Jeste li yomad (yoga nomad) i zašto postati jedan?

meditacija

Ako ste vidjeli nekoga tko vježba yogu na aerodromu, plaži, obližnjem parku ili pored rijeke u prirodi, dok drugi ljudi šeću, nervozno čekaju, nepomično sjede ili se sunčaju vjerojatno ste naišli na jednog od “yomad-a” (složenica od riječi yoga i nomad).

Yomadstvo je novi trend vježbanja yoge u “svakoj” situaciji i mjestu ako osoba ima vremenske uvjete, te dovoljno mjesta da prostre yoga-madrac, veći šal, deku ili nešto drugo što joj se nađe “pri ruci”, na čemu može vježbati yogu, bez obzira što se uopće ne nalazi u yoga-studiju.

Strastveni ljubitelji yoge polako uvode novi trend vježbanja yoge gdje ne morate biti u yoga-studiju, na mirnom mjestu, s mirisom mirisnog štapića i relaksirajućom glazbom.

U moderno doba kada smo izloženi stresu, žurimo, čekamo u redovima, nalazimo se u prirodi ili pak na odmoru na planinskom proplanku ili na plaži, te nismo u stanju posjetiti yoga studio, to ne znači da bismo trebali propustiti našu yoga-praksu i prekinuti naviku vježbanja (koju je često nakon odmora ili višetjednog prekida teško ponovno izgraditi).

Neki yomadi se odlučuju za odmor prvobitno s ciljem da vježbaju yogu te odmaraju u nekom od “yoga-retreat” programa ili za spiritualno putovanje u Indiju ili Nepal, drugi posjećuju popularne turističke destinacije, no tijekom boravka se pridruže lokalnom yoga-centru u kojem prakticiraju yogu, upoznaju druge “yogije” i nauče nešto novo od novog/stranog instruktora yoge, dok neki pak vježbaju gdje god da se nalaze svakodnevno, bio to aerodrom, plaža, planinski brežuljak ili park neke metropole.

Ako ste i vi strastveni ljubitelj yoge s dugogodišnjom praksom ili pak početnik koji želi izgraditi redovitu naviku vježbanja yoge, onda i vi možete postati “yomad”.

U nastavku saznajte kako.

Vježbajte yogu gdje god da se nalazite

Ne morate biti u yoga-studiju da biste vježbali yogu.

Gdje god nađete mirno mjesto, s prostorom za yoga-madrac (ako nemate madrac možete koristiti ručnik za plažu ili vježbati bosi na travi) možete prakticirati yogu ovisno o tome gdje se nalazite, bila to plaža, zelena livada, seoski proplanak, balkon vaše hotelske sobe, obližnji park, ili pak dok čekate avion na aerodromu.

Yoga

Kada otputujete u novi grad, posjetite njihov yoga centar

Ako ste na putovanju ili u posjeti obitelji iz udaljenog grada ili pak druge države potražite lokalni yoga centar i pridružite se njihovim yoga-satovima dok ste tamo (ako imaju opciju plaćanja za individualne satove).

Upoznat ćete nove ljude slične vama, naučiti nešto novo od novog yoga-instruktora i nećete prekinuti s vašom yoga-praksom čak ni za vrijeme putovanja.

Potražite hotel u kojem možete pohađati satove yoge

Neki hoteli imaju u ponudi yoga-satove za svoje goste, raspitajte se ima li vaš hotel ovu opciju.

Dogovorite yoga-druženje s prijateljima u prirodi

Ako imate grupu prijatelja koji vole prakticirati yogu kao i vi onda planirajte zajedničko vježbanje yoge u prirodi, obližnjem parku ili na plaži (ovisno gdje se nalazite).

Zajedničko vježbanje yoge u prirodi revitalizirajuće je iskustvo, pri kojem se osim uz yoga-asane možete relaksirati i uz cvrkut ptica, žubor vode i iskoristiti maksimum od vježbi disanja (pranayama) budući da je zrak u prirodi čišći i bogatiji kisikom.

Nakon vježbanja yoge možete čak i organizirati mini-piknik (ideje možete potražiti u tekstu “Kako organizirati vegetarijanski piknik u prirodi”).

Yomadi

Otputujte na yoga-retreat (putovanje na kojem ćete učiti yogu)

Ako planirate putovanje sa željom da se duboko relaksirate i odmorite zašto ne biste otputovali na yoga-retreat ili radionicu napredne yoge (ne morate ići čak do Indije, možete potražiti neko u blizini vašeg mjesta).

Na ovom putovanju možete naučiti napredne tehnike yoge i vježbe disanja, meditirati, uživati u ljepotama prirode, relaksirati tijelo i um, te detoksicirati organizam.

Raspitajte se u vašem yoga-centru za obližnje yoga-retreat programe i radionice ili za popularne destinacije za putovanja na kojima možete prakticirati yogu.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu