv prometnih gužvi

U Europskom tjednu mobilnosti, povodom Svjetskog dana bez automobila, 24. rujna, Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce organizira 11. Splitsku biciklijadu.

Program Splitske biciklijade podijeljen je u dva dijela. Prvi obuhvaća bicikliranje zadanom rutom od crkve sv. Frane do Đardina od 16 sati, a drugi tradicionalno okupljanje u Đardinu oko 17 sati uz popratni zabavni program koji će uključivati tombolu, biciklističku alku i glazbeni program.

Tihana Arapović, stručna suradnica Sunca i organizatorica, je istaknula:

Svi sudionici biciklijade imat će priliku u zabavnom dijelu programa osvojiti više od 40 pojedinačnih nagrada koje smo pripremili u suradnji s našim pokroviteljima i partnerima.

Pravo na osvajanje nagrade imaju svi sudionici koji se 24. rujna registriraju i bicikliraju zadanom rutom. Registracija biciklista započinje u 15:30 sati kod crkve sv. Frane, a prethodnu prijavu za sudjelovanje potrebno je izvršiti na linku.

FOTO: Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce
FOTO: Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce

Put 11. Splitske biciklijade je sljedeći:

  • start: Crkva Sv. Frane
  • ruta: Trumbićeva obala, Šetalište Ivana Meštrovića, Šetalište Marina Tartaglie, Ulica Antuna Gustava Matoša, Ulica Jerolima Kavanjina, Ulica Ante Starčevića, Ulica Ivana Gundulića, Ulica Dujma Mikačića, Bihaćka ulica, Livanjska ulica, Sinjska ulica, Zagrebačka ulica, oko Đardina
  • cilj: Đardin.

Puno informacija, zabave i interakcije

Iz organizacije naglašavaju i da imaju rješenje za sve one koji nemaju bicikl, a žele sudjelovati:

Na dan održavanja biciklijade od 15 do 21 sat Split parking svim građanima starijima od 18 godina omogućava besplatan najam Nextbike bicikala uz Nextbike aplikaciju.

Mislili su i na one koji dolaze s okolnih otoka, pa tako organizatorica najavljuje:

Željela bih naglasiti da, ako dolazite na biciklijadu s otoka Splitskog plovnog područja, na dan održavanja možete iskoristiti 30 % popusta na osnovnu tarifu karata Jadrolinije za osobe i vozila.
FOTO: Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce

U Đardinu će od 17 sati voditelj zabavnog dijela Splitske biciklijade Ante Travizi na zabavan i interaktivan način započeti program Splitske biciklijade. Istovremeno će se na informativnim štandovima u Đardinu svi zainteresirani građani moći upoznati s radom Sunca, pronaći zahtjeve za volontiranje i članstvo te donirati Suncu.

Direktorica Sunca Gabrijela Medunić-Orlić objašnjava:

Vaša članarina direktna je podrška zaštiti prirode i okoliša i doprinos održivom razvoju.

Na jednom od štandova studenti Pravnog fakulteta i volonterka Zelenog telefona, uz podršku pravnica Sunca, naučit će vas kako postati glas okoliša. Studenti su projektom SEAS stekli znanja o pravu okoliša i kako se ostvaruje, a koje će rado podijeliti sa svima.

Hajdi Biuk, stručna suradnica pravnica Sunca, je skrenula pozornost na sljedeće:

Moramo osvijestiti da se srdela ne može sama izboriti za čisto more, kao što se ni okoliš ne može sam zaštititi ako je ugrožen. Zato mi možemo dati glas okolišu i utjecati na razvoj ovih prava u Republici Hrvatskoj.

Pročitajte članak “Zagađenje okoliša – kako zagađujemo okoliš i kako smanjiti zagađenje okoliša?“.

FOTO: Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce

Promicanje održivih prijevoznih sredstava

Sunce organizacijom Biciklijade primarno želi skrenuti pozornost građana i odgovornih osoba na sve veći problem prometnih gužvi, a koji se može riješiti unaprjeđenjem i prilagođavanjem prometne infrastrukture za korištenje alternativnih oblika prijevoza.

Medunić-Orlić je istaknula:

Broj biciklista u gradu Splitu svake godine raste, a to prijevozno sredstvo, uz stanovnike našeg grada, sve više koriste i turisti – kako domaći, tako i oni strani, tim više što je Split dobio postaje za posuđivanje bicikala, kao i nove biciklističke staze. Sunce će, kako bi se omogućio što funkcionalniji biciklistički sustav prometa, i ove godine naglašavati svrhu održivog prometa, a time i turizma.

Pročitajte članak “Vožnja biciklom na posao: Evo zašto ćete se dobro osjećati i kako izgleda pravilna vožnja bicikla“.

“Europski tjedan mobilnosti” kampanja je Europske komisije koja se tradicionalno održava od 16. do 22. rujna te potiče male i velike gradove na uvođenje i promicanje održivih prijevoznih sredstava. S ovogodišnjom temom “Bolje veze” nastoji se povezati svaki aspekt održivog prometa u urbanom okruženju, a koji može povezati ljude, mjesta, logističke izazove i politiku. Komplementarno ovoj kampanji, primarni cilj Svjetskog dana bez automobila je promocija održivih oblika transporta.

FOTO: Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce

Direktorica Sunca je na kraju zaključila:

Želimo i ove godine što više građana vidjeti na biciklu i zajednički poslati poruku o mogućim unaprjeđenjima biciklističke infrastrukture i načinima poticanja aktivne mobilnosti.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
  1. Medijsko priopćenje Udruge za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu