Vježba energiziranja, osnaživanja i pročišćavanja

Joga za cirkulaciju

Napredna vježba forsiranog disanja kojom možemo postići višestruke dobrobiti vrlo je snažna i učinkovita vježba znana i prakticirana u joga sustavu, a kojom ćemo se energizirati, ukloniti toksine iz tijela i vratiti cijelom tijelu sjaj.

Zove se Kapalabhati a upravo njeno značenje „sjaj glave“ dolazi sa sanskrtskog prijevoda gdje „Kaphala“ znači čelo, a „Bhati“ znači svjetlo.

Kapalabhati je tako vježba koja čini čelo i cijelu glavu sjajnima.

Zbog svoje iznimne snage ova pranajama se smatra najvažnijom od svih pranajama.

Prije svega Kapalabhati je dvojaka vježba – ona je vježba disanja (pranajama) i vježba jogijskog čišćenja (krija) jer pomaže u uklanjanju viška sluzi iz organizma, jača solarni pleksus koji je stup cijelog tijela te čisti i jača pluća. No zašto ona daje sjaj glave?

Zbog specifičnosti izvedbe ove vježbe, putem snažnog izdaha i snažnog te ubrzanog uvlačenja trbuha prema unutra, naše tijelo se u potpunosti rješava ugljičnog dioksida i drugih nečistoća, dok istovremeno dovedeni kisik obogaćuje krv kojom se raspoređuje kroz cijelo tijelo, u noge, ruke i mozak.

Zbog poboljšanog dotoka kisika i krvi u mozak, ova vježba pročišćuje um, poboljšava koncentraciju, daje sjaj glave te miran i stabilan um (bez negativnih misli, depresije i napetosti). Povećava mentalni potencijal te aktivira pinealnu i pituitarnu žlijezdu.

Kapalabhati je vježba koja dovodi do jasnoće pri svim aktivnostima za koje je čeoni režanj zaslužan – rješavanju problema, donošenju odluka, nadzoru nad svjesnim ponašanjem i osjećajima.

Ona djeluje kao tonik cijelog organizma, osvježavajući ga i revitalizirajući tijelo i um i duh. Zato se prakticira u joga sustavima, ali kako predstavlja naprednu vježbu, potrebno je prethodno naučiti jednostavne vježbe disanja poput dubokog trbušnog disanja.

Također, za ispravno izvođenje ove vježbe potrebno je vodstvo kvalificiranog učitelja. Divine Energy Park školuje kvalificirane učitelje za podučavanje ove kao i drugih vježbi disanja iz Divine Health Programa.

Dobrobiti ove vježbe

Ovom vježbom stimuliramo lučenje 150 žlijezda koje luče 144 hormona direktno u krv, revitalizirajući i energizirajući time cijeli organizam.

Iznimna važnost ove pranajame je u tome što jačajući solarni pleksus koji je stup našeg tijela, ona utječe i na sve vitalne organe koji se nalaze u trbušnoj šupljini – na spolne organe, jetru, gušteraču, bubrege, želudac, crijeva, itd.

Kada ti organi počnu slabiti, tijelo počinje starjeti. Vježba Kapalabhati jača navedene organe te time omogućuje tijelu da (za)drži mladolik izgled i vitalnost dulje vremena.

Također liječi bolesti srca i mozga, astmu, sinuse i druge probleme s disanjem, uklanja zatvor, regulira šećer u krvi, otklanja začepljenja u arterijama. Ovom vježbom doslovno možemo izliječiti sve bolesti, čak i najgori rak.

Kapalabhati budi i probavnu vatru Agni koja se nalazi u želucu i koja pokreće sve biološke procese. Hranu, koju unosimo u jednom obliku, agni transformira u oblik koje naše tijelo može iskoristiti.

Međutim, kod većine ljudi danas ta vatra je slaba, stoga se javlja problem nagomilavanja kilograma, osjećaj težine nakon jela, nadutost… Kako biste ‘rasplamsali’ svoju probavnu vatru te imali zdrav i uravnotežen metabolizam, preporučujemo prakticiranje vježbe disanja – Kapalabhati.

Kapalabhati

Izvođenje

Sjednemo u padmasanu (ili neki drugi položaj za meditaciju). Provjerimo da su nam kralježnica, vrat i glava ravni. Ruke su opuštene, na koljenima, dlanovi su ravni i okrenuti prema gore.

Izdah je forsiran (na nos), dok istovremeno uvlačimo abdomen prema unutra. Udah (na nos) je opušten, prirodan i normalan (pri čemu trbuh vraćamo u prirodan početni položaj). Kada izdišemo, stišćemo sve mišiće stomaka i donjeg dijela trbuha. Možemo staviti ruke na donji dio trbuha da si pomognemo uvući ga (trbuh mora što više ući unutra prema kralježnici). Ne žurimo i ne napinjemo se.

Ostali dio tijela je opušten i miran (lice, vrat, ruke). Izdah je svaku sekundu. Vježba se izvodi 10-15 minuta. Ako ne možete izvoditi u komadu, možete izvoditi i po 5 minuta u komadu po tri serije, a kasnije se može raditi i duže. Minimalno vrijeme izvođenja ove vježbe je 5 minuta kako biste ostvarili njene dobrobiti. U početku je moguća bol u leđima i abdomenu koja nakon nekog vremena nestaje.

Kao i u svemu, i ovdje je stvar u kontinuiranom vježbanju. Ovu, kao i sve druge vježbe disanja, treba izvoditi rano ujutro na prazan želudac ili tri-četiri sata nakon obroka; ne preporučuje se kasno navečer jer može uzrokovati nesanicu.

Napomena

Kapalabhati trebaju izbjegavati osobe koje pate od problema sa srcem, vrlo visokog krvnog tlaka, vrtoglavice, epilepsije, bruha ili čira na želucu. Ne preporučuje se za vrijeme trudnoće.

Članak objavljen:

Vodič kroz meditaciju: Upoznajte tehnike i prednosti meditacije

Ocijenite članak

5 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu