Dahl- leća na indijski način
- 1 komentara
- 1 min čitanja
Dahl je jedno od osnovnih jela u indijskoj kuhinji, najviše zato što leća u kombinaciji s rižom ili naanom (indijski kruh) daje odličan nutritivni balans proteina i ugljikohidrata. Ovo jelo možete jesti i nekoliko puta tjedno, zdravo je, lagano pada na želudac i vrlo je ukusno.
Sastojci ( Dahl za 4 osobe):
- 1 šalica (210 g) crvene leće, temeljito oprane
- svježi đumbir, 3 cm, narezan
- 2 lovorova lista
- 1 štapić cimeta
- 2 žlice (40g) maslaca ili Ghee-a
- 1 veliki luk, sitno sjeckani
- 2 češnja češnjaka, zgnječena
- 2 žličice kurkume
- 1 žličica kima
- 1/2 žličice garam masale
- 1/2 žličice čilija
- 2 žlice soka od limuna
- 1/2-1 žličice soli
- 1 žlica sjeckanog lista korijandara
Priprema:
- Leću, đumbir, lovor i štapić cimeta ubaciti u lonac te dodati 7.5 dcL vode. Kuhati dok voda ne zavrije te tada smanjiti vatru. S vremena na vrijeme promiješati kako se leća ne bi zalijepila za dno lonca. Nakon desetak minuta maknuti začine i leću staviti sa strane.
- U tavi rastopite maslac, dodajte luk i kuhajte dok ne požuti. Dodajte češnjak, kurkumu, kim, garam masalu i čili te kuhajte još minutu ili dok cijela smjesa ne zamiriše. Tada dodajte sok od limuna i sol.
- Sada izvadite leću iz lonca i umiješajte u tavu. Kuhajte još 3 minute stalno miješajući. Nakon toga ugasite vatru.
Serviranje
Dodajte na Dahl korijander (u listu ili sjeckani) i servirajte uz rižu ili uz naan (indijski kruh).
Dobar tek!
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Pokrovitelj Poliklinika Aviva
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja
Članak objavljen: