Savitci sa smokvama – recept
- Budite prvi i komentirajte!
- 1 min čitanja
Sastojci
Tijesto:
- 115 g oštrog brašna,
- 115 g integralnog brašna,
- 150 g omekšalog putra,
- 65 g smeđeg šećera,
- 2 žutanjka,
- 1 vanili šećer,
- prstohvat soli.
Punjenje od smokava:
- 250 g suhih smokava(sitno sjeckanih),
- sok 2 naranče.
Priprema
Tijesto:
Pomiješati obje vrste brašna sa šećerima i solju, dodati u to žumanjke i maslac narezan na listiće te zamijesiti tijesto. Ostaviti da odleži na hladnom pola sata ili dulje.
Punjenje:
Smokve sitno nasjeckati, staviti u manju posudu debljeg dna, dodati im sok od naranče, staviti na vatru i pustiti da zakuha. Kada je zakuhalo smanjiti vatru i pustiti da sva tekućina ispari, miješati konstantno.
Skinuti sa vatre i izmiksati sa štapnim mikserom u glatku kremu. Ostaviti da se ohladi..
Slaganje:
Tijesto razvaljati na pobrašnjenoj površini u pravokutnik 15 x 50 centimetara. Oštrim nožem ga prerezati po dužini napola tako da se dobiju 2 trake tijesta. Fil također podijeliti na pola i svaku polovicu staviti na jedan dio tijesta. Mazati ga po cijeloj dužini tijesta uz jedan rub te zarolati u svitak.
Rezati na podjednake komade te svaki komad probosti pažljivo oštrom vilicom ili zarezati nožem. Prebaciti na lim za pečenje obložen papirom i peći na 180 °C, oko 20 minuta ili dok ne dobiju lijepu rumenu boju.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja