Studija na više od 86.000 sudionika: Za zdravije srce najučinkovitije je vježbati kasno ujutro, a od toga će više profitirati jedan spol

Za zdravije srce najučinkovitije je vježbati kasno ujutro

Tjelovježba između osam i 11 sati ujutro povezana je s najmanjim rizikom od srčanih bolesti i moždanog udara, pokazalo je novo istraživanje provedeno na više od 86.000 sudionika.

U usporedbi s pojedincima koji su bili aktivniji sredinom dana, kod onih koji su bili najaktivniji ujutro, između osam i 11 sati, uočen je 11 – 16 % manji rizik od razvoja koronarnih bolesti. Kod žena je rizik smanjen za čak 22 – 24 %, prenosi portal Medical News Today.  

U jutarnjih je vježbača zamijećen i 17 % manji rizik od razvoja moždanog udara, a u žena je taj postotak iznosio 35 %.

Rezultati su objavljeni u časopisu European Journal of Preventive Cardiology.

U jutarnjih je vježbača zamijećen i 17 % manji rizik od razvoja moždanog udara, a u žena je taj postotak iznosio 35 %
FOTO: Getty Images

Jedna od autorica studije, Gali Albalak s medicinskog sveučilišnog centra u nizozemskom Leidenu, istaknula je sljedeće:

Dobro je poznato da je tjelovježba dobra za srce, a naša studija ukazuje na to da je za to najkorisnija jutarnja aktivnost. Rezultati su posebno izraženi među ženama, a vrijede i za ranoranioce te za noćne ptice. 

Istraživači su godinama pratili sudionike

Svi sudionici studije, a bilo ih je 86.000, imali su između 42 i 78 godina. Prosjek je iznosio 62 godine. Na početku istraživanja nisu bolovali od kardiovaskularnih bolesti, ali su, u prosjeku bili pretili

Njihova fizička aktivnost pratila se svaki dan od veljače 2013. do 2015. pomoću monitora na zglobu. Znanstvenici su ih potom pratili 6 – 8 godina, sve do prvog prijema u bolnicu ili smrti povezane s bolestima srca ili moždanim udarom

U tom razdoblju se u njih gotovo 3.000 razvila koronarna arterijska bolest, a gotovo 800 ih je pretrpjelo moždani udar. U ispitanika koji su bili fizički aktivni između osam i 11 sati ujutro zamijećen je najmanji rizik od oba stanja, pokazala je studija.

Liječnici preporučuju da odrasle osobe umjereno vježbaju 150 – 300 minuta tjedno ili 75 – 150 minuta ako to rade žustrije
FOTO: Getty Images

Albalak je zaključila:

Riječ je o opservacijskoj studiji, stoga ne možemo objasniti zbog čega je poveznica izraženija u žena. Rezultati našeg istraživanja dodatan su dokaz zdravstvene koristi fizičke aktivnosti i ukazuju na to da je jutarnja aktivnost, posebno ako je kasnojutarnja, najkorisnija. 

Liječnici preporučuju da odrasle osobe umjereno vježbaju 150 – 300 minuta tjedno ili 75 – 150 minuta ako to rade žustrije. 

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Getty Images

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu