Jeste li yomad (yoga nomad) i zašto postati jedan?

meditacija

Ako ste vidjeli nekoga tko vježba yogu na aerodromu, plaži, obližnjem parku ili pored rijeke u prirodi, dok drugi ljudi šeću, nervozno čekaju, nepomično sjede ili se sunčaju vjerojatno ste naišli na jednog od “yomad-a” (složenica od riječi yoga i nomad).

Yomadstvo je novi trend vježbanja yoge u “svakoj” situaciji i mjestu ako osoba ima vremenske uvjete, te dovoljno mjesta da prostre yoga-madrac, veći šal, deku ili nešto drugo što joj se nađe “pri ruci”, na čemu može vježbati yogu, bez obzira što se uopće ne nalazi u yoga-studiju.

Strastveni ljubitelji yoge polako uvode novi trend vježbanja yoge gdje ne morate biti u yoga-studiju, na mirnom mjestu, s mirisom mirisnog štapića i relaksirajućom glazbom.

U moderno doba kada smo izloženi stresu, žurimo, čekamo u redovima, nalazimo se u prirodi ili pak na odmoru na planinskom proplanku ili na plaži, te nismo u stanju posjetiti yoga studio, to ne znači da bismo trebali propustiti našu yoga-praksu i prekinuti naviku vježbanja (koju je često nakon odmora ili višetjednog prekida teško ponovno izgraditi).

Neki yomadi se odlučuju za odmor prvobitno s ciljem da vježbaju yogu te odmaraju u nekom od “yoga-retreat” programa ili za spiritualno putovanje u Indiju ili Nepal, drugi posjećuju popularne turističke destinacije, no tijekom boravka se pridruže lokalnom yoga-centru u kojem prakticiraju yogu, upoznaju druge “yogije” i nauče nešto novo od novog/stranog instruktora yoge, dok neki pak vježbaju gdje god da se nalaze svakodnevno, bio to aerodrom, plaža, planinski brežuljak ili park neke metropole.

Ako ste i vi strastveni ljubitelj yoge s dugogodišnjom praksom ili pak početnik koji želi izgraditi redovitu naviku vježbanja yoge, onda i vi možete postati “yomad”.

U nastavku saznajte kako.

Vježbajte yogu gdje god da se nalazite

Ne morate biti u yoga-studiju da biste vježbali yogu.

Gdje god nađete mirno mjesto, s prostorom za yoga-madrac (ako nemate madrac možete koristiti ručnik za plažu ili vježbati bosi na travi) možete prakticirati yogu ovisno o tome gdje se nalazite, bila to plaža, zelena livada, seoski proplanak, balkon vaše hotelske sobe, obližnji park, ili pak dok čekate avion na aerodromu.

Yoga

Kada otputujete u novi grad, posjetite njihov yoga centar

Ako ste na putovanju ili u posjeti obitelji iz udaljenog grada ili pak druge države potražite lokalni yoga centar i pridružite se njihovim yoga-satovima dok ste tamo (ako imaju opciju plaćanja za individualne satove).

Upoznat ćete nove ljude slične vama, naučiti nešto novo od novog yoga-instruktora i nećete prekinuti s vašom yoga-praksom čak ni za vrijeme putovanja.

Potražite hotel u kojem možete pohađati satove yoge

Neki hoteli imaju u ponudi yoga-satove za svoje goste, raspitajte se ima li vaš hotel ovu opciju.

Dogovorite yoga-druženje s prijateljima u prirodi

Ako imate grupu prijatelja koji vole prakticirati yogu kao i vi onda planirajte zajedničko vježbanje yoge u prirodi, obližnjem parku ili na plaži (ovisno gdje se nalazite).

Zajedničko vježbanje yoge u prirodi revitalizirajuće je iskustvo, pri kojem se osim uz yoga-asane možete relaksirati i uz cvrkut ptica, žubor vode i iskoristiti maksimum od vježbi disanja (pranayama) budući da je zrak u prirodi čišći i bogatiji kisikom.

Nakon vježbanja yoge možete čak i organizirati mini-piknik (ideje možete potražiti u tekstu “Kako organizirati vegetarijanski piknik u prirodi”).

Yomadi

Otputujte na yoga-retreat (putovanje na kojem ćete učiti yogu)

Ako planirate putovanje sa željom da se duboko relaksirate i odmorite zašto ne biste otputovali na yoga-retreat ili radionicu napredne yoge (ne morate ići čak do Indije, možete potražiti neko u blizini vašeg mjesta).

Na ovom putovanju možete naučiti napredne tehnike yoge i vježbe disanja, meditirati, uživati u ljepotama prirode, relaksirati tijelo i um, te detoksicirati organizam.

Raspitajte se u vašem yoga-centru za obližnje yoga-retreat programe i radionice ili za popularne destinacije za putovanja na kojima možete prakticirati yogu.

Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Jeste li yomad (yoga nomad) i zašto postati jedan?

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.