Suptilne vježbe za balans tijela, duha i uma

Joga za cirkulaciju

Ako se već bavite rekreativnim aktivnostima i održavate kondiciju tijela, onda su ove suptilne vježbe savršena dopuna vašem vježbanju. Ako ipak nemate vremena za bavljenje rekreacijom, opet su ove vježbe savršene za vas, jer ćete njima povratiti kondiciju kako fizičku tako i mentalnu, osvježiti se i povećati koncentraciju, povećati elan duha, a ne oduzimaju puno vremena.

Već 5-10 minuta izvođenja ovih vježbi svaki dan, donest će vam mnoge dobrobiti, a što je još bolje, možete ih izvoditi i na poslu – na pauzi, kod kuće dok pazite djecu ili u parku na svježem zraku. Idealno zar ne?!

Nedostatak kretanja, smanjena fizička aktivnosti kao i pretjeran sjedilački način života, te također nedostatak sna i nepravilno disanje i prehrana, pogoduju povišenju mokraćne kiseline u tijelu i u zglobovima. Prema zglobnoj strukturi, povišena kiselost uzrokuje reumu, giht, upalu zglobova i sl.

Dugotrajno taloženje kiseline u tijelu i zglobovima rezultira i pojavom negativne energije, koja se manifestira putem brojnih psihofizičkih problema kao što je na primjer, pretilost, križobolja, deformacija kralježnice, astma, migrena, dijabetes, kao i negativnih emocija poput osjećaja ljutnje, straha, depresije, ljubomore itd.

Međutim, za svaki problem postoji rješenje. Kada svoje nepravilne navike i ponašanje zamijenite navikama koje su u skladu s prirodnim ritmom tijela, tada organizmu dajete mogućnost oporavka.

Postoji mnogo sustava i načina vježbanja kojima se tijelo može održati mladim i snažnim, a ako ste na svoju listu jesenskih želja, kada s novom radnom godinom počinju i novi izazovi, stavili više vježbanja, svakako probajte jednostavan i jedinstven sustav suptilnih vježbi kojim se jako brzo može postići balans uma, duha i tijela.

Sukshma joga – suptilne psihofizičke vježbe

Vježbe vrlo slične ovima iz Sukshma joga sustava su se koristile u raznim drevnim civilizacijama svijeta, mada se njihovo podrijetlo povezuje i sa indijskim sustavom vježbi. Ova grupa vježbi je na sanskrtu poznata kao Sukshma Viyayama što znači „suptilne“. Zašto suptilne?

Budući da čovjek uz fizičko tijelo, koje je satkano od organskih sustava i 5 elemenata (zemlje, vode, vatre, zraka i prostora), posjeduje i tijelo prane ili elektriciteta, mentalno tijelo, tijelo znanja i kauzalno tijelo, ovaj set vježbi je namijenjen razvoju našeg praničnog ili energetskog tijela, koje je suptilnije od fizičkog tijela.

Iako su po svojoj strukturi mnogo jednostavnije od ostalih joga vježbi i položaja, te kao takve služe kao pripremne i početničke vježbe, njihova snaga i efekti nisu ništa manje vrijedni od naprednijih vježbi.

Sukshma joga

Toliko su jednostavne da ih mogu izvoditi svi; zdravi i bolesni, mladi i stari. Iznimno su korisne kod problema sa reumom, artritisom, visokim krvnim pritiskom, srčanim tegobama.

Rade se polako, opušteno i s koncentracijom, te tako povećavaju energiju i mladolikost tijela. Ovim vježbama se dobivaju ne samo fizičke dobrobiti, već se razvija i stabilnost duha.

Dobrobiti:

 • jačaju energetsko tijelo i na taj način održavaju naš organizam zdravim, mladolikim i punim energije za svakodnevne životne izazove
 • uklanjaju mokraćnu kiselinu iz zglobova i tijela, te su kao takve prevencija artritisu, reumi, problemima s kralježnicom i sl.
 • jačaju i istežu mnoge mišiće, te ispravljaju posturu (stav) tijela
 • povećavaju kapacitet pluća i imunitet tijela
 • pripremaju zglobove za veći napor i djeluju preventivno od ozljeda
 • daju stabilnost i balans uma, duha i tijela
 • povećavaju fleksibilnost cijelog tijela

Savjeti i napomene za izvođenje:

 • vježbajte u provjetrenoj prostoriji i uvijek uz dotok svježeg zraka
 • vježbajte na prazan želudac, 30 min prije obroka ili bar 3 do 4h nakon jela
 • za vrijeme vježbanja obucite udobnu odjeću
 • tokom izvođenja vježbi zatvorite oči i budite svjesni daha i pokreta
 • disanje je potpuno, duboko, a udah i izdah izvode se na nos
 • cijelo tijelo je opušteno, osim regija koje izvode vježbu
 • nikad ne ulažite veliki napor i snagu kako ne bi došlo do neželjenih efekata
 • između svake vježbe ostanite u miru zatvorenih očiju i napravite koji duboki udah i izdah s pažnjom na senzacije u tijelu
 • kada završite cijeli set vježbi, ostanite kratko, koju minutu ležati na leđima u položaju Shavasane, odmor je jednako bitan koliko i same vježbe jer se u njemu očituju efekti vježbe

Izvođenje vježbi

Ovaj Sukshma joga set sastoji se od vježbi kojima sustavno prvo razgibavamo vrat i glavu, kako bi otklonili napetost i težinu iz vrata i ramena te poboljšali vratnu cirkulaciju i priliv krvi i kisika u mozak.

Zatim nastavljamo sa razgibavanjem ruku, čime se uklanja kiselina, stres i negativna energija iz područja šake, zglobova, lopatica ruku, te se na taj način uklanja bol, reuma i sl. Također, poboljšava se cirkulacija energije u rukama. Kod ljudi koji provode puno vremena sjedeći, ove vježbe za ruke i ramena idealne su za istezanje grudnih mišića i jačanje leđnih, što uklanja kifotičan „pogrbljen“ položaj kralježnice.

sukshma-vjezbe

Zatim se prelazi na vježbe nogu, čime se poboljšava i cirkulacija tijela. Budući da stopalo nosi težinu cijelog tijela i prvi je naš kontakt s podlogom, jačajući svodove stopala, djelujemo preventivno na zglobove koljena, kuka, lumbalnu i vratnu kralježnicu, kao i na rameni zglob.

Također, budući da su na stopalu završeci svih živaca i refleksne zone organa, ove vježbe stimuliraju i balansiraju rad svih organa i organskih sustava. I zato ih možete izvoditi i neposredno nakon buđenja dok ste još u krevetu.

Sustav Sukshma vježbi završavamo s položajem Shavasane, kada legnemo na leđa, rukama pored tijela, dlanovima okrenutim prema gore, blago razmaknutim nogama i zatvorenim očima, te opuštamo cijelo tijelo.

Jedan ljepši i važniji aspekt Sukshma suptilnih vježbi je činjenica da je to jedini sustav u svijetu kojim je obuhvaćen svaki dio tijela, uključujući svaki organ, svaki zglob, svaki mišić, a efekti će ovisiti samo o trudu pojedinca. Ukoliko se rade dva puta dnevno, zagarantirani su jako brzi rezultati.

Suptilne psihofizičke vježbe možete naučiti na Basic Divine Health Programu u našem Divine Energy Parku.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu