Kolač s malinama – recepti
- Budite prvi i komentirajte!
- 4 min čitanja
Osim što izgledaju lijepo, maline su iznimno zdravo i slatko voće koje je odlično za pripremu deserta. Kolač s malinama odličan je način da upotrijebite maline, a u nastavku saznajte na koje sve načine to možete učiniti.
Jednostavni kolač s malinama
Ovaj jednostavan i prhki kolač s malinama i bademima možete servirati uz kavu ili čaj poslije ručka.
Sastojci
- 140 g mljevenih badema,
- 140 g maslaca,
- 140 g šećera u prahu,
- 140 g brašna,
- 2 jaja,
- 1 čajna žlica ekstrakta vanilije,
- 250 g malina,
- 2 čajne žlice listića badema.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 160°C i namastite kalup za pečenje kolača.
- U procesoru hrane miksajte mljevene bademe, maslac, šećer, brašno, jaja i ekstrakt vanilije dok se dobro ne pomiješaju i spoje.
- Pola smjese izlijte u kalup i poravnajte površinu.
- Po vrhu stavite maline na različita mjesta, a potom ih prekrijte ostatkom smjese.
- Po vrhu pospite listiće badema.
- Pecite oko 50 minuta.
- Prije serviranja kolač možete posuti šećerom u prahu ako želite.
Kolač s malinama i čokoladom
Ovaj brzi kolač s malinama i čokoladom sigurno će zasladiti vaš dan.
Sastojci
- 300 g čokolade za kuhanje,
- 180 g maslaca,
- 4 jaja,
- 130 g šećera,
- 2 vanilin šećera,
- 100 g brašna,
- 2 čajne žlice praška za pecivo,
- 250 g malina.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 170°C i namastite kalup za pečenje kolača.
- U maloj zdjeli otopite čokoladu za kuhanje s maslacem.
- Umutite jaja sa šećerom i vanilinim šećerom. U jaja umutite i brašno i prašak za pecivo.
- Smjesi dodajte i čokoladu i sve dobro promiješajte.
- Na kraju dodajte maline i sve lagano promiješajte.
- Smjesu izlijte u kalup i pecite oko 40 minuta.
- Prije serviranja površinu torte možete ukrasiti kakaom ili džemom od malina.
Kolač s malinama i jogurtom
Zahvaljujući jogurtu koji se koristi umjesto maslaca ovaj kolač ima manje masnoća i bogat je malinama.
Sastojci
- 125 g brašna,
- 5 jušnih žlica šećera u prahu,
- ½ čajne žlice praška za pecivo,
- ¼ čajne žlice sode bikarbone,
- ¼ čajne žlice soli,
- 1 jaje,
- 110 g jogurta smanjene masnoće,
- 2 jušne žlice maslaca,
- 1 čajna žlica ekstrakta vanilije,
- 3 jušne žlice smeđeg šećera,
- 150 g svježih ili zamrznutih malina,
- 1 jušna žlica listića badema.
Sastojci za glazuru
- 4 jušne žlice šećera u prahu,
- 1 čajna žlica mlijeka,
- ¼ čajne žlice ekstrakta vanilije.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 180°C i namastite kalup za pečenje kolača.
- Pomiješajte brašno, šećer u prahu, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol.
- U zasebnoj zdjeli umutite jaje, jogurt, maslac i ekstrakt vanilije.
- Umiješajte mokru smjesu iz 3. koraka u suhu smjesu.
- U zasebnoj zdjelici pomiješajte maline i smeđi šećer.
- ⅔ smjese izlijte u kalup i preko vrha pospite maline i bademe. Ostatak smjese izlijte preko malina.
- Pecite oko 35 – 40 minuta.
- Za glazuru pomiješajte sve sastojke dok ne dobijete glatku smjesu pa ju prelijte preko kolača.
Kolač od malina i keksa
Ovaj recept za cheesecake s malinama jednostavan je za pratiti, a finog je okusa.
Sastojci
- 85 g maslaca,
- 200 g usitnjenih suhih keksa,
- 400 g krem sira,
- 2 jaja,
- 140 g šećera u prahu,
- 1 čajna žlica arome vanilije,
- 1 mjerica malina,
- 3 jušne žlice šećera u prahu.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 190°C i namastite kalup za pečenje kolača.
- U zdjeli otopite maslac i u njega umiješajte usitnjene kekse.
- Dobro utisnite smjesu keksa i maslaca na dno kalupa.
- U velikoj zdjeli umutite krem sir, jaja, šećer i aromu vanilije dok ne postanu glatka smjesa.
- Prelijte smjesu preko baze od keksa.
- Kroz sito zgnječite maline i pomiješajte s 3 jušne žlice šećera u prahu. Zgnječene maline u grumenima stavite na vrh kolača pa nožem prođite kroz njih kako bi stvorili mramorni efekt.
- Pecite kolač oko 20 – 30 minuta.
- Kada se ohladi pustite u frižideru preko noći.
- Možete poslužiti sa svježima malinama na vrhu.
Kolač s malinama i pudingom
Posljednji recept za kolač s malinama i pudingom ima više slojeva i sigurno će vam se svidjeti ako volite puding od vanilije.
Sastojci za koru
- 5 jaja,
- 5 jušnih žlica šećera,
- 4 jušne žlice brašna,
- 1 pakiranje praška za pecivo.
Sastojci za sloj s malinama
- 500 g malina,
- 500 ml vode,
- 300 g šećera,
- 2 pakiranja pudinga od maline.
Sastojci za sloj od vanilije
- 1 L mlijeka,
- 9 jušnih žlica šećera,
- 3 pakiranja pudinga od vanilije,
- 125 g maslaca.
Sastojci za zadnji sloj
- 200 g šlaga.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 200°C i namastite kalup za pečenje kolača.
- Bjelanjke umutite dok ne napravite snijeg.
- Bjelancima dodajte šećer i mutite još malo dok se šećer ne otopi.
- Dodajte žumanjke, brašno i prašak za pecivo i miješajte dok se sve ne sjedini.
- Smjesu stavite u kalup i pecite oko 20 minuta.
- Da bi napravili sloj s malinama u zdjelu stavite 3 dl vode i šećer i pustite da zakuhaju.
- Kada voda proključa dodajte maline i sve kuhajte oko 10 minuta na laganoj vatri.
- Napravite zasebno puding od maline s 2 dl vode, a potom ga postepeno dodajte u zdjelu
- Kada se sve zgusne (nakon 5 minuta otprilike) prelijte smjesu dok je topla preko kore i pustite da se ohladi.
- Drugi sloj napravite na način da u 700 ml mlijeka dodate šećer i pustite da proključa.
- S ostatkom mlijeka napravite puding od vanilije i umiješajte ga u zavrelo mlijeko iz prethodnog koraka.
- Zasebno umutite maslac i pomiješajte ga s mlakim pudingom. Kada to napravite prelijte sve preko sloja od malina na torti.
- Za kraj prekrijte kolač šlagom i uživajte.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Pokrovitelj Poliklinika Aviva
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja
Članak objavljen: