Pekmez od malina – recepti
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja
Maline su slatko voće koje je bogato antioksidansima koji imaju brojne zdravstvene prednosti. Pekmez od malina jedan je od finih načina na koji možete pripremiti ove bobice. Za pripremu možete koristiti svježe ili zamrznute maline.
Prirodni džem od malina možete jesti ujutro za doručak ili u finim desertima. Imajte na umu da je pekmez od malina dosta tekuće konzistencije (za razliku od nekih drugih pekmeza).
Maline sadrže vitamine i minerale kao što su vitamin C, K, E, mangan, folat itd. Konzumacija malina povezana je s boljim kognitivnim funkcioniranjem, zdravljem srca i prevencijom karcinoma. Zbog velike količine vlakana maline mogu pomoći u održavanju normalne razine šećera u krvi.
Pekmez od malina – recept
Za ovaj jednostavan recept za pekmez od malina potrebno je samo 4 sastojka. Džem od malina bez konzervansa gotov je u 10 minuta.
Sastojci
- 600 g svježih ili zamrznutih malina,
- 500 g šećera,
- sok od pola limuna,
- 1 čajna žlica maslaca.
Priprema
- Stavite kuhati maline, šećer i limunov sok te ih neprestano miješajte.
- Kako bi spriječili stvaranje pjene, kada se pojavi dodajte maslac.
- Kuhajte 5 do 10 minuta uz miješanje dok se pekmez ne zgusne.
- Kako bi provjerili je li pekmez gotov, izvadite malo na hladni tanjurić. Nakon jedne minute trebala bi se stvoriti korica na površini.
- Prebacite vreli pekmez u sterilizirane staklenke i zatvorite vrelim poklopcem.
Pekmez od malina bez koštica
Ako želite pripremiti pekmez od malina bez koštica, pratite prvi recept do 5. koraka (samo kuhajte pekmez 5 minuta, a ne 10). Nakon toga ga procijedite kroz sito kako bi uklonili sve koštice iz malina. U zdjeli bi vam trebala ostati samo tekućina.
Vratite tekućinu u zdjelu u kojoj ste kuhali pekmez i počnite pritiskati voće u situ metalnom žlicom kako bi vratili dio mesa od voća u pekmez. Koštice bacite, a smjesu u zdjeli kuhajte još 5 minuta. Provjerite na tanjuriću je li pekmez gotov i prebacite ga u sterilizirane staklenke.
Pekmez od malina bez šećera
Maline su same po sebi slatke pa ne morate nužno dodati šećer u pekmez od malina. Ako ipak želite zasladiti ovaj pekmez možete dodati med. U nastavku se nalazi recept za pekmez od malina bez šećera koji ne trebate kuhati.
Sastojci
- 130 g zamrznutih ili svježih malina,
- 3 jušne žlice chia sjemenki,
- 80 ml vode,
- 1 čajna žlica limunovog soka,
- 1 jušna žlica zaslađivača po želji (med, stevija, eritrol itd.).
Priprema
- Zgnječite maline vilicom.
- Pomiješajte sve sastojke u staklenci.
- Ostavite staklenku u hladnjaku preko noći i ujutro ćete imati „sirovi“ pekmez od malina bez šećera.
Pekmez od malina i kupina
Maline i kupine možete koristiti zajedno za pripremu finog pekmeza.
Sastojci
- 310 g kupina,
- 310 g malina,
- 2 čajne žlice limunovog soka,
- 50 ml vode,
- 620 g šećera.
Priprema
- Stavite kupine, maline, vodu i limunov sok u zdjelu i polako ih zakuhajte.
- Kada zakuhaju smanjite vatru i pustite 15 minuta dok voće skroz ne omekša.
- Dodajte šećer i dobro promiješajte dok se ne otopi.
- Kada smjesa proključa kuhajte još 6 minuta.
- Provjerite na hladnom tanjuriću je li pekmez gotov.
- Prebacite vreli pekmez u sterilizirane staklenke i zatvorite vrelim poklopcem.
Pekmez od malina i ribizla
Ako želite napraviti malo kiseliji pekmez možete dodati ribizl. Ovaj recept poziva na crveni ribizl, ali možete koristiti i crni.
Sastojci
- 1 kg malina,
- 500 g crvenog ribizla,
- 500 ml vode,
- 5 kg šećera.
Priprema
- Stavite maline, ribizl i vodu u zdjelu. Kada smjesa proključa smanjite vatru. Kuhajte na laganoj vatri 15 minuta dok voće ne postane jako mekano.
- Dodajte šećer uz miješanje dok se u potpunosti ne otopi u smjesi.
- Pojačajte vatru i kuhajte još 10 minuta.
- Provjerite na hladnom tanjuriću je li pekmez gotov.
- Prebacite vreli pekmez u sterilizirane staklenke i zatvorite vrelim poklopcem.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Božićni bezglutenski kolači food blogerice Adrijane
- Tomislav Stanić
- 3 min čitanja